Domovská stránka » Bea Johnson » Bezodpadový životní styl: 2 dospělí, 2 děti, nula odpadu

Bezodpadový životní styl: 2 dospělí, 2 děti, nula odpadu

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Bea Johnson ve své prezentaci mluví o tom, jak mají v její domácnosti 2 dospělích a 2 dětí nulový odpad.

Žijí životem, pro který se vžil název bezodpadový životní styl.

Bea také napsala skvělou knihu Domácnost bez odpadu, kterou vám mohu víc než doporučit.

Průměrný Američan vyprodukuje 1 tunu odpadu ročně. Moje rodina vyprodukuje 1 kuchyňskou nádobu ročně a to od roku 2008. Naše cesta začala v roce 2006. Četla jsem pár knih, sledovala několik dokumentů. A to, co jsme se svým manželem zjistili, nás opravdu rozesmutnilo. Uvědomili jsme si, jakou budoucnost připravujeme pro své děti.

Dodalo nám to touhu změnit naše zvyky. Byla jsem super motivovaná, abych našla bezodpadové alternativy k běžně používaným produktům. Vyzkoušela jsem mnoho věcí, jako zavařování a podobně. Některé věci byly dobrý nápad a jiné zase tak moc ne.

Zavařování a ocet na vlasy

Zavařování byl dobrý nápad, ale nedoporučuji používat kopřivy, když chcete zvětšit svoje rty. Opravdu to bolí, věřte mi. Taktéž nedoporučuji používat mech místo toaletního papíru. On totiž mech uschne, takže další den je z toho něco jako drátěnka. Ano, ne příliš příjemné. Nedoporučuji to:)

Vyzkoušela jsem taky ne-šampón, což je mytí vlasů bez šampónu. Namočíte si hlavu a vmasírujete si jedlou sodu do vlasů a pak si to umyjete jablečným octem. Ale po šesti měsících mastnota z vlasů doputovala k jejich konečkům, které se mi začali třepit. To nebyl účes, který jsem hledala. Ale myslím si, že vrcholem bylo, když jsem si jeden večer lehla ke svému manželovi. Podíval se na mě, převrátil oči a řekl: „Už mě unavuje, jak smrdíš jak nakládaný sleď, Beo. Fakt to není moc sexy.“ Tehdy jsem si uvědomila, že už jsem zašla moc daleko. A možná, že bych měla najít jinou alternativu šampónu.

Po všech těchto pokusech a omylech jsme našli rovnováhu. Zjistili jsme, že pro zero waste styl a dlouhodobou udržitelnost naší domácnosti, je nutné dodržovat určitá pravidla. Nepředstavujte si, že zahrabáváme náš odpad na zahradě. Nebo že jej házíme do veřejných košů či do popelnic cizích lidí.

Zamítnout to, co nepotřebujeme

První pravidlo je zamítnout to, co nepotřebujeme. Prostě jsme se naučili říkat NE. Říkáme ne nevyžádané poště, říkáme ne plastům na jedno použití, říkáme ne předmětům zdarma. V dnešní konzumní společnosti se stáváme cílem mnoha výrobků. A pokaždé, když je od někoho přijeme, tak vytváříme poptávku po dalších. Pokaždé, když si z konference doneseme propagační propisku, tak je to jako bychom řekli: „Prosím, těžte více ropy na výrobu těchto věcí.“ A tak se i stane.

řekněte ne

Zredukovat věci

Druhým pravidlem zero waste stylu je zredukovat to, co běžně potřebujeme. Vytřídili jsme tedy věci, které doma nepotřebujeme. Krásou tohoto procesu je, že vám to umožní se podělit o věci, které ve skutečnosti nepoužíváte nebo nepotřebujete. Podporuje to second-hand trh, který je velice důležitý pro budoucnost zero waste stylu. Kdysi jsem mívala v kuchyni nádobu plnou kuchyňského náčiní. Měla jsem asi 10 vařeček. Pak jsem si uvědomila, že mám jen 2 ruce. A pří míchání používám jen jednu. Tak jaký je důvod mít jich 10? Jedna stačí.

