Domovská stránka » Rostlinné maso » [VIDEO] Bill Gates a 3 OTÁZKY PROČ JÍST rostlinné maso

[VIDEO] Bill Gates a 3 OTÁZKY PROČ JÍST rostlinné maso

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Rostlinné maso je pojem, který kolem mě už několikrát prošel.

Nikdy mě to ale nezaujalo natolik, abych tomu věnoval větší pozornost.

Změnil to až můj kamarád, který mi pustil video s člověkem, který připravil hamburger s „falešným“ masem pro Billa Gatese. Na video se můžete podívat níže:

https://www.youtube.com/watch?v=-k-V3ESHcfA
Celé video v angličtině

3 základní otázky pro rostlinné maso

Může vůbec rostlinné maso chutnat jako „pravé“ maso? Mark Rober se to rozhodl ve svém videu otestovat a zároveň jej naservírovat i Billu Gatesovi. Sám přiznává, že maso jí a to celkem hodně. Na tom jsem dost stejně. Nedá se říct, že bych některý den maso nejedl.

rostlinné maso
Bill Gates testoval rostlinné maso

A proto mě vážně hodně zaujal test, který Mark provedl.

Pokládal si 3 základní otázky spojené s rostlinným masem:

  1. Jak to chutná?
  2. Je to pro mě dobré?
  3. Je to dobré pro planetu?

Co je opravdu znepokojující, je způsob, jakým se přistupuje ke zvířatům, které nám „slouží“ na maso. Jak to chodí na farmách pro prasata, které jsou podle některých studií chytřejší než např. psi.

rostlinné maso
Masový chov prasat

Jak to vypadá na farmách pro kuřata. Je to celkem znepokojující a myslím, že většina lidí se na to snaží nemyslet, když si připravují maso. Ale někde vzadu v hlavě to tak nějak všichni tušíme….

rostlinné maso
Kuřecí farmy

Jaké jsou ale alternativy k masu?

Pro to, aby se běžný konzument masa přeorientoval na maso rostlinné a měl k tomu dostatečnou motivaci, tak potřebuje znát odpověď na Markovi 3 základní otázky. Většina lidí prostě nikdy nebude jít náhražky masa, které chutnají jinak a vypadají jinak, vonní jinak a chovají se na pánvičce jinak.

Někteří producenti rostlinného masa si to už uvědomili a něco s tím udělali. Naštěstí:) Takže…

Rostlinné maso vypadá jako maso opravdové

Jak rostlinné maso chutná?

Když takový kus rostlinného masa na burger hodíte na gril, tak voní jako pravé maso, syčí jako pravé maso a stejně tak i vypadá. Dvě společnosti – Beyond Meat a Impossible Foods – vyrábí právě takové maso.

A z čeho že rostlinné maso vyrábí? To si můžete prohlédnout na obrázku níže. Není to nic neobvyklého.

Základní ingredience k výrobě rostlinného masa

Je rostlinné maso dobré pro mě?

Tím, že jíte rostlinnou stravu snižuje zánět v těle až o 30 procent. Proto velké množství sportovců přechází na komplet rostlinnou stravu.

Dobře obohacená strava