Domovská stránka » Rivsalt » Rivsalt recenze: Přírodní kamenná sůl a jávský pepř

Rivsalt recenze: Přírodní kamenná sůl a jávský pepř

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Sůl a pepř používám při vaření docela dost a proto jsem s radostí uvítal možnost vyzkoušet skandinávské produkty značky Rivsalt.

Dostala se ke mě pepřenka s jávským pepřem, krystaly s himálajskou solí a mix šesti kamenných solí.

Se zájmem jsem balíček rozbalil a překvapilo mě, co jsem tam našel.

Rivsalt a moje zkušenost

Protože jsem předtím značku Rivsalt neznal, tak jsem se rozhodnul ji trochu prozkoumat. Rivsalt je produktová řada navržená švédským designérem Jensem Sandringerem. S tímhle konceptem přišel do kontaktu v japonské restauraci při svém pobytu v Pekingu v roce 2008, kde místní šéfkuchař používal na solení velké struhadlo a kamennou sůl.

Jens říká: „Podkládal jsem to za opravdu super zážitek a chtěl jsem tyhle produkty koupit, abych je taky mohl mít doma. Jenže se nikde koupit nedaly. Prostě neexistovaly. Takže jsem je navhrnul sám… a zbytek je historie.“ Tento neobyčejný zážitek v Pekingu zažehnul celou produktovou řadu produktů Rivsalt, která spatřila světlo světa v roce 2013 ve Švédsku.

Produkty Rivsalt jsou velice krásným designovým kouskem a stolovat s nimi je opravdový zážitek. Proto jsou tak oblíbené pro tzv. foodies, čili pro lidi, pro které je jídlo hobby a společenskou událostí. V této recenzi se dnes zaměřím na 3 produkty, které jsem v minulých dnech vyzkoušel. Jsou to pepřenka, slánka a 6 druhů různých solí. Pojďme na to…

Slánka Rivsalt s krystalem pravé himlájské soli

Slánka Rivsalt s krystalem pravé himálájské soli představuje velice originální způsob, jak v kuchyni používat sůl a zároveň si z toho udělat zážitek. Při jejím používání jsem měl pocit, že dělám něco výjimečného a neobyčejného. Přirovnal bych to k přípravě bulletproof kávy. Je to proces, na který se prostě těšíte a přípravu jídla si užíváte. Pro mě to bylo absolutně něco nového. A co vy? Už jste někdy strouhali sůl? 🙂

himálajská sůl

V balení jsem našel oranžový, někdo by řekl růžový, krystal himálajské soli. Také struhadlo vyrobené z kvalitní japonské nerezové oceli zasazené do dubového stojánku. Je to krásný komplet. Při jídle tvoří krásný designový doplněk a je radost už jen když slánku s kamenem soli pozorujete:)

struhadlo

Tohle struhadlo se dá přirovnat ke kvalitnímu noži šéfkuchaře a mělo by se s ním tak také zacházet. Aby zůstalo pěkně ostré a lesklé, tak se musí umývat ručně a nedávat jej do myčky. Po umytí by se taky mělo vysušit utěrkou.

Exkluzivní krystaly solí Taste Jr.

Exkluzivní krystaly solí Taste Jr. jsou skvělým doplněním základní slánky, pokud vám jedna chuť nestačí. Na výběr jsou kamenné soli z celého světa. A každá má svou vlastní chuť, která je vhodná pro jiný typ pokrmu.

rivsalt

První z nich je Kala namak z Indie, což je černá třpytivá sůl s exotickou chutí a vůní. Hodí se především pro indickou kuchyni. Druhá sůl se jmenuje Halit a má bílou barvu. Jejich chuť je velmi intenzivní a hodí se na každodenní užívání.

Třetí solí do sbírky je Perská modrá sůl, která je jednou z nejvzácnějších solí a nejlepší použití je při servírování mořských plodů nebo francouzské kuchyni. Čtvrtá sůl je růžová sůl z Bolívie. Je to křemenná sůl a má mírně sladkou chuť. Je vhodná pro maso a zeleninu.

Pátou solí je Alpská sůl z Rakouska. Je hnědá a má velmi intenzivní chuť. Hodí se pro kořenění masa. A nakonec šestá sůl je z Himálají, z Pakistánu. Je růžová a je to vysoce chutná sůl. Jejím ideálním použitím je kořenění masa a ryb nebo zeleniny.

rivsalt

To je tedy všech 6 solí v kompletu Rivsalt Taste Jr. Jestliže rádi experimentujete, tak je to pro vás ideální volba. Kameny soli vypadají jako drahokamy a vaše vaření bude díky tomu větší zážitek.

Pepřenka Pepper s hrozny jávského pepře

Třetím testovaným produktem je pepřenka Pepper. Pro mě stejný, ne-li ještě zajímavější zážitek, než se solí. Nikdy předtím jsem pepř ještě nestrouhal:)

V balení se nachází několik aromatických tyčinek pepře z ostrova Jáva v Indonésii. Struhadlo pepřenky je z kvalitní nerezové oceli a jeho stojánek je z dubu. Je to opravdu krásná kombinace, skvěle to spolu ladí. Pokud pozvete návštěvu na oběd nebo večeři, bude tohle zaručeně jedno z témat ke konverzaci.

rivsalt

Dovedu si tuhle pepřenku také představit jako skvělý dárek pro někoho, kdo rád vaří a potrpí si na design.

Jak se píše na webu Rivsaltu a i v krabičce s pepřenkou, tak struhadlo je srovnatelné s kvalitním nožem šéfkuchaře a proto vyžaduje i obdobnou péči, aby zůstalo ostré, lesklé a bez koroze. Proto se doporučujeme jej mýt ručně a rozhodně jej nedávat do myčky. Pokud ve struhadle zůstane pepř, tak se dá jednoduše odstranit kartáčkem.

rivsalt

A pokud vám dojde pepř ve formě šišek, tak jej lze samozřejmě dokoupit. Dá se to udělat na tomto odkazu.

rivsalt

Rivsalt – zhodnocení

Používat produkty Rivsalt pro mě bylo velice vítané zpestření při vaření. Předtím by mě nenapadlo používat na sůl nebo pepř struhadlo. Dnes mi to přijde jako výborný a originální nápad:) Jsem opravdu příjemně překvapený, protože vaření a stolování s těmito výrobky je opravdu zážitek.

Pro inspiraci se můžete podívat i na video-recepty, kde se tyto soli a koření používají.

.

Rivsalt

RIVSALT je gastronomický zážitek a nový způsob přidávání soli a pepře do potravin. Přírodní kamenná sůl nebo šišky jávského pepře jsou stylově servírované na dubovém prkénku s nerezovým ocelovým struhadlem. RIVSALT je originální způsob servírování solí a je téměř jisté, že se stane jedním z prvních témat při usedání ke stolu. Zároveň slouží jako skvělý dárek!

RIVSALT KITCHEN je skvělým nástrojem pro přípravu pokrmů a grilujete-li rádi, tak zcela určitě oceníte BBQ grilovací bloky (vhodné na grilování na plynu či uhlí, ale lze je také použít do trouby).

rivsalt

Tím výčet produktů od značky RIVSALT nekončí. Originalitu vašemu stolu mohou dodat i stonky sušených květin z atlasového pohoří Maroka, které slouží jako párátka. Stačí odtrhnout a standardně použít jako párátko. Stylově působí i dubový držák, jehož vzhled uspokojí každého milovníka designu. 

2 komentáře

Jirka 15. 10. 2019 - 12:39

To vypadá opravdu skvěle, rád vyzkouším! Nedělají tu slánku ještě větší?

Reply
Radoslav Černý 15. 10. 2019 - 13:04

Dobrý den, ano. Tady je slánka větší a rozměr struhadla je 20cm na výšku a 10,35cm na šířku. https://ecoblog.cz/recommends/rivsalt-slanka-vetsi/

Reply

Zanechte komentář