Toto je prostor pod mým dřezem. Je to prostor, který býval plný čistících prostředků, protože jsem poslouchala, co říkají prodejci. Říkají nám, že na každý účel potřebujeme jiný produkt. Potřebuje produkt na mytí oken, jiný na čištění podlahy, jiný na koupelnu. A pak skončíme se skříňkou plnou toxických produktů, které ve skutečnosti nepotřebujeme. Zjistili jsme, že celý dům můžeme vyčistit pomocí bílého octu a mýdla z olivového oleje.

bezodpadový životní styl

Toto je naše koupelna a naše skříňka v ní. To jsou všechny produkty, které v naší koupelně potřebujeme. Například na čištění zubů používáme navlhčený kartáček poprášený sodou bikarbonou. Na oči používáme pražené mandle, na pleť jedlý olej. A na tváře používám kakaový prášek. Jedinou nevýhodou toho je, že můžete být napadeni psy, když kráčíte po ulici, ale mě se to ještě nestalo.

bea johnson

Toto je ložnice a šatník, který mám společně s mým manželem.

bezodpadový životní styl

Pravidlo 20 na 80

Běžně lidi používají 20% svého šatníku. Ten zbytek si nechávají na příležitosti „co kdyby“. Co kdybych měl přijímací pohovor? Co když půjdeme na svatbu? Co když trochu shodíme? Co když přibereme? Co když, co když, co když? Doma jsme zjistili, co je našich 20% a zbylých 80% jsme se vzdali. V mé skříni mám jedny šortky, dvě sukně, dvoje šaty, dvoje kalhoty, sedm topů a jeden svetr. Mít méně neznamená, že máte méně možností. Ve skutečnosti mi těchto 15 kousků umožňuje vytvořit více jak 50 kombinací.

bezodpadový životní styl

Moje děti jsou také minimalisti. Toto je pokoj mého mladšího syna a vidíte, že celý jeho šatník se vleze do jednoho batohu. Ve skutečnosti šatník každého z naší rodiny se vleze do příručního zavazadla. Víte, co je na tom nejúžasnější? Když chcete odjet na víkend nebo týden nebo měsíc, tak jediné co musíte udělat, je vytáhnout kufry, hodit do nich obsah našich šatníků, zavřít kufry a vyrazit. Potom přijde uklízecí služba, uklidí dům a pak přijdou lidi, kterým jsme dům pronajali. A ti nám tak zaplatí za naši dovolenou. A nemyslete si, že se snažíme ukrýt věci v jiných skříních.

bezodpadový životní styl

Opětovné používání věcí

Třetím pravidlem zero waste životního stylu je opětovné používání, neboli zužitkování. U nás doma to znamená, že věci na více použití nahrazují ty věci, které se dají použít jen jednou. Tento pohár je naplněný látkovými kapesníky. Nahradil krabičku s papírovými kapesníky. Nejsou také potřeba žadné jendorázové houbičky nebo papírové ubrousky. Používáme jen, látkové utěrky, dřevěný kartáč a drátěnku. Nejsou třeba také žádné jednorázové nádoby na jídlo. Vše jsme nahradili skleněnými nádobami. Obalům na jídlo se také vyhýbame tím, že do obchodu chodíme s výbavou z opětovně použitelných materiálů.

bezodpadový životní styl

V potravinách nakupujeme v uličkách s váženými potravinami. Potom, jen co přijdu domů, tak přemístím suchý výrobek do skleněných nádob. Dokonce i víno kupujeme nebalené. Ve vinárně si dáváme naplnit vlastní láhve.

Dále nakupujeme v second-handu. Celé naše šatníky jsou ze second-handu. Ano, dokonce i moje boty. Stály 5 dolarů. Věci, které nenajdeme v bazaru, hledáme na místech jako je bleší trh. Občas nakupujeme i na eBay, když potřebujeme opravdu specifické věci.

Recyklování věcí

Čtvrtým pravidlem zero waste životního stylu je recyklování toho, co nemůžeme zamítnout, zredukovat, nebo zužitkovat. Bezodpadový životní styl neznamená, že recyklujeme víc, ale míň. A to hlavně díky tomu, že předcházíme vzniku odpadu. Také jsme zjistili, že bychom se měli vyhýbat plastům za každou cenu, protože jsou jedovaté nejen, když se vyrábějí, ale jsou nebezpečné pro naše zdraví i když je používáme. Velká část z obalů se totiž luhuje i do našeho jídla.

Taky jsme zjistili, že jen malokteré plasty mohou být recyklovatelné. A ty, které mohou být, se často mění na předmět, který už recyklovaný nemůže být. My považujeme plast za materiál, který je předurčený skončit na skládce. Takže se mu za každou cenu vyhýbáme. A namísto toho volíme sklo, kov, karton, papír. A někdy dřevo, protože výrobky z něj můžeme kompostovat.

Kompostování

Kompostování je posledním pravidlem bezodpadového životního stylu. Dnes nejen kompostujeme ovocné a zeleninové zbytky, ale kompostujeme i obaly od másla. Máslo je jediné jídlo, které kupujeme balené. Kupujeme jej ve voskovém obalu, protože se dá kompostovat. Kompostujeme i to, co smeteme z podlahy, chuchvalce ze sušičky a i naše vlasy. Tedy převážně vlasy mých dětí. Moje vlasy recyklujeme, protože je posíláme organizaci, která vyrábí paruky pro lidi s rakovinou.

