Domovská stránka » PR » Ekologie a udržitelnost: Vyznejte se v pojmech

Ekologie a udržitelnost: Vyznejte se v pojmech

od Radek

Věděli jste, že se každý rok vyhodí 5 milionů jednorázových plastových lahví? A OSN tak varuje, že při zachování současného stavu bude v roce 2050 v oceánech více plastů než ryb. S ohledem na tuto skutečnost je víc než důležité, aby každý z nás věděl, jak může přispět k tomu, aby se naše planeta zachovala pro další generace. Vyznejte se v pojmech a prozkoumejte možnosti, jak ulevit životnímu prostředí.

Ekologie a udržitelnost: Vyznejte se v pojmech

Ekologie a udržitelnost

Ekologie je studium organismů a jejich interakce s okolním prostředím. Není ovšem ekologie jako ekologie. Rozlišuje se např. ekologie organismů, populační, globální, ekologie krajiny a ekosystémová.

Je ekologie a udržitelnost totéž?

Udržitelnost je schopnost přetrvat. V ekologii toto slovo popisuje, jak biologické systémy zůstávají rozmanité a produktivní v průběhu času.

Pro člověka je to potenciál pro dlouhodobé udržení pohody, a to zase závisí na zachování světa přírody a přírodních zdrojů.

Trvalá udržitelnost spočívá v naplňování potřeb současných generací, aniž by byly ohroženy potřeby generací budoucích, a zároveň v zajištění rovnováhy mezi hospodářským růstem, péčí o životní prostředí a sociálním blahobytem.

Tip: Dlouhodobě se udržitelnosti věnuje dm drogerie. Vyzkoušejte jejich udržitelný sortiment a jednoduše si užívejte svou domácnost bez chemie.

Ekologie a udržitelnost: Vyznejte se v pojmech

V dm drogerii zakoupíte ekologicky šetrné prostředky

Environmentální udržitelnost

Udržitelnost se však netýká pouze životního prostředí, je třeba ji uplatňovat i v mnoha dalších ohledech, a proto existují různé formy udržitelnosti (environmentální, ekonomická a sociální).

Environmentální udržitelnost se zaměřuje na zachování biologické rozmanitosti, aniž by se vzdala hospodářského a sociálního pokroku (ochrana vody, úspora energie, snížení množství odpadu, používání recyklovatelných obalů, omezení nebo vyloučení používání plastů a další).

Omezení plastů je díky dm drogerii mnohem snazší. Už jste slyšeli o plnicích stanicích s ekodrogerií? Vy si při prvním nákupu zakoupíte ekologický a čisticí či prací prostředek v opakovatelně použitelné nádobě. A po vypotřebování je na prodejně znovu naplníte.

Ekologie a udržitelnost: Vyznejte se v pojmech

Při znovu naplnění 1 l nádoby ušetříte 60 g plastů

Ekologicky šetrné prostředky způsobují minimální poškozování životního prostředí a vyrábí se tak, aby zohledňovaly dopady, jež působí na životní prostředí v průběhu jejich životního cyklu.

Recyklace a upcyklace

Recyklace je proces sběru a zpracování materiálů, které se jinak vyhazují jako odpad, a jejich přeměňování na nové výrobky. Čím více recyklujete, tím méně odpadu končí na skládkách a ve spalovnách.

Upcyklace je stejný proces opětovného použití starých materiálů, ale vzniká při něm něco hodnotnějšího či kvalitnějšího. Příkladem upcyklace je použití materiálů z plastových lahví k výrobě nových bot či regenerovaného dřeva k výrobě kvalitního nábytku.

Upcycling dokonce inspiroval dm drogerii, a tak se zrodila značka no planet b. Obsah produktů je přírodního původu a biologicky odbouratelný. K výrobě se používají upcyklované ingredience z potravinářství, z výroby džusů a šťáv, oleje a ze sklizně.

Ekologie a udržitelnost: Vyznejte se v pojmech

Obsah produktů no planet b tvoří upcyklované ingredience

Slow fashion

Prodejci slow fashion často používají len, organickou bavlnu nebo Tencel, aby vytvořili odolné kousky, jež přečkají bouře v šatníku, a zároveň dostatečně šetrné, aby byl dopad na životní prostředí nízký.

Zero waste

Zero waste, tedy nulový odpad, šetří zdroje a minimalizuje znečištění. Toto bezodpadové hospodaření pracuje s veškerými zdroji zodpovědné výroby, spotřeby, opětovného použití a využití výrobků, obalů a materiálů bez negativních dopadů na životní prostředí a lidské zdraví.

Ekologická udržitelnost pro lepší budoucnost

Abychom na základě dlouhodobé perspektivy zachovali produktivitu vod, půdy a ekosystému a snížili dopad na přírodní prostředí a zdraví lidí na úroveň únosnou pro přírodu i lidstvo, potřebujeme ekologickou udržitelnost. A jak to vidíte vy, dáváte šanci udržitelnosti?

Podobné články

Zanechte komentář