Domovská stránka » Kompostování » [ZKUŠENOST] Bokashi kompostování a kompostér Organko

[ZKUŠENOST] Bokashi kompostování a kompostér Organko

by Radek
10 komentáře

Už téměř před rokem jsem objevil bokashi kompostování a hned potom jsem si pořídil domácí kompostér Organko.

Za tu dobu jsem nasbíral pár zkušeností, o které se s vámi můžu podělit.

Inspiraci ke kompostování jsem bral z knihy Domácnost bez odpadu.

V době kdy, jsem jej kupoval, jsem znal jen kompostování na zahradě a tohle domácí kompostování pro mě bylo nové.

Přečetl jsem si pár článků a nakonec se rozhodl pro bokashi kompostování.

Kvůli mým častým cestám mimo republiku jsem nechtěl kompostér se žížalami, takže to nakonec vyhrál slovinský kompostér Organko.

(použijte slevový kupon "ECOBLOG" a dostanete slevu 150,- Kč)

Jak kompostér Organko používat?

Kompostování s Organkem

Pár měsíců jsem jej měl v kuchyni, ale poté jej přesunul na balkon.

Při denním používání a otevírání víka jsem neměl v kuchyni moc dobrý vzduch.

Taky jsem nechápal, proč se z jeho okolí line takový zvláštní zápach.

Víko bylo zavřené, žádné zbytky okolo koše neležely... a přesto jsem pořád něco cítil.

Nakonec se ukázalo, že je to posypem do koše a tím, že jsem jeho sáček dobře nezavřel a ta "vůně" se linula do okolí:)

Ten posyp je fermentovaný substrát z pšeničných otrub, špaldových plev a několika dalších složek a má specifickou vůni.

Od té doby je kompostér na balkoně a vše je ok.

Co je to bokashi kompostování

Bokashi kompostování je proces kdy dochází k fermentaci bez přístupu vzduchu a to za pomocí speciálních bokashi bakterií.

Je to rozdíl oproti "klasickému" kompostování, které probíhá za přístupu vzduchu a působení živých organismů.

Bokashi posyp byl v kilovém sáčku a jak jsem psal, jedná se o pšeničné otruby a třtinovou melasu, vápenec a spol. vše lehce nabratelné plastovou nádobkou.

Při procesu fermentace dochází ke vzniku kapaliny, která se tvoří při působení bokashi bakterií.

Při ukládání biologického odpadu do kompostéru je třeba celou hmotu napěchovat, aby byly zbytky co nejvíce u sebe.

Dělá se to proto, aby se vytlačil veškerý nežádoucí vzduch.

Tím se pak vytvoří ideální podmínky pro činnost bokashi bakterií.

Poté tedy můžeme posypat bokashi posypem a během pár dnů se začne tvořit oranžová tekutina.

Ta je někdy označována jako bokashi čaj.

Tímto "čajem" se následně dají např. čistit odpady nebo ve zředěné formě hnojit květiny v bytě.

Je to opravdu zajímavá zkušenost:)

Dole na kompostéru je malý zelený ventil, který při otevření naplní speciální nádobku bokashi čajem.

Organko kompostéry a výbava

#1st Rated

Set dvou kompostérů

Po doporučené dvoutýdenní době zrání bude materiál vypadat vizuálně velmi podobně jako na začátku. Struktura zbytků zůstává stejná a rozpoznatelná, může být lehce zbarvena do odstínů hnědé barvy a je cítit nasládlý odér po zkvašení. Set 2 kompostérů je výhodný v tom, že nemusíte vždy tyto 2 týdny čekat.

#2nd Rated

Ogranko 2

Novější verze Organka. Nádoba je plně uzavřená vzduchotěsným víkem a nemá žádné otvory. Fermentace navíc zamezuje hnilobným procesům. Nic tedy nezapáchá a neláká hmyz. Ve srovnání např. s domácím vermikompostérem je fermentace s Bokashi podstatně méně náročná na péči a nehrozí zanesení mušek.

#3rd Rated

Směs Bokashi

Ve speciální Bokashi směsi se efektivní mikroorganismy mísí s vodou, melasou, otrubami, fotosyntetizujícími organismy a enzymaticky aktivními houbami. Efektivní mikroorganismy obsahují bakterie mléčného kvašení, které jsou přírodním probiotikem.

Co dávat dovnitř a co ne?

A jaký odpad je vhodné do Organka dávat?

Určitě jsou to skořápky od vajíček, šlupky od ovoce a zeleniny, čajové sáčky, kávová sedlina, zbytky jídel, květiny.

