Domovská stránka » Nesnězeno » Nesnězeno: Jak jsem v Brně zachránil 3 jídla za 96 Kč [zkušenost]

Nesnězeno: Jak jsem v Brně zachránil 3 jídla za 96 Kč [zkušenost]

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Projekt Nesnězeno jsem poprvé zaregistroval před několika měsíci na Facebooku.

Začala se tam tvořit komunita lidí okolo nesnězených porcí jídel z restaurací v Brně.

V té době jsem začínal s filozofií zero-waste sám u sebe a proto mě tento projekt zaujal.

Nevěděl jsem ale, kdo za projektem stojí.

Proto mě příjemně překvapilo, že to byli lidé z okolí Dobrokávy.

A jednoho z nich, Michala, jsem i vyzpovídal a vzniknul z toho rozhovor, který si můžete přečíst na jiném místě mého blogu.

O co v projektu Nesnězeno jde?

Zjednodušeně řečeno jde o projekt, který se zaměřil na nesnězená jídla v restauracích, kavárnách, barech a obchodech. Velice často se stává, že tyto podniky neprodané jídlo na konci zavírací doby vyhodí. A to se zakladatelé Nesnězena rozhodli změnit. Vyvinuli aplikaci, která tyto podniky sdružuje a jídlo nabízí za zlevněnou cenu uživatelům jejich aplikace.

Pro podniky to znamená, že se zde prodá jídlo, které by se za normálních okolností neprodalo. Pro uživatele aplikace to naopak znamená, že se kvalitně nají za podstatně nižší cenu. Často se slevou 30%. Výjimkou není ani sleva 50%. Proto jsem si aplikaci Nesnězeno stáhnul do svého mobilu. Měl jsem jediný cíl. A to otestovat, jak celý proces funguje.

logo nesnězeno

Testování aplikace Nesnězeno

Minulý týden jsem měl zrovna kamarády v Brně. Tak jsme si řekli, že aplikaci od Nesnězena vyzkoušíme společně. Chtěli jsme si dát oběd a zákusek k tomu. Bylo nám jasné, že to asi nepůjde v jedné restauraci nebo kavárně, ale to pro nás bylo v rámci Brna v pohodě. Okolo oběda jsme si aplikaci otevřeli a hledali nějakou zajímavou nabídku jídel. A právě tady jsme si uvědomili, že to tak jednoduché nebude. V tu dobu totiž (logicky) restaurace ještě neměli žádná nesnězená jídla k dispozici. Protože byl čas oběda. Tak jsme vyrazili na klasický oběd bez slevy:)

aplikace nesnězeno
Tak co dnes mají v nabídce

To, co ale v aplikaci svítilo už od rána, byly dezerty. To jsme si nemohli nechat ujít a rovnou si tři z nich zamluvili. Celé to funguje tak, že si určíte, které položky z restaurace byste si rádi dali a rovnou je i kartou zaplatíte. My jsme si naše dezerty vybrali a zaplatili. Poté nám aplikace oznámila, že si tyto zákusky máme vyzvednout do 19:00, jak jde vidět na fotce níže.

objednávky v aplikaci nesnězeno
Potvrzení objednávky

Destinace č.1 – Kavárna Na Konečné

Naší první cílovou destinací se stala Kavárna Na Konečné, která se nachází na konečné stanici tramvaje číslo 1 v Řečkovicích. Tato kavárna vypadá velice hezky a nově. Vešli jsme a ukázali, že máme objednané dezerty přes Nesnězeno. Obsluhovali nás maminka s dcerou. Ptal jsem se, jak se stalo, že jsou zapojení do tohoto projektu…

kavárna na konečné
Naše první zastávka – Kavárna Na Konečné

… a bylo nám řečeno, že viděly rozhovor v televizi a na základě toho se do projektu rozhodly zapojit. Před tím se v této kavárně musely zákusky po zavíračce vyhazovat, ale dnes už ne:)

nesnězeno
Tři dezerty z kavárny

Zajímavostí bylo, že jsme přišli první den, kdy se kavárna do projektu zapojila. Nebyli jsme úplně první zákazníci z Nesnězena, ale to nám nevadilo:)

Vynikající zákusky

K zákuskům jsme si objednali i kávu a strávili tam velmi příjemnou půlhodinu. Jak můžete vidět na fotkách okolo, tak zákusky vypadají skvěle a stejně skvěle chutnají. Jeden stál 24,-Kč z původních 39,- Kč.

nesnězeno
Malinový cheesecake

Každý jsme si objednali jiný zákusek a všem nám moc chutnalo. Sám jsem si dal tento tvarohový cheescake s lesním ovocem a můžu jej moc doporučit:)

nesnězeno
Straciatella řez

Mí kamarádi si dali straciatella řez a domácí hruškový dortík s karamelem. Byli taky spokojení a celkově se jednalo o prima zážitek.

nesnězeno
Hruškový dortík

Jak je vidět, tak prostředí kavárny je velmi příjemné. Je zde čisto, obsluha je příjemná a člověk se zde cítí moc dobře.

nesnězeno
Moc mi tady chutnalo

Na výběr je zde velké množství dalších zákusků i zmrzliny a kávy. Čekal nás tu skvělý zážitek a perfektní zkušenost díky aplikaci Nesnězeno. Dobře to začalo:)

nesnězeno
Interiér Kavárny Na Konečné

Když jsme dojídali, tak jsme si řekli, že už je možná vhodná doba na to, prozkoumat aplikaci znovu. A opravdu, o půl třetí odpoledne se začala objevovat jídla, která zbyla z denních meníček. Na první pohled nás zaujala kyselica a burger s hranolky. Jenže tady byl jiný problém. Už jsme neměli hlad:)

nesnězeno
Naše druhá objednávka v aplikaci Nesnězeno

Každopádně, jídlo se dalo vyzvednout až do 21. hodiny, takže jsme si řekli, že aspoň máme vyřešenou večeři. Proto jsme jídlo v restauraci Babeta objednali a zaplatili. Cena celého menu pro jednu osobu byla zlevněná z 98,- Kč na 68,- Kč.

nesnězeno
Potvrzení objednávky

Destinace č. 2 – Restaurace Babeta

K večeru jsme do restaurace vyrazili. Byla možnost si jídlo vzít domů nebo jej sníst na místě. Brát si jídlo domů bychom mohli, ale chtěli jsme v klidu posedět.

Tady je důležité zmínit jednu věc. Pokud si chcete brát jídlo domů, tak je dobré na něj mít vlastní speciální krabičku, aby vám restaurace nemusely dávat krabičky jednorázové. Nebude se tak zbytečně zatěžovat životní prostředí a je to víc zero-waste🙂

nesnězeno
Náš testovací tým – David, Verča a já

Takže jsme se usadili v salónku restaurace a čekali na své večerní menu sestávající z polévky a hlavního jídla. V restauraci jsme byli skoro sami, ale mohlo to být i tím, že jsme přišli ve večerních hodinách.

kyselica z restaurace babeta
Kyselica se moc povedla

Za sebe musím říct, že kyselica byla fakt výborná a moc jsem si na ní pochutnal. Takže i napodruhé jsme si vybrali dobře a naprostá spokojenost.

radek, ecoblog.cz
Pochutnávám si na kyselici

Pak přišel na řadu druhý chod a tím byl burger s hranolky. Taky moc dobrý, jen jsem z něj musel vyndat rajče, což není chyba, jen moje nechuť k rajčatům:)

burger a hranolky
Burger a hranolky z Babety

Celkově se jednalo o super nabídku v příjemném prostředí babet:) A jak se průběžně dívám do aplikace, tak mají každý den nějaký zajímavý pokrm k záchraně.

nesnězeno a můj burger
Moc fajn burger

Zhodnocení našeho testování

Když sečtu cenu za dezert, který stál 24,- Kč a cenu za menu sestávající z polévky a hlavního jídla, tak za tyto 3 pokrmy jsem zaplatil 96,- Kč. A to se mi zdá v Brně jako super cena. Navíc se jídlo nemuselo vyhodit. Projekt Nesnězeno tak má opravdu smysl! Díky aplikaci Nesnězena dostává hláška z filmu Dědictví „A co děláš s tím, co neprodáš?“ konečně plošně pravdivý význam… „To se pak prodá“:)

Do projektu jsou aktuálně (k 1.10.2019) zapojené podniky z Prahy, Brna, Ostravy, Olomouce a Českých Budějovic. Je jich celkem 262. Jaké to jsou si můžete ověřit zde. Aplikaci má v mobilu stažených už přes 47 tisíc lidí a neustále tento počet roste.

Co můžete dělat vy?

Aplikaci rozhodně vyzkoušejte a pokud vám její používání dává smysl, tak ji pomozte šířit i v podnicích, které navštěvujete. Má uplatnění všude tam, kde se podává jídlo a hrozí jeho vyhození. Zabráníte tak zbytečnému plýtvání.

No a co dělat teď? Jak se píše na webu Nesnězena – Stáhni appku. Zachraň jídlo. 🙂

Podobné články

4 komentáře

Kačenka 1. 10. 2019 - 12:19

Radku dej podnět, ať se toto rozšíří i do Zlína, já nevím jak na to a určitě by se i tady to brzy dalo do pohybu😏

Reply
Radoslav Černý 1. 10. 2019 - 13:22

Zítra dělám rozhovor s jedním z tvůrců, tak mu to řeknu:)

Reply
Martina Bursikova 18. 1. 2020 - 14:01

Já bych ráda kdyby se to dalo uskutečnit i v Hodonine

Reply
Radek 26. 1. 2020 - 19:06

Jednou z možností je oslovovat místní podniky a o této službě jim říct, mnohdy o tom vůbec neví.

Reply

Zanechte komentář