Domovská stránka » Palmový olej » Palmový olej: pohroma pro pralesy, nebezpečí pro naše zdraví

Palmový olej: pohroma pro pralesy, nebezpečí pro naše zdraví

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Rostlinné tuky jsou obecně považovány pro lidský organismus jako prospěšnější než ty živočišné.

To je sice do jisté míry pravda, ale jak známo, z každého pravidla vždy vystupuje nějaká výjimka.

A tou výjimkou je tady palmový olej, který pochází z palmy olejné.

Pro získání zemědělské půdy k jejímu pěstování dochází k likvidaci deštných pralesů, tedy
vzácného biotopu na naší planetě.

Neprospívá ale ani vašemu zdraví. Proč?

Nenasycené vs. nasycené mastné kyseliny

Zatímco rostlinné oleje obvykle obsahují nenasycené mastné
kyseliny, tak palmový olej má vysoký obsah zejména nasycených mastných kyselin.
Nenasycené mastné kyseliny jsou prospěšné pro naše zdraví a je potřeba se
zaměřovat na potraviny, které je obsahují, ale u nasycených mastných kyselin
tomu tak není. Těch máme v potravě dostatek a není potřeba, abychom je
konzumovali také v oleji. Přestože je palmový olej horší volbou než
slunečnicový, řepkový, lněný či pupalkový, potravinářské firmy jej hojně a rády
využívají. Je totiž levný. Jak se říká, za vším hledej peníze.

Svou studii na téma dopadů palmového oleje na zdraví, uveřejnil
také Ústav fyziologie lékařské fakulty UK v Hradci Králové. Studii
uveřejnil profesor Josef Šimek, který v ní palmový olej kvůli obsahu výhradně
nasycených mastných kyselin, označil za podílníka na vzniku civilizačních
chorob. Uveďme si takový příklad. Obsah nasycených mastných kyselin ve 100
gramech:

  • Řepkový olej – 7 gramů
  • Palmový olej – 49 gramů

Je tady dobře vidět, jak markantní rozdíl v neprospěch
palmového oleje to je. Vliv palmového oleje třeba na riziko infarktu, je tak
mnohem vyšší.

TIP: Přečtěte si i recenzi i e-shopu Zdraví bez chemie.

Palmový olej je všude

Problém palmového oleje je pro nás spotřebitele v tom, že se jím denně krmíme, a přitom o tom často nemáme ponětí. Obsahuje jej mnoho produktů bramborových lupínků, je v sušenkách, čokoládě, margarínech, majonézách a také v pečivu. Využití má rovněž v krmivu pro zvířata nebo v kosmetických výrobcích.

Co můžete dělat pro ochranu planety vy?

Dlouho mě trápilo, jak přispívám ke znečištění planety, až jsem se jednoho dne rozhodl s tím něco udělat. Můžete si o tom přečíst zde. Zde nabízím seznam prvních krůčků, které může udělat každý:

  1. Stáhněte si můj ebook s prvními kroky, jak na ekologickou domácnost
  2. Začněte v supermarketech nakupovat s látkovou taškou
  3. Pečivo, ovoce a zeleninu nedávejte do igelitových sáčků, ale do eko sáčků
  4. Na vodu používejte eko skleněnou láhev
  5. Kupte si knihu Domácnost bez odpadu

Podobné články

Zanechte komentář