Jakou vybrat udírnu?

Naše nerezové udírny vyrábíme ve 3 základních konstrukcích – jednoplášťové, dvouplášťové s izolací a kompaktní skládací pro rybáře.

  • Všechny naše udírny jsou celonerezové, včetně vnitřní konstrukce.
  • Topeniště je univerzální, a tak jde v udírně topit dřevem nebo vložit topnou spirálu s termostatem.
  • Udírny jsou složené a zpravidla připravené k uzení během pár minut.
  • Většina modelů je roztopena za 10 minut od zapnutí.
  • Max. doporučená teplota v udírně je až 150 °C, je tedy vhodná i pro fandy barbecue.
  • Snadné čištění díky vyjmutí veškerého příslušenství z udicí komory.

RYBÁŘSKÉ A PŘENOSNÉ UDÍRNY 30', 50' a 100'

 

Základní řadu otvírají naše jednoplášťové modely. Jsou výbornou volbou pro ty, kdo s uzením začínají nebo udí párkrát do roka. Udit v nich lze od jara do podzimu, než teplota klesne pod 5 °C*.

Lehká rybářská udírna 30' bude pasovat všem, co chtějí vyudit pár ryb (když neberou, tak doudit pár klobás) rovnou u vody nebo v kempu. Snadno ji složíte a nezabírá moc místa v autě. Přenosné udírny 50 a 100 mají univerzální topeniště pro topení dřevem, nebo do něj můžete umístit elektrickou topnou spirálu s termostatem a mít tak snadno doma elektrickou udírnu. Kdo nemá možnost připojit udírnu k elektřině, nabízíme i variantu pouze na dřevo

*Udírny fungují i při nižších teplotách, ale zejména u více naplněné udící komory může na stěnách ve větší míře kondenzovat voda.

 

udirna-elektricka-kaiser-50-100

 

 

KAISEROVA PŘENOSNÁ "50" 

Nejoblíbenější základní model s prosklením. Prodáváme ji ve dvou variantách. Pokud se rozhodnete pro tu elektrickou, po vyjmutí topné spirály a misky na piliny můžete v topeništi udit i dřevem. Vejde se do ní až 10 kg masa nebo 12 středních ryb. Plášť i topeniště jsou nerezové a udicí prostor nabídne objem přibližně 50 l. Kouř odchází horní stěnou, kde je připravený otvor s nastavitelnou klapkou o průměru 90 mm.

 

+ až 10 kg proviantu

+ 3 patra pro rošty

+ celonerezová konstrukce

+ kompaktní rozměry

+ prosklené dveře

+ max. 150 °C

+ topení dřevem nebo topnou spirálou v jednom topeništi

+ nový design a vylepšení pro rok 2023

 

KAISEROVA PŘENOSNÁ "100"

Stovka má stejný půdorys i systém topeniště jako předchozí model, ale je vyšší o 30 cm. To dovoluje zavěsit maso nebo ryby ve dvou řadách nad sebou a vyudíte tedy dvojnásobné množství proviantu. Dobře se hodí i na delší ryby, jako jsou třeba úhoři. Velmi dobrá volba v poměru objemu udírny a její ceny.

 Navíc oproti modelu 50':

+ až 15 kg proviantu

+ celonerezová konstrukce vyšší o 30 cm

+ uzení na hácích ve dvou patrech

+ 7 pater pro rošty

 

 

 

 

94_30-nerez

KAISEROVA RYBÁŘSKÁ "30" 

Lehká a kompaktní udírna je dobrou volbou pro rybáře. Výborná je i třeba do kempu nebo na chatu, protože jde velmi snadno složit a přenést. Váží pouhých 6 kilo a po rozložení je vysoká až 90 cm. Pro přenášení je vybavena praktickým držadlem s dřevěnou rukojetí. 

 

+ až 4 kg proviantu 

+ celonerezová konstrukce 

+ ideální pro rybáře nebo do kempu

+ kompaktní rozměry (po složení je udírna vysoká pouze 53 cm)

+ snadno přenosná díky madlu a rozkládací konstrukci 

+ nově ještě snadnější vysunutí a vylepšená konstrukce

+ max 120 °C

 

 


 

IZOLOVANÉ UDÍRNY 80', 125', 200'a 250'

Vyšší řada našich udíren vhodná pro celoroční uzení. Tyto udírny jsou dvouplášťové a mezi nerezovými plášti je uložena minerální izolace o tloušťce 25 mm (včetně dveří). Oproti základní řadě jednoplášťových udíren mají tyto udírny také vnitřní masivní nerezový rám.

Nově tyto udírny nabízíme v kombinaci s externím výrobníkem kouře, který vydrží až 12 hodin uzení na jedno naplnění zásobníku. Celou řadu Smokemeister najdete zde.

udirna-elektricka-kaiser-80-125

KAISEROVA IZOLOVANÁ "80"

Ideální domácí udírna použitelná v každém ročním období. Oproti jednoplášťovým modelům je hlubší a vejde se do ní tedy o jednu řadu masa nebo ryb více, tedy 16 ryb oproti 12. Lépe drží teplo, nehrozí kondenzace vody na stěnách vlivem nízkých venkovních teplot a místo klapky má plnohodnotný komínek o průměru 100 mm. 

+ až 12 kg proviantu

+ 4 patra pro rošty

+ celonerezová konstrukce

+ 25 mm izolace v celém plášti včetně dveří

+ prosklené dveře (v nabídce i celoizolované dveře bez prosklení)

+ max. 150 °C

+ topení dřevem nebo topnou spirálou v jednom topeništi

+ nový design a vylepšení pro rok 2023

+ v kombinaci s výrobníkem kouře SMOKEMEISTER až 12 hodin uzení na jedno naplnění

 

 

KAISEROVA IZOLOVANÁ "125"

I zde je základna a topeniště stejné, jako má osmdesátka, ale je vyšší o 40 cm. Vejde se do ní až 20 kg masa nebo přes 30 středních ryb (pstruhů, makrel...). Maso a ryby se zavěšují ve dvou patrech na nerezové tyčky, nebo se umístí na 5 roštů, které najdete v základním balení.

Navíc oproti modelu 80':

+ až 20 kg proviantu

+ konstrukce vyšší o 30 cm 

+ uzení na hácích ve dvou patrech 

+ 7 pater pro rošty

 

Udirna-kaiser-izolovana-200-250

KAISEROVA IZOLOVANÁ "200"

Dvoustovka už je pro pořádné jedlíky. Vejde se do ní až 35 kg masa. Je stejně vysoká jako 125", ale má šířku 60 cm (oproti 40 cm). Pasují do ní i gastronádoby a rošty GN 1/1. Váží poctivých a nerezových 50 kg.

Navíc oproti modelu 125':

+ až 35 kg proviantu

+ konstrukce širší o 20 cm

+ vhodné pro gastro nádoby (GN 1/1)

 

KAISEROVA IZOLOVANÁ "250"  

Nově nabízíme udírnu o výšce 150 cm. Vychází půdorysně z Dvoustovky, ale je vyšší o 25 cm. Nabídne 9 pozic roštů s kapacitou až 45 kg masa.

Navíc oproti modelu 200':

+ až 45 kg proviantu

+ konstrukce vyšší o 25 cm

+ 9 pater pro rošty


 

IZOLOVANÉ UDÍRNY SMOKEMEISTER
80', 125', 200' a 250'

Nová a nejvyšší řada udíren SMOKEMEISTER doplňuje izolované udírny o externí výrobník kouře. Výrobník jsme pečlivě vyvíjeli a testovali více než rok. Výsledkem je konstantní kouř až 12 hodin na jedno naplnění zásobníku. Filtrační válec kouř vyčistí a výsledný kondenzát snadno vypustíte kohoutem ve spodní části válce. V této komoře se kouř navíc ochladí a v udírně tak plnohodnotně vyudíte maso nebo klobásy také studeným kouřem. 

Navíc oproti izolovaným udírnám bez výrobníku kouře SMOKEMEISTER:

+ bez nutnosti kropit štěpku

+ až 12 hodin uzení na jedno naplnění zásobníku

+ filtrace kouře

+ rovnoměrně rozprostřený kouř po celé šířce udicí komory

+ snadné uzení studeným kouřem (do 28 °C)

+ čerpadlo s regulací pro nastavení intenzity kouře

+ výrobník je pro čištění rozebíratelný 

 

udírna elektrická Smokemeister 80,125,250

 

 


JAKÉ MNOŽSTVÍ A CO SE DÁ V NAŠICH UDÍRNÁCH UDIT

Mimo teleskopických udíren, kdy je možné udit pouze kolmo, tedy zavěšením na háčky, můžete vybrat i uzení na roštech (dobrá volba při uzení sýrů nebo křehkých filetů). Mimo množství surovin berte v úvahu i co chcete udit. Pro domácí uzení je často dostačující PŘENOSNÁ "50" nebo IZOLOVANÁ "80", jsou to i naše nejprodávanější udírny. Vleze se do nich přibližně 10–12 kg masa (klobásků asi polovina), ale pokud chcete udit například celé úhoře nebo jiné delší ryby, určitě se zaměřte na vyšší udírny, jako jsou KAISEROVA "100" a IZOLOVANÁ "125" nebo největší modely "200" a "250".

 

ELEKTRICKOU, NEBO NA DŘEVO?

Ve všech modelech je možné topit drobným dřevem nebo dřevěným uhlím, které se posypává navlhčenou dřevěnou štěpkou pro vývin kouře. S výjimkou rybářské 30' lze topeniště doplnit o topnou elektrickou spirálu a misku pro dřevěnou drť. Teplotu tak řídí integrovaný termostat ve spirále a na vás je pouze kontrola a případné kropení pilin nebo jemné drtě v misce, která vytváří kouř pro uzení.

Pokud máte v místě uzení možnost připojení k elektrice, tohle řešení můžeme jen doporučit. I při dnešních cenách vás hodina provozu přijde přibližně na 6 Kč za hodinu.

Do nabídky jsme zařadili prémiovou řadu SMOKEMEISTER, která izolované elektrické udírny doplňuje o externí výrobník kouře. Oddělili jsme tak výhřev udírny a vývin kouře pro snadnější obsluhu udírny. Odpadá kropení štěpky vodou pro vývin kouře a na jedno naplnění zásobníku můžete udit až 12 hodin. Kouř je navíc filtrován a před udicí komorou také ochlazován, abyste mohli snadno udit také studeným kouřem.

STUDENÝ, TEPLÝ A HORKÝ KOUŘ

Teplý kouř – Uzení teplým kouřem probíhá zpravidla v teplotách 60–90 °C. V dnešní době je velmi oblíbené, díky obrovské úspoře času a větší šťavnatosti masa oproti uzení studeným kouřem. Maso je tepelně upravené, ale díky nízké teplotě z masa a ryb neuniká šťáva a tuk. Tímto způsobem si proto zachová plnou chuť a zmíněnou šťavnatost. 

Studený kouř – Studeným kouřem to v dávných dobách začalo. Naši předci takto maso konzervovali. Udí se s přestávkami několik dní při teplotách 28 °C a je to prakticky forma sušení masa (bez tepelné úpravy). Doba uzení určuje úbytek váhy, kdy je cílem ztráta hmotnosti asi o 30–40 %. Maso nebo klobásy se dále vyvěšují do větraných prostor na několik týdnů. 

Pro krátkodobé uzení studeným kouřem (v rámci jednoho dne) je výborný například losos nebo tuňák, ořechy a sýry, kterým stačí v udírně pár hodin. Pro uzení studeným kouřem je v našich udírnách potřeba generátor studeného kouře nebo externí výrobník kouře SMOKEMEISTER.

Horký kouř – Uzení horkým kouřem nabírá v poslední době velké popularity i nás. Proto jsme upravili konstrukce našich udíren pro teplotní odolnost až do 150 °C. Tento typ uzení nejspíš znáte hlavně pod označením barbecue nebo zkratkou BBQ. Maso se udí při vyšších teplotách (90–140 °C). V těchto teplotách už se rozpouští vaziva a tuk v mase. Je to žádoucí třeba u trhaných mas (Pulled pork) nebo hovězího hrudí (Brisket). 

Více o postupu uzení najdete v článku Nakládání a uzení masa.

PROČ SI STOJÍME ZA NEREZEM

V naší nabídce naleznete pouze udírny z nerezu. Nerez vyniká dlouhou životností i snadnější údržbou oproti zděným a dřevěným udírnám, nesporná výhoda je i po hygienické stránce, kdy udírnu snadno vyčistíte. Není pravda, že se dřevěná nebo zděná udírna nemusí čistit. Vrstva, která se postupně tvoří na stěnách udírny, velmi ráda přenáší pachy, a to pak ovlivní i výsledek uzení. Snadno se tak může stát, že bůček chytne nádech ryby z předchozího uzení. Nerezové udírny se také velmi rychle vyhřejí na požadovanou teplotu (ve většině modelů lze udit do 10 minut od zapnutí). Odpadá tak zdlouhavé několikahodinové roztápění, které můžete znát u zděných udíren. Zároveň se minimalizuje riziko požáru, což se zase může stát u dřevěných udíren, které mají navíc omezenou maximální provozní teplotu.

 

Pokud potřebujete poradit, budeme rádi, když nám zavoláte na 601 123 321 nebo napíšete e-mail na kaiser@udirny.cz.

 

 

Zpět do obchodu