Dále třeba pečivo nebo menší kosti.

A co naopak nedávat?

Jednou jsem udělal zásadní chybu, kdy jsem do kompostéru dal maso a za 14 dní se ukázalo, že to byl vyloženě hodně špatný nápad:)

Takže maso rozhodně ne, také velké kosti, zvířecí výkaly nebo popel nejsou vhodné.

Jakmile je kompostér naplněný, tak nejlepší je zakopat jeho obsah do země.

Pokud tuto možnost nemáte, tak je dobré jej dát do sběrného dvora do biologického odpadu.

Tak to dělám já.

Video o tom, co dělat s hmotou z kompostéru

Zhodnocení Organka

Celkově jsem s tímto kompostérem velmi spokojen a už si nedovedu představit, že biologický odpad dávám někam jinam. 

Navíc bokashi čajem čistím odpady a zalévám květiny, takže by mi to chybělo:)

Můžu jej s klidným svědomím doporučit.

Video níže popisuje (anglicky) jak domácí bokashi kompostér používat.

(použijte slevový kupon "ECOBLOG" a dostanete slevu 150,- Kč)

Co můžete dělat pro ochranu planety vy?

Dlouho mě trápilo, jak přispívám ke znečištění planety, až jsem se jednoho dne rozhodl s tím něco udělat.

Můžete si o tom přečíst zde.

Zde nabízím seznam prvních krůčků, které může udělat každý:

  1. Stáhněte si můj ebook s prvními kroky, jak na ekologickou domácnost
  2. Začněte v supermarketech nakupovat s látkovou taškou
  3. Pečivo, ovoce a zeleninu nedávejte do igelitových sáčků, ale do eko sáčků
  4. Na vodu používejte eko skleněnou láhev
  5. Kupte si knihu Domácnost bez odpadu
Rychlé hodnocení
Datum hodnocení
Hodnocený produkt
Bokashi kompostování
Celkové hodnocení autora
51star1star1star1star1star
Název produktu
Kompostér Organko
10 komentáře
4

Podobné články

10 komentáře

Šárka Máchová 20. 12. 2019 - 19:48

Dobrý den, mohu se zeptat, kam dáváte bioodpad po dobu těch 14 dní, co trvá proces kompostování a kompostér má být zavřený?

Reply
Radek 26. 12. 2019 - 10:47

Dobrý den Šárko, já to tak ale nedodržuji. Kompostér používám denně a jednou za pár dní jej posypu bokashi práškem a ta tekutina se vytvoří i tak. Nedovedu si představit, že 14 dní dávám odpad jinam (i když asi to je ten nesprávnější postup).

Reply
Adela 28. 12. 2019 - 21:40

Dobry den, take pouzivam bokashi kompost a hodne pomuze mit kompostery dva. Kdyz se jeden naplni, odstavime ho na 2 tydny, ci dele, a zacneme pouzivat nadobu druhou. V zahranici se bokashi kit prodava vzdy se dvema kosi.

Reply
Radek 2. 1. 2020 - 16:24

Dobrý den Adélo, perfektní rada, děkuji!

Reply
dědek hank 21. 3. 2020 - 16:14

Zdravím. Jak dlouho vydrží to kilo otrub s melasou? Dají se něčím nahradit?

Reply
Radek 23. 3. 2020 - 7:41

Dobrý den, když ty otruby používáte fakt poctivě, tak asi 3 měsíce. Já je tam ale nesypu pokaždé, když dávám dovnitř odpad, takže mi otruby vydrží asi půl roku. O náhradě nevím, možná poradí někdo další…

Reply
Lucie 21. 4. 2020 - 17:40

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli máte tento kompostér po celý rok na balkoně. Nebo musí být v zimě vevnitř? Děkuji.

Reply
Radek 22. 4. 2020 - 9:49

Dobrý den, Lucie. Mám kompostér venku po celý rok a nemám s tím problém:)

Reply
Naty 21. 5. 2020 - 6:43

Dobrý deň, chcem sa spýtať či máte v komposteri na dne sitko? Ja som bokahsi dostala na Vianoce a namiesto čaju ktorý mi ani po dvoch mesiacoch nevytekal sa mi vnútri tvorila pleseň a všimla som si, ze mne tam asi chýba sitko..

Reply
Radek 21. 5. 2020 - 7:20

Dobrý den, sítko naspodu kompostéru mám a plíseň se mi tam netvoří, takže u Vás ta plíseň bude nejspíš vznikat jeho absencí.

Reply

Zanechte komentář