Kdybych před časem slyšela o rodině, která žije bezodpadově, pomyslela bych si: „Člověče, tihle lidi musí být úplní hipísáci. Určitě žijí v divočině a jsem přesvědčená, že ona se neholí.“ Dnes jsem si oblékla sukni, abyste se přesvědčili. Nemám chlupy na svých nohách. Taktéž bych si pomyslela: „Ta matka musí být v domácnosti, má tak plno času na to všechno. Zřejmě se celý den stará jen o jejich odpad nebo vyrábí plno věcí.“ To není můj případ. Jsou zaměstnaná na plný úvazek. A jediné, co si vyrábím, je kosmetika a to jen v malém množství.

Finanční úspory

Zjistili jsme, že tento bezodpadový životní styl neprospívá jen životnímu prostředí, ale je skvělý i pro naše zdraví, protože se nám podařilo elimovat toxiny. Jsme teď o mnohem méně nemocní, než jsme bývali před tím. Zjistili jsme rovněž, že nám to šetří dost peněz. 40% našeho celkového rozpočtu. A to díky tomu, že spotřebováváme o mnoho méně, než před tím. Teď když něco koupíme, je to jen proto, abychom nahradili něco, co už doma máme. Například bota, co má díru nebo tričko, které je už malé. Když poté kupujeme náhradu, kupujeme to z druhé ruky, což logicky stojí méně.

Jídlo také kupujeme nebalené. Věděli jste, že když kupujete jídlo s obalem, tak 15% z ceny výrobku tvoří náklady na obal? Takže když kupujeme nebalené věci, automaticky šetříme 15%. Všechno doma jsme také vyměnili za opětovně použitelné věci. Naše peníze tedy už neinvestujeme do výrobků na jedno použití, do skládek. Už naše peníze nevyhazujeme, ale investovali jsme do opětovně použitelných věcí. A ty jsme časem přeměnili na rostoucí úspory. Ty nám umožnili instalovat na střechu solární panely, díky kterým šetříme ještě více.

Ale nejlepším aspektem životního stylu bez obalů je dobrovolná jednoduchost. Vytvořilo nám to v životě čas na to, na čem záleží nejvíce. Život založený na zážitcích místo na věcech. Život založený na bytí namísto vlastnění. Jako rodina, můžeme díky tomuto životnímu stylu dělat mnoho věcí, který by před tím nemohly být realizovatelné. Mohli jsme se potápět mezi dvěma kontinenty. Mohli jsme jezdit na kole mezi San Franciscem a Los Angeles. Mohli jsme vylézt na ledovec.

Bezodpadový životní styl a dokonalé štěstí

Gándhí říkal, že štěstí nastává, když to, co si myslíte, říkáte a děláte je v harmonii. Právě k tomuto stavu mi pomohl bezodpadový životní styl. Ta mladá au-pair Francouzka, která přišla do Spojených států by si nikdy nepomyslela, že jednoho dne založí celosvětové hnutí. Dnes se tisíce a tisíce lidí po celém světě dali na tento životní styl. Moje kniha a můj blog dokonce inspirovali lidi, aby začali zakládat bezobalové obchody.

A víte co máme všichni dohromady společné. Lítost nad tím, že jsme nezačali dříve. Proto vás vyzývám, abyste se zamysleli. Co můžete ztratit, když se dáte na bezodpadový životní styl? Kdo ví, co můžete uvnitř sebe objevit? Možná… absolutní štěstí.

Co můžete dělat pro ochranu planety vy?

Dlouho mě trápilo, jak přispívám ke znečištění planety, až jsem se jednoho dne rozhodl s tím něco udělat. Můžete si o tom přečíst zde. Zde nabízím seznam prvních krůčků, které může udělat každý:

  1. Stáhněte si můj ebook s prvními kroky, jak na ekologickou domácnost
  2. Začněte v supermarketech nakupovat s látkovou taškou
  3. Pečivo, ovoce a zeleninu nedávejte do igelitových sáčků, ale do eko sáčků
  4. Na vodu používejte eko skleněnou láhev
  5. Kupte si knihu Domácnost bez odpadu

TIP: Vyzkoušejte na své zahrádce ekologické hnojivo Hnojík.

Rychlé hodnocení
Datum hodnocení
Hodnocený produkt
2 dospělí, 2 děti, nula odpadu
Celkové hodnocení autora
51star1star1star1star1star
Název produktu
Bezodpadový životní styl

Podobné články

Zanechte komentář