Domovská stránka » Palmový olej

Palmový olej

Palmový olej je rostlinný olej, který se získává z plodů africké a jihovýchodní asijské palmy. V současné době je to nejrozšířenější olej na světě, který se používá v potravinářství, kosmetice, čisticích prostředcích, biopalivech a mnoha dalších oblastech.

Bohužel, produkce palmového oleje má negativní dopady na životní prostředí a lidská práva. Velké plantáže palmových palem jsou často vytvářeny na úkor deštných pralesů, což má devastující účinek na biodiverzitu. Při kácení se také uvolňuje velké množství oxidu uhličitého, což přispívá k globálnímu oteplování.

Dalším problémem je využívání nelegálních pracovníků, kteří jsou nuceni pracovat v podmínkách blízkých otroctví. Velké společnosti se také často dopouštějí násilí a násilných vystěhování původních obyvatel, kteří jsou často ochránci přírody a ochránci lidských práv.

Výroba palmového oleje také způsobuje mnoho zdravotních problémů, například vysoký obsah nasycených mastných kyselin, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Kromě toho může být palmový olej zdrojem alergií a jiných potravinových nebo kožních problémů.

Z toho důvodu je důležité, abychom se snažili minimalizovat svou spotřebu palmového oleje a podporovali udržitelnou výrobu, která chrání životní prostředí a lidská práva.