Domovská stránka » Palmový olej » Palmový olej: Dokument Zelená poušť

Palmový olej: Dokument Zelená poušť

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Dokumentární film Michala Gálika Zelená poušť, který nás zavede na druhý konec planety, a to na tropický ostrov Borneo mi hodně otevřel oči.

Film odhaluje zarážející tajemství, které se skrývá za dnes velmi rozšířenou surovinou - palmovým olejem. 

Je to příběh o tom, jak naše rozhodnutí dokáží ovlivňovat situaci na druhé straně naší planety.

Průměrný evropský člověk nebyl nikdy tak moc zodpovědný za devastaci deštných pralesů, jak je tomu dnes.

Ostrov Borneo se nachází v jihovýchodní Asii a je to třetí největší ostrov na světě.

Je zde velká rozmanitost živočišných druhů a většina lidí na ostrově je odkázaná na to, co si sama vyrobí.

A čas tu plyne svým vlastním tempem.

Zelená poušť z palem

Olejná palma je rostlina, která původně pochází z Afriky a palmový olej je nejobchodovanější olej současnosti. Dva státy na světě produkují velkou většinu palmového oleje. Těmi jsou Malaisie a Indonésie A proč se to tak děje? Protože my palmový olej kupujeme. Svou peněženkou hlasujeme proto, aby se vyráběl dál.

V průměrném supermarketu zhruba polovina balených výrobků obsahuje palmový olej. Palmový olej je najdeme ve stovkách produktů. Obsahují jej běžné potraviny, oplatky, chipsy, margaríny, zmrzliny, krmení pro psy a kočky, aviváže, kosmetika, mýdla, krémy, rtěnky, oleje a lubrikanty a také v poslední době hlavně biopaliva.

Z míst, která kdysi hýřila životem, se stává zelená poušť palem. Při současném tempu odlešňování může do roku 2022 zmizet až 98% deštných pralesů na Borneu. Tím příchází o domov tisíce zvířat. Ty končí pak jako domácí mazlíčci nebo zoologických zahrad.

econea

Palmové plantáže jsou zakládány v původních pralesních oblastech. Produkce palmového oleje se podepisuje na životním prostředí v celém okolí. Založení plantáže znamená vykácení lesů nebo zabrání zemědělské půdy, která předtím sloužila k pěstování potravin. Dost často se také stává, že společnost produkující palmový olej přijde a zabere půdu, aniž by předtím ten pozemek koupila. Mnoho rodin, tak přichází o svá pole a nemají kde farmařit.

zelená poušť

Kalamitní požáry

Palmové společnosti prostě přijdou a začnou oblast vypalovat. To má za následek také kalamitní požáry. Indonésie se taktéž díky pěstování olejných palem stala třetím největším producentem skleníkových plynů na světě.

Zelená poušť a zabíjení orangutanů

Palmové společnosti si také najímají pracovníky, kteří zabíjejí orangutany. Je to proto, že jim chutnají kořínky mladých palem a to je pro společnosti problém. Jejich pracovníci tedy mají podle předpisů společnosti zabíjet tato zvířata, kdykoliv je uvidí.

zelená poušť

Díky tomu, že mnoho stromů bylo pokáceno, se taktéž ztrácí obrovské množství podzemní vody. Ta potom chybí místním zemědělcům pro jejich rostliny. Přichází období sucha a farmáři nemají kde vodu brát a jejich plodiny hynou, což je pro ně velká ztráta.

Toxický odpad z továren

Dalším problémem je toxický odpad. Toxický odpad z palmových továren způsobuje otrávení řek. Většina lidí používá vodu z řek na sprchování, vaření a mytí. Od určité doby voda už nechutná dobře ani potom, co se převaří. Objevilo se množství vyrážek a podráždění pokožky. A to vše se stalo až potom, co přišly palmové společnosti. Má to také velký vliv na množství ryb v řece. Rybáří proto pociťují jejich velký úbytek.

zelená poušť

Co si s tím můžeme udělat my?

Klíč k řešení je na straně spotřebitele. Evropský parlament schválil povinné označování palmového oleje na výrobcích. A my, jako spotřebitelé, máme možnost volit si výrobky, které palmový olej neobsahují, protože máme plno jiných alternativ. Pokud trh, což jsme my, nebude výrobky s palmovým olejem podporovat, tak potom přestane i produkce palmového oleje. Svět již není tak velký, abychom si mohli dovolit ignorovat to, co se děje na druhé straně zeměkoule.

econea

Co můžete dělat pro ochranu planety vy?

Dlouho mě trápilo, jak přispívám ke znečištění planety, až jsem se jednoho dne rozhodl s tím něco udělat. Můžete si o tom přečíst zde. Zde nabízím seznam prvních krůčků, které může udělat každý:

  1. Stáhněte si můj ebook s prvními kroky, jak na ekologickou domácnost
  2. Začněte v supermarketech nakupovat s látkovou taškou
  3. Pečivo, ovoce a zeleninu nedávejte do igelitových sáčků, ale do eko sáčků
  4. Na vodu používejte eko skleněnou láhev
  5. Kupte si knihu Domácnost bez odpadu

Podobné články

Zanechte komentář