Domovská stránka » Kompostování » Pravidla kvalitního kompostování v kompostéru
Pravidla kvalitního kompostování

Pravidla kvalitního kompostování v kompostéru

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Během kompostování dochází k mnoha biologickým procesům.

 Abychom tyto procesy optimálně podpořili, je potřeba při založení kompostu v kompostéru na zahradě znát některá základní pravidla, díky kterým toho dosáhneme.

Jaká jsou pravidla kvalitního kompostování a co dodržet a co sledovat?

Na co myslet při zakládáni kompostu

Spodní vrstvy v kompostéru by měly obsahovat hrubší materiál, jako například větvičky.

Ten je totiž vzdušnější, a nejen že přivádí potřebný vzduch pro proces kompostování, ale také odvádí přebytečnou vodu.

To však neznamená, že porézní materiál nepaří do vyšších vrstev, ale jeho poměr by zde již měl být nižší.

Je vhodné v kompostéru zajistit pestrou skladbu biologického materiálu, protože to podporuje proces kompostování.

Tento materiál je vhodné dobře promíchat, abychom neměli suché, vlhké, porézní a hutné každé v jiném koutu.

Pravidla kvalitního kompostování

V kompostu musí být jak biologický materiál, který obsahuje uhlík, tak materiál, který obsahuje dusík.

Například když dáte na hromadu trávu, tak ji samu o sobě nelze kompostovat.

Hodně uhlíku obsahuje tmavší materiál, jako jsou větve nebo kůra, kdežto hodně dusíku naopak mladý čerstvý materiál, kde patří třeba zmíněná tráva či listí.

Vhodné zastoupení dusíkatého materiálu a uhlíku v kompostu zajistíte odhadem tak, že na 2-3 díly hnědého dáte 1 díl zeleného materiálu.

Abyste urychlili proces tlení, což je žádoucí zejména u nového kompostu, výborně se na to hodí:

 

Pravidla kvalitního kompostování

Co při kompostování sledovat? Kdy bude kompost hotový?

Mezi další pravidla kvalitního kompostování patří, že pokud má kompost správné složení, tak už během dvou dnů v něm stoupá teplota na 50 stupňů celsia. Tento efekt je dán mikroorganismy, které vykazují vysokou aktivitu. Po několika dnech až týdnech teplota klesne. Proběhla první fáze, tzv. hygienizace.

V průběhu kompostování sledujte zejména vlhkost, kompost vám
nesmí vyschnout. Kompost každý 1 – 2 měsíce přehoďte vidlemi, aby se zajistil
přísun vzduchu. Během 2 – 6 měsíců lze získat tzv. čerstvý kompost. Pokud
chcete kompost vyzrálý, počkáte si 6 – 12 měsíců. A proč si počkat? Díky kvalitnímu kompostu se vaší zahrádce bude perfektně dařit. A to třeba i bylinkám, které vám mohou pomoci posílit imunitu či zhubnout. . A pokud stále hledáte efektivní způsob, jak zhubnout, ty správné bylinky vám mohou usnadnit dosažení vysněného cíle.

Moje zkušenost s domácím kompostováním

Už zhruba rok mám doma v bytě bokashi kompostér Organko. Jsem s ním velice spokojený a sepsal jsem o něm mou zkušenost zde v tom článku. Bokashi kompostování je proces kdy dochází k fermentaci bez přístupu vzduchu a to za pomocí speciálních bokashi bakterií.

Co můžete dělat pro ochranu planety vy?

Dlouho mě trápilo, jak přispívám ke znečištění planety, až jsem se jednoho dne rozhodl s tím něco udělat. Můžete si o tom přečíst zde. Zde nabízím seznam prvních krůčků, které může udělat každý:

  1. Stáhněte si můj ebook s prvními kroky, jak na ekologickou domácnost
  2. Začněte v supermarketech nakupovat s látkovou taškou
  3. Pečivo, ovoce a zeleninu nedávejte do igelitových sáčků, ale do eko sáčků
  4. Na vodu používejte eko skleněnou láhev
  5. Kupte si knihu Domácnost bez odpadu

TIP: Vyzkoušejte na své zahrádce ekologické hnojivo Hnojík.

Podobné články

Zanechte komentář