Jaký je rozdíl mezi respirátorem a nano respirátorem?

Mnoho lidí se snaží zajistit si co nejrobustnější ochranu před respirační nákazou. Oni sami či jejich blízcí často patří mezi rizikové skupiny se sníženou imunitou, nebo jsou v dopravních prostředcích a v zaměstnání vystaveni vysokému riziku virového onemocnění. Tito lidé volí jako preventivní zdravotnické pomůcky respirátory.

Průmyslové respirátory zachycují nejmenší částice na elektrostaticky nabitou netkanou textilii meltblown. Vlhkost dechu elektrostatiku vybíjí. Průmyslový respirátor proto dechem uživatele ztrácí na účinnosti. Nanovlákenné respirátory také obsahují elektrostaticky nabitý filtr z netkané textilie metlblown. Ztrátu účinnosti vlivem vlhkosti však jejich uživatele trápit nemusí. Filtr z netkané textilie meltblown odfiltruje největší nečistoty, ale nejmenší částice nečistot včetně virů dofiltruje mnohem účinnější nanovlákenná membrána, která je přibližně stokrát hustší, než netkaná textilie meltblown. Uživatel si tak s nanovlákenným respirátorem pořizuje minimálně dva účinné filtry v jednom produktu najednou.

Testování a certifikace respirátorů

Do vynálezu nanovláken existovaly pouze průmyslové respirátory, u kterých se záchyt virů při certifikaci netestuje. Evropské průmyslové normy dělí průmyslové respirátory do tříd ochrany FFP1, FFP2 a FFP3. V české společnosti převládá názor, že před viry nás ochrání respirátory vyšších stupňů průmyslové ochrany FFP2 a FFP3. Tato představa ale bohužel není podložena testováním.

Průmyslové certifikáty neřeší záchyt virů

Průmyslové certifikáty jsou pro ochranu před viry naprosto zbytečné. Laboratorní pracovníci při průmyslové certifikaci zkoumají například i to, jestli respirátorem proteče parafínový olej nebo jestli jej bude ucpávat dolomitový prach. Pokud v respirátorech nebudete pracovat v dolech nebo v nejsilněji znečištěných průmyslových výrobnách, ale pořizujete si je kvůli ochraně před respirační nákazou, zajímejte se o certifikáty zaručující ochranu před viry.

Výrobci nanovlákenných respirátorů také často používají označení FFP2 a FFP3. Dělají to většinou proto, aby se v jejich produktech vyznali ti, kteří respirátory nakupují pro ochranu svých pracovníků před silným průmyslovým znečištěním na pracovištích. Pokud respirátor obsahuje nanovlákennou membránu, může zabezpečit svého nositele před viry stejně účinně, ať už má průmyslové označení FFP2 nebo FFP3.

Průmyslové respirátory s výdechovými ventily propouštějí viry

Průmyslové respirátory vyšší třídy ochrany čelí velkému průmyslovému znečištění. Jejich konstrukce se silnými filtry vytváří velký dechový odpor. Proto tyto průmyslové respirátory mívají výdechové ventily, kterými propouštějí vydechovaný vzduch uživatelů respirátorů. Spolu s vydechovaným vzduchem ovšem propouštějí také viry od případně nakaženého uživatele respirátoru do okolí. Před průmyslovými respirátory s výdechovými ventily varoval už 25. března 2020 epidemiolog profesor Roman Prymula. Průmyslové respirátory s výdechovými ventily jsou pro prevenci virové nákazy naprosto nevhodné.

Nanovlákenné respirátory výdechové ventily nemají. Uživatel nanovlákenného respirátoru dýchá a filtruje vzduch po celé ploše respirátoru, ve které je umístěna nanovlákenná membrána. Nanovlákenné respirátory (na rozdíl od průmyslových respirátorů s ventily) chrání své uživatele a jejich okolí před průnikem virů a bakterií v obou směrech.

Ekonomické a environmentální hledisko volby nanovlákenných respirátorů

Zaměstnavatelé často preventivně nakupují respirátory do svých skladů. Průmyslové respirátory zachycují nejmenší částice znečištění na netkanou textilii elektrostaticky a v průmyslových respirátorech se při skladování postupem času kvůli běžné skladovací vlhkosti elektrostatika vybíjí.Po dvou a více letech tak průmyslové respirátory přestávají vyhovovat požadavkům účinnosti, které na respirátory kladou české a evropské normy. Nanovlákenné respirátory tento problém nemají. Zajišťují účinnost záchytu virů a bakterií i při desetiletém skladování. Srovnáme-li možnost postupného nákupu pěti průmyslových respirátorů do skladu na 5 x 2 roky nebo nákup jednoho nanovlákenného respirátoru do skladu na 10 let, je nákup nanovlákenného respirátoru ekonomicky výhodnější volbou.

Vzhledem k tomu, že respirátory zachycují nebezpečné látky včetně virů a bakterií, musejí se podle zákona likvidovat ve spalovnách. Dokáže-li tedy každý nanovlákenný respirátor v ochraně před mikroorganismy nahradit 4 až 5 kusů průmyslových respirátorů, je využívání nanovlákenných respirátorů příznivější volbou pro životní prostředí.