Domovská stránka » PR » 7 kroků k ekologičtější a úspornější jízdě autem

7 kroků k ekologičtější a úspornější jízdě autem

od Radek

Svěží pocit v plicích při procházce kolem hlavní dopravní tepny nemá asi nikdo. Automobily vypouštějí do ovzduší každý den tuny škodlivých látek znečišťující ovzduší. Když ale sedíte v autě, onen „smrádek“ venku se vás najednou zas tak moc netýká. Myslete na sebe, neotravujte se zplodinami a jezděte více ekologicky i ekonomicky.

Zdroj: Pixabay.com

Sedněte do auta, jen když skutečně musíte

Je pohodlnější sednout do auta, i když čerstvé rohlíky máte skoro za rohem a školku pro dítě jen deset minut chůze. Jestliže použití auta není nezbytné, zkuste udělat něco pro své fyzické, potažmo i psychické zdraví i pro planetu a nechejte svůj vůz doma. Vyměňte jízdu autem za chůzi nebo kolo alespoň 1× týdně.

Vyberte si ekologické vozidlo

Zvažte pořízení hybridního, plug-in hybridního nebo elektrického vozu. Tato vozidla mají při provozu výrazně nižší emise CO2 než benzínové a naftové varianty. Hybridní a elektrická auta sice nesou vyšší pořizovací náklady, ale zároveň nabízí dlouhodobou pomoc životnímu prostředí. Pokud vaše rozhodnutí brzdí právě ona vysoká počáteční investice, dostupné řešení nabízí spotřebitelský úvěr na auto. Pomůže vám nákup takového vozu financovat a rozložit si platby do delšího časového horizontu.

Jezděte úsporně

Užívejte si plynulou jízdu a vyvarujte se prudkých rozjezdů, zbytečného brzdění a divoké akcelerace. Úspornou jízdou snížíte spotřebu paliva až o 20 %. Konstantní jízdy dosáhnete i použitím tempomatu. Občasným vypnutím klimatizace ušetříte až 30 % paliva. Spotřebu pohonných hmot redukujte i odstraněním střešních nosičů a boxů.

Udržujte auto v kondici

Pravidelně kontrolujte a měňte olej, udržujte tlak v pneumatikách a měňte vzduchový filtr. Malé kroky, které pomáhají udržovat výkon motoru, snižovat spotřebu paliva i emise výfukových plynů.

Vyhněte se zbytečnému volnoběhu

Nenáviděný start-stop systém v autech má své opodstatnění. Nevypouštějte zplodiny zbytečně do ovzduší. Pokud stojíte v koloně nebo kdekoliv jinde déle než minutu, vypněte motor.

Efektivně plánujte trasu

Minimalizujte počet jízd. Zahrňte více úkolů, nákupů a vyřizování do jedné jízdy. Na delší cesty využijte online mapy pro plánování tras. Pomohou vám zvolit nejekonomičtější trasu s nižší spotřebou paliva.

Sdílejte své auto

Opravdu potřebujete v rodině dvě až tři auta? Pokud je to možné, sdílejte auto s ostatními. Klesne váš ekologický otisk a vy ušetříte na provozních nákladech, pojištění i servisu vozidel.

Začněte už dnes. I malé změny mají vliv na životní prostředí i na vaši peněženku. Ekologičtější jízdou autem přispíváte k čistějšímu ovzduší a šetříte své peníze, které lépe využijete jinde. Každý kilometr se počítá!

Podobné články

Zanechte komentář