Náš příběh

Podobně jako řada dalších společností, i Audiolibrix začal u velkého počtu hrnků vypité kávy a dlouhých nocí strávených u počítačových obrazovek. A se dvěma kamarády, kteří rádi četli...

Chcete si ten příběh poslechnout v plné kráse přímo od zakladatelů? Máte štěstí, protože jsme ho ve speciálu našeho podcastu Audinovinky natočili. Poslouchat můžete níže. A dozvíte se všemožné detaily a pikošky.

Když se rozsvítila žárovka

Nápad se v Ivanově hlavě zrodil v Anglii kolem roku 2009. Na dlouhé cestě do práce v bageterii poslouchal anglické audioknihy. A pomyslel si, co tak zkusit české nebo slovenské? Jenže nic takového tu k dispozici nebylo. Maximálně jen CD a dostat je do Anglie by trvalo aspoň měsíc. Co kdyby...

Dlouhé přemlouvání

Přeskočíme přibližně rok jednání a vyřizování do nové scény. Odehrává se v jednom fastfoodu v Bratislavě a Ivan Michala pod záminkou povídání přinutil ke schůzce, na kterou si přichystal business plán a odzbrojující argumenty. Potřeboval nakódovat e-shop. To bude jeho vstup, krátká práce a bude mít audioknihy zdarma. No neber to! 

Spoiler alert, povedlo se. Ale jak už to tak bývá, práce se protáhla a Michal e-shop kóduje dodnes.

Budování ve vlaku. A co to jsou audioknihy?!

NE. Ne. Kdo jste? Ne. To byly první odpovědi, které si Ivan užíval při shánění obsahu. Pro Michala se další měsíce nesly ve znamení budování a databází - a cest vlakem. Protože většinu téhle práce udělal ve vlaku - na cestě do jiné práce, protože ještě dlouhou dobu oba jezdili do jiné práce a obchod připravovali po nocích a víkendech.

Zase přeskočíme o pár měsíců dopředu v roce 2012: konečně se povedlo a na světě byl obchod. Jenže co to jsou ty audioknihy? A ke stažení? Jako z cédéčka?? A platit musím kartou? To se mi moc nelíbí.... a tehdy začala další práce osvěty. Protože zatímco v zahraničí už si audioknihy ke stažení našly miliony fanoušků, v našich končinách vzbuzovaly spíš nedůvěru.

S přibývajícími roky začínají audioknihám propadat další lidé. Seznamování s touhle formou čtení je však nekončící práce. Ivan s Michalem ji ale dělají s radostí a vervou. A se stejným nadšením se do téhle práce vrhají i všichni ostatní členové týmu Audiolibrix. Vyzbrojeni odvahou, úsměvy a nadšením pro věc se každý den pouštíme do naší mise.

Ukázat lidem, že kouzlo čtení nespočívá ve formátu. A pomoci jim objevit radost, která je bude provázet až do konce života.