Domovská stránka » Kompostování » Vermikompostér a žížaly v bytě
vermikompostér

Vermikompostér a žížaly v bytě

by Radoslav Černý
0 komentářů

Vermikompostér. Slovo, které mi ještě před časem znělo jak z jiné planety. V dnešním článku se podivíme na to, co to vůbec vermikompostér je a jak jej používat.

Pokud jste si mysleli, že nemůžete kompostovat v bytě, tak jste na omylu. Řešením je totiž vermikompostér. V něm vzniká velice kvalitní organické hnojivo, kterému říkáme vermikompost. Zásluhu na tom mají žížaly, které je třeba do vermikompostéru nasadit. Žížalám je potřeba zajistit optimální podmínky, zejména teplotu okolo 20 stupňů celsia a vlhký substrát. Používá se žížala hnojní (Eisenia fetida), kterou běžně naleznete na zahradě, ale také lze zakoupit vyšlechtěný kalifornský hybrid Eisenia andrei. Oba druhy nejefektivněji přeměňují organické zbytky. Pozor, ne každá žížala, kterou najdete na dvorku, je žížala hnojní. V Česku žije na 50 druhů žížal!

Nádoba na vermikompost a co v ní budeme kompostovat?

Vermikompostér si lze vyrobit, ale nejjednodušší způsob je zkrátka jej koupit v obchodě. Jedná se vlastně o takovou skládanku nádob s perforovanými dny, tvořících několik pater. Do kompostu dáváme především:

  • Zbytky ovoce a zeleniny
  • Kávovou sedlinu a čajové sáčky

Vyhněte se naopak zbytkům mléčných výrobků, masa a také tukům. Ty do vermikompostu nepatří. Máte nakoupeno a chcete vědět, jak na to?

vermikompostér

Zakládáme vermikompostér

Ve spodním patře je nejprve třeba připravit si podestýlku. Vložíme do ní netkanou látku a na ní vysypeme kokosovou drť nebo recyklovaný papír. Směs navlhčíme pomocí rozprašovače. Děláme to důkladně, takže je třeba ji při navlhčování prohrábnout. Nyní nasadíme žížaly, kterých bude 150 – 300. Obecně 0,5 kg žížal zkonzumuje denně odpad o polovině své hmotnosti, tedy 0,25 kg. Je to množství, které stačí pro čtyřčlennou rodinu.

Přidáme první slupky z ovoce a zeleniny, čajové sáčky a kávovou sedlinu, kterou mají žížaly velice rády. Větší kusy (třeba slupku od banánu), můžete nakrájet. V prvních týdnech přidávejte do nově založeného kompostu jednu hrst denně. Postupně množství navyšujte. Až máte patro plné, přidejte další nádobu a můžete pokračovat v plnění kompostu.

Po cca půl roce se žížaly přesunou do horního patra. Dole je naopak hotový vermikompost. V úplně dolní části je tzv. „žížalí čaj“. Ale pozor, nepijte jej. Jde o tekuté hnojivo pro rostliny, které řeďte v poměru 1:10 s vodou. Kompost vyjměte, horní patro dejte dolů a můžete pokračovat.

Moje zkušenost s domácím kompostováním

Už zhruba rok mám doma v bytě bokashi kompostér Organko. Jsem s ním velice spokojený a sepsal jsem o něm mou zkušenost zde v tom článku. Bokashi kompostování je proces kdy dochází k fermentaci bez přístupu vzduchu a to za pomocí speciálních bokashi bakterií.

0 komentářů
0

Podobné články

Zanechte komentář