Uzení sýrů a tofu

Sousede, když už dneska umíš vyudit kde co, řekl jsem si, že je čas přidat do našeho udírenskýho repertoáru něco neotřelýho. Co takhle pustit se do uzení sýrů nebo tofu? Uvidíš, že po domácím uzeným sýru už k těm kupovaným cestu zpátky nenajdeš. Tak pojďme na to!

— UZENÍ SÝRŮ —

Uzený sýr je výbornou alternativou k masu, která nás může napadnout. Kdo vyzkouší vlastní domácí uzený sýr, jen těžko se vrací k tomu kupovanému. I zde rozdělujeme uzení studeným a horkým kouřem. Vhodná je většina sýrů. Ať už je to nejrozšířenější eidam, ementál nebo syrečky. Zajímavým zážitkem může být i niva, balkánský sýr nebo slaný jadel.



DCIM-32

 

Uzení studeným kouřem

 

Sýry můžeme rozložit na síťové rošty nebo použijeme síťku na uzení sýrů. Udíme je při teplotě do 30 °C. Doba uzení záleží na intenzitě kouřového aroma, jakého chceme dosáhnout. To je dobře patrné již po hodině uzení. Po dvou hodinách je většina sýrů už i hezky zbarvená do zlatova. Pro intenzivnější chuť necháme sýr v udírně po dobu 3–4 hodin Nejlepších výsledků dosáhneme, když necháme sýry úplně vychladnout, zabalíme je do potravinové fólie a necháme v lednici odpočinout alespoň přes noc. Aroma tak prostoupí celým sýrem.

uzení sýrů | udírny Kaiser

 

Uzení teplým kouřem

Velký zájem určitě vzbudíte, když při oslavě vložíte do udírny pořádný sáček nebo střevo na uzený sýr. Recept je snadný – oblíbený sýr (klidně i více druhů) nakrájejte na menší kostky a vložte do předem připravených sáčků vhodných pro uzení sýrů (postupujte dle návodu, většinou je potřeba je namočit do teplé vody). Pokud nemáte po ruce sáčky nebo umělá střívka, dobře poslouží třeba i plátno nebo záclona.   Udírnu vyhřejeme na 60 °C. Vše pečlivě zavěsíme do udírny. Sýry udíme přibližně 2 hodiny, aby se kostky sýrů spojily a sýr hezky zezlátl. Při použití plátna nebo záclony sýr hlídáme více, abychom stihli dobu, kdy se sýr spojí, ale ještě nezačal protékat látkou. Teplotu v udírně můžeme i zvýšit, pokud má sýr vyšší bod tavení. Každý sýr se chová jinak, dokonce i od stejného výrobce. Proto neexistuje přesný recept na uzení domácích sýrů.   Po vyuzení se dá měkký sýr rovnou servírovat třeba s vařenými bramborami (které je výborné doudit společně se sýrem). Můžeme zaručit, že to celé vyvolá u stolu slušný rozruch. Sýr samozřejmě lze nechat vychladnout, zabalit do folie v lednici a servírovat až další den. Při použití různých druhů se nám na řezu ukáže krásná kresba.

DCIM-46

 

 

— UZENÍ TOFU —

Příznivci tofu určitě znají uzenou variantu z obchodu. Bohužel se většinou nejedná o typické uzení, ale pouze potírání tekutým kouřem a jinými pomocníky. Lze nalézt i skutečně uzené, ale domácímu uzení se nevyrovnají. Uzení tofu je velmi podobné uzení sýrů. Tofu lze před uzením velmi dobře marinovat. Důležité je pouze tofu před vložením do udírny důkladně osušit. Studené uzení probíhá přibližně 3 hodiny při teplotě do 30 °C. Řídíme se hlavně podle barvy, která se postupně mění na zlatavou. Stejně jako u sýrů doporučujeme po vyuzení tofu zabalit > do folie a nechat odležet přes noc v lednici pro intenzivnější uzenou chuť. Při uzení horkým kouřem si můžeme dovolit vyšší teplotu – cca 80 °C, udíme 2 hodiny.

Zpět do obchodu