Domovská stránka » PR » 3 tipy, jak cestovat ekologicky

3 tipy, jak cestovat ekologicky

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Když přemýšlíme o tom, jak snížit naši individuální uhlíkovou stopu, jedním z nejjednodušších způsobů, jak snížit emise, je méně často létat. Pro ty, kteří chtějí poznat svět, však existují způsoby, jak cesty učinit udržitelnější. Jak? Čtěte dál.

V posledních letech začaly destinace zavádět opatření proti zátěži způsobené neudržitelným cestovním ruchem: Havaj zakázala prodej opalovacích krémů toxických pro útesy, Dubrovník omezil počet výletních lodí, které mohou denně zakotvit, Palau (Mikronésie) chrání 80 % svých vod a Barcelona potlačila nelegální pronájmy rekreačních objektů. I když jsou to jistě kroky správným směrem, je třeba udělat ještě mnohem více.

Jako cestovatelé můžete být součástí řešení. V době, kdy se cestovní ruch vzpamatovává z pandemie, máme příležitost začít znovu a zvolit udržitelnější cestu vpřed. Nikdy nebyl lepší čas přehodnotit dosavadní zvyky a změnit způsob cestování! Ať už cestujete po Evropě nebo prozkoumáváte Omán.

Co je udržitelný cestovní ruch?

Než budeme pokračovat dále, je důležité si ujasnit, co rozumíme pod pojmem udržitelný cestovní ruch.

Ačkoli si lidé pod pojmem udržitelnost často představují minimalizaci naší ekologické stopy, ve skutečnosti je mnohem širší a všezahrnující. Udržitelný cestovní ruch spočívá v dosažení rovnováhy mezi ekonomickým růstem, blahobytem lidí a zdravím životního prostředí. Zaměřuje se na snižování negativních dopadů cestovního ruchu a na maximalizaci jeho pozitivních přínosů pro komunity, kultury, ekosystémy a planetu.

Udržitelný cestovní ruch zohledňuje dopady pociťované dnes, tak i ty dlouhodobé, které budou pociťovat budoucí generace.

Pravděpodobně jste se již setkali s jinými módními slovy, jako je "ekoturistika", "regenerativní cestování", "komunitní cestovní ruch", "etické cestování" nebo "přírodní turistika", a zajímalo vás, jak se liší od "udržitelného cestovního ruchu". Aniž bychom se zabývali nuancemi každého z nich, tyto termíny mají obvykle užší rozsah a zaměřují se na konkrétní aspekty udržitelného cestovního ruchu.

Například ekoturistika se konkrétně zaměřuje na zodpovědné cestování do přírodních oblastí, zatímco regenerativní cestování se zaměřuje spíše na to, aby místa zůstala lepší, než byla předtím, a na nápravu již způsobených škod.

3 tipy, jak cestovat ekologicky

Jak začít cestovat udržitelně

Jedna věc je pochopit, co udržitelné cestování znamená, druhá věc je skutečně ho uvést do praxe. Proto jsme pro vás sepsali 3 tipy, jak začít udržitelně cestovat.

1. Vyrazte mimo “vyšlapané” cesty

Před pandemií byla řada destinací doslova umilována k smrti, protože se staly obětí své vlastní popularity. Historická města, pláže a další turisticky vyhledávaná místa byla zahlcena hordami návštěvníků, což je jev, který je dnes známý jako "overtourism".

Jako cestovatelé můžete obnově nadměrného turismu zabránit tím, že se vyhnete turistickým pastem a vydáte se mimo obvyklé cesty. Ačkoli může být lákavé navštívit stejné destinace, které si každý dává na Instagram, může být ještě přínosnější prozkoumat méně navštěvovaná místa. Realita je taková, že mnoho turisticky oblíbených míst nesplňuje očekávání - možná budete muset strávit hodiny stáním ve frontě, jen abyste zjistili, že destinace nevypadá naživo stejně jako na internetu.

Cestování mimo vyšlapané cesty umožňuje cestovatelům získat jedinečnější a autentičtější zážitky a zároveň se vyhnout davům. To neznamená, že musíte postavit stan uprostřed ničeho, ale vyžaduje to, abyste si udělali dodatečný průzkum.

Podívejte se na jiné destinace než na seznamy "Top 10", prozkoumejte Google Mapy nebo se zeptejte místních obyvatel či jiných cestovatelů na doporučení. Místo pobytu v hlavních turistických centrech navštivte menší města nebo se vydejte do venkovských oblastí. Tímto způsobem snížíte zátěž nadměrně navštěvovaných destinací a zároveň rozšíříte přínosy cestovního ruchu do místních komunit.

2. Zpomalte a chvíli zůstaňte

Může být snadné nechat se unést snahou nacpat do itineráře co nejvíce. I když se nabitý itinerář může na papíře zdát ideální, pravděpodobně strávíte většinu dovolené spěcháním z jednoho místa na druhé. Sice si můžete odškrtnout spoustu památek ze seznamu, ale přijdete o skutečné poznání destinace. Nemluvě o tom, že tento rychlý turistický styl je spolehlivým receptem na stres.

Udělejte si laskavost a dopřejte si na prozkoumání destinace více času. Namísto několika kratších cest ročně se rozhodněte pro jednu delší dovolenou. Jakmile dorazíte do cílové destinace, zůstaňte na chvíli v jedné oblasti, místo abyste přeskakovali z jednoho místa na druhé.

Zpomalení vám umožní skutečně poznat místo, které navštěvujete. Když nebudete spěchat, můžete si udělat čas na to, abyste se ponořili do kultury, navázali hlubší kontakty s místními lidmi a poznali jedinečné kouzlo daného místa. Vydejte se třeba na kurz vaření, abyste ochutnali místní chutě a naučili se připravovat tradiční pokrmy. Strávíte-li den procházkou nebo projížďkou na kole po městě, určitě objevíte skryté skvosty, jako je například místní útulná kavárna. Projděte si muzeum a vyzbrojte se hromadou zajímavých faktů.

3. Využívejte efektivní způsoby dopravy

Kromě pomalého cestování existují i další způsoby, jak můžete snížit emise oxidu uhličitého. Přibližně 8 % světových emisí uhlíku je způsobeno cestováním a cestovním ruchem. Cestovní ruch tak významně přispívá ke změně klimatu, která je jednou z nejvážnějších hrozeb pro budoucnost cestovního ruchu, lidí i celého světa.

Letecká doprava, jízda autem a další formy dopravy tvoří největší část uhlíkové stopy cestovního ruchu. Ačkoli všechny druhy dopravy vyžadují energii, některé jsou účinnější a ekologičtější než jiné. Záleží na tom, jak se do/z cílové destinace dopravíte.

Obecně platí, že letadla a automobily bývají nejméně efektivními způsoby dopravy. Pokud se vydáváte na dovolenou do bližších destinací, cestujte vlakem nebo autobusem, abyste snížili emise a zároveň se pokochali krajinou. Jakmile se ocitnete v cílové destinaci, zvažte místo pronájmu auta jízdu autobusem, cestování vlakem nebo jízdu na kole po městě. Pokud si auto půjčíte, vyberte si elektrický, hybridní nebo menší model.

Mohlo by vás zajímat: Co si s sebou sbalit na túru?

Podobné články

Zanechte komentář