Příběh Xero Shoes

Jak vznikly Xero Shoes?

Manželé Steven Sashen a Lena Phoenix založili 23. listopadu 2009 společnost Feel The World, Inc.

Jak k tomu došlo?

Je to docela zajímavá historka...

Stevenův příběh

Já (Steven) jsem se ve svých 45 letech vrátil po 30leté přestávce ke sprintu. A asi dva roky jsem se pak potýkal s různými zraněními.

Jeden kamarád mi navrhl, abych zkusil běhat bosky, že by to mohlo pomoci s mými zraněními, a půjčil mi kopii knížky Born To Run, bestselleru Christophera McDougalla (v té době ta kniha ještě nebyla tak populární jako dnes).

Začal jsem pátrat na internetu a našel Boulder Barefoot Running Club. Zrovna další víkend nabízeli lekci!

Byla to dobrá lekce, kterou vedli Michael Sandler a Jessica Lee (z RunBare.com). Na druhé lekci o týden později jsem již byl naprosto fascinován a ohromen pocity, které jsem zažíval s bosýma nohama na zemi. Experimentoval jsem se způsoby chůze, abych zjistil, jaké to bude mít účinky, a ani si nevšiml, že jsme uběhli 5 km.

Některým z vás to možná nepřijde jako moc, ale já jsem sprinter a běhám 100 metrů. Do té doby jsem nejvíc uběhl asi kilometr a půl... a nebavilo mě to.

Celý příběh si můžete přečíst na www.xeroshoes.com/blister.

Ve zkratce to bylo tak, že odložení bot vedlo k odstranění mých zranění. Chtěl jsem být bosý pořád, ale to nebylo praktické – existují místa, kam bosky nemůžete, a některé povrchy nejsou pro chůzi bez bot vhodné.

Takže, inspirován knihou Born To Run, rozhodl jsem udělat si vlastní huarache sandály na běhání. Koupil jsem si kvalitní materiál na gumovou podrážku z Vibramu (konkrétně Cherry, který prodáváme v našich sadách), co nejpestřejší šňůrky a vyrobil jsem si první pár. Když ostatní běžci viděli mé huarachy, někteří chtěli také pár... Byla z toho party výroby huarache na chodníku před University of Colorado (poznámky od kolemjdoucích byly od "Co to tady děláte?" až po "Hej! To jsou ty sandály!")

Poté, co jsem vyrobil huarache pro většinu běžců BBRC, Michael Sandler mi řekl: "Jsou skvělé. Měl by ses tím začít živit."

"To těžko," odpověděl jsem já (Steven).

"No," dodal Michael, "kdybys měl svou webovou stránku, dal bych tě do knihy o běhání naboso, kterou zrovna píšu."

Spěchal jsem domů, abych se o tento nápad podělil s Lenou.

"Hmm..." řekla, "myslím, že je to hrozný nápad. Máme toho teď na hlavu a toto by nás jen odvádělo od důležitých věcí."

"Máš pravdu," řekl jsem...

A poté, co šla spát, jsem vytvořil vlastní stránku 😉

O dva týdny později se zrodila společnost Invisible Shoes (naše původní jméno). Během tří měsíců to byla naše hlavní práce. O tři měsíce později seděli u našeho kuchyňského stolu (vlastně konferenčního stolu) bývalí vedoucí návrháři z Nike a Reebok a pracovali na návrhu našich nových podrážek FeelTrue® a našem novém obchodním plánu. A od té doby se věci děly raketovým tempem!

Dnes můžeme s radostí říct, že jsme prodali desítky tisíc párů našich huarache sandálů lidem z více než 85 zemí, od 1 roku do 91 let. A každý den dostáváme e-maily od lidí, kteří s námi sdílejí podobně úžasné příběhy.

Lenin příběh

První pár huarache sandálů, které Steven vyrobil, byl ve skutečnosti pro mě (Lenu).

Musím se přiznat, že mě nejdřív až tak nezajímaly. Tak nějak jsem ho poplácala po rameni, řekla "Díky, zlato," a dala je bokem.

Ale když jsem slyšela, jak úžasná je knížka Born To Run, vzala jsem ji a přečetla na jeden zátah. Je to skvělé čtení, ať už jste běžec nebo ne (sama neběhám, ale chodím po horách).

Inspirována všemi těmi vědeckými poznatky, které Chris v knize popisuje, nasadila jsem si sandály a šla se projít.

Byla jsem ohromena!

Jak jsem se tak procházela po farmářském trhu v Boulderu, okamžitě jsem si všimla, že práskám nohama do země jako blázen, patama napřed, a chodím jako nabubřelý právník z Chicaga...

Nosil jsem své Xero Shoes příštích několik týdnů a cítil jsem, jak se moje chůze mění, můj krok se stává lehčím a tělo je při chůzi více uvolněné.

Když jse si příště obula své "pohodlné sandály", mojim nohám skutečně chybělo, že nemohly vnímat zem.  Připadalo mi, jako bych měla na nohou cihly a nemohla jsem uvěřit, že jsem tyto boty dosud považovala za pohodlné.

Věděla jsem, že už budu pořád chtít nosit své huarachy. Ale jestli to mám udělat, budou muset být hezčí! Naštěstí jsem v minulosti vyráběla šperky z korálků, tak jsem popadla nějaké korálky a talismany a proměnila sandály v něco opravdu zábavného, ostře módního, co mi budou přátelé závidět 😉

 

Jaký je VÁŠ příběh?

To byl tedy náš příběh. Teď se nemůžeme dočkat, až si pořídíte vlastní pár Xero Shoes, vyrazíte ven a podělíte se s námi o váš příběh.