Domovská stránka » Proč vznikl Ecoblog.cz – Můj příběh

Proč vznikl Ecoblog.cz – Můj příběh

od Nataša

Jmenuji si Radek a tímto blogem chci inspirovat ostatní, aby začali o svém jednání ve vztahu k přírodě přemýšlet jinak. Současně bych rád popsal, proč jsem založil Ecoblog. Tento projekt je mým koníčkem vedle mého stabilního podnikání.

Kupuji pro sebe a pak testuji ekologické nebo zero-waste produkty a poté o nich píšu recenze. Současně ve svých článcích popisuji mé zkušenosti nebo myšlenky.

Hodně cestuji a při svých každoročních cestách do Santiaga de Compostely, kdy ujdu přibližně 1000km pěšky, mám čas na dlouhé přemýšlení. Na své zatím poslední cestě jsem si uvědomil, že tímto blogem můžu předat něco pozitivního ostatním lidem.

Poslání Ecoblogu

Věřím ve svět, kde se lidé chovají k planetě s respektem. Věřím, že všichni můžeme po malých krůčcích ozdravit svůj postoj k Zemi. Věřím také, že vás moje články tady na blogu inspirují k tomu udělat svět lepším a zdravějším místem:)

Třeba se v něčem z toho poznáte a řeknete si, že už o tom taky přemýšlíte a rozhodnete se svůj život po malých krůčcích změnit. Já jsem ten svůj život pomalu měnit začal:) Rád bych vás alespoň trochu inspiroval.

Zero waste a vánoční přání

Posledních pár měsíců mě dost užíralo, když jsem po každém nákupu v Bille vyhazoval neskutečné množství odpadu. Zdálo se mi to naprosto zbytečné a cítil jsem lehkou bezmoc. Začal jsem dumat nad tím, jak to alespoň trochu omezit. Zrovna jsem letěl v letadle a četl nějaký časopis. Uviděl jsem v něm reklamu na knihu Domácnost bez odpadu. Je zajímavé, že když je vaše mysl zaměřená určitým směrem, začínáte vidět s tím spojené věci.

Protože se blížily Vánoce, tak jsem si tuto knihu „objednal“ u Ježíška:) Současně jsem v lednovém Forbesu hned z kraje roku našel zajímavé téma o firmách, které to s naší planetou myslí dobře. To bylo tím posledním dokopnutím, protože mezi všemi články jsem našel rozhovor s Martinem Rozhoněm a taky článek o e-shopu Econea. Pár jejich produktů jsem nějaký ten rok zpátky už doma měl, ale nijak aktivně jsem je nepoužíval a ani jsem pořádně nevěnoval pozornost ekologii. Ten článek to ale změnil.

ecoblog

Jak jsem založil Ecoblog

Šel jsem na jejich web, registroval se k 7 tipům pro začátečníky a na základě těchto tipů jsem udělal svou první objednávku výrobků pro domácnost šetrným k přírodě. Píšu o tom taky tady. No a pak jsem ty výrobky začal používat:)

Vždycky jsem byl velký nadšenec a když mě něco chytnulo, tak jsem se s tím hned musel dělit s ostatními. Pracoval jsem 11 let ve financích a měl jsem blog o finanční sféře. Ve financích mimochodem pracoval i Pavel, jeden ze zakladatelů Econea.cz.

No a protože jsem sám začal pracovat na tom, abych trošku ulevil této planetě, začal jsem psát i tento blog a dělit se o zkušenosti s výrobky, které používám. Občas narážím na určité nesnáze s těmito novými věcmi a dostávám se do stresových situací, např. když na eko pytlíky v supermarketu nalepím nálepky z váhy a při placení tam najednou nejsou:)

Ecoblog není pro extremisty

Nechci mít blog pro extremisty. Sám si nedovedu představit, že ze dne na den vyhodím všechny šampóny, mýdla, prací prášky, plastové tašky a začnu používat vše ekologické. Proto se mi líbí i postoj Econea – pěkně pomalu, po malých krůčcích.

Není třeba hned vše od podlahy změnit, péct si doma chleba, vařit si vlastní mýdlo nebo vyrábět svou vlastní zubní pastu, která nebude zamořovat životní prostředí. Malé krůčky znamenají třeba začít používat ekologickou tašku, kterou po každém nákupu nevyhodím nebo brát si s sebou opakovaně na nákupy ekologické pytlíky na ovoce.

Přestanete brát v supermarketu jejich igelitové pytlíky a už tím přírodě pomůžete. Změna musí přijít odspoda. To je mimochodem velmi podobné myšlence Dobrokávy, která začala tady v Brně. A to mě samotnému je velice blízké. A chci se o tyto myšlenky dělit dále. Proto dnes existuje Ecoblog.

Věřím, že změna musí přijít odspoda

Chci, aby moje domácnost byla šetrná k přírodě a podporovala udržitelnost, to znamená, abychom si tuto planetu sami nezničili. Zatím žádnou další nemáme. Rád vám poskytnu inspiraci k tomu udělat to samé:)

Mým snem je pomoci prvním 1000 lidem udělat tuto změnu. Pomůžete mi?

S čím vám Ecoblog může pomoct?

Na blogu píšu z velké části recenze na ekologické produkty, které sám používám. Začalo to recenzemi z Econey, pokračovalo Vitalvibem, Wild & Coco, Powerlogy, atd. Také cca 2x měsíčně napíšu článek věnovaný obecnějším tématům z oblasti ekologie nebo zrecenzuji nějakou zajímavou knihu. Vždy se ale jedná o téma, které se mě osobně dotýká a mám s ním svou vlastní zkušenost.

Kontakt

Pokud mě chcete kontaktovat, tak mi prosím napište zde. Odpovím na vše.

4 komentáře

Veronika 21. 5. 2020 - 21:10

Ahoj Radku,
nejprve bych ráda pochválila velice zajímavý a přínosný ecoblog, který jsi vytvořil.
Zároveň bych se ráda dotázala na bokashi kompostování. V minulosti jsem zkoušela domácí vermikompostování, které se mi bohužel neosvědčilo (žížaly vždy uhynuly a navíc jsem bojovala s octomilkami), a tak jsem se nechala inspirovat tvými zkušenosti s bokashi kompostérem, objednala ho a dnes mi právě dorazil.
Nikde jsem na internetu ale nenašla informaci, zda je nutné o kompostér pečovat neustále (tím myslím pravidelně do něj přidávat nový odpad a odpouštět čaj). Jedná se mi především o vícedenní (vícetýdenní) dovolené. Je nutné kompostér dát někomu „do péče“ nebo se nic nestane, když si ho 2-3 týdne nevšimnu?
Předem děkuji za reakci, určitě se na tebe s žádostí o radu ráda obrátím i v budoucnu 🙂
Přeji pěkný večer!
Veronika

Reply
Radek 21. 5. 2020 - 21:17

Ahoj Veroniko, děkuji za Tvůj komentář a hodnocení:) Sám dost cestuji a klidně nejsem doma i 14 dní a více a nepozoruji na kompostéru žádné změny. Prostě po návratu odpustím tekutinu, která se za tu dobu v kompostéru vytvořila. Neměl bych z toho strach:) Hezký večer

Reply
Kristýna Líčková 11. 6. 2020 - 13:13

Ahoj Radku,
moc děkuji za inspiraci ve tvých článcích. Ráda bych se tě zeptala na pár věcí v rámci spolupráce. Plánujeme v říjnu dělat přednášku v brně o ekologické domácnosti a zero waste. Ráda bych tě proto kontaktovala skrze email. Mohl by ses mi prosím ozvat, děkuji 🙂
[email protected]

Reply
Radek 11. 6. 2020 - 16:34

Ahoj Kristýno, už jsem odepsal na mail:)

Reply

Zanechte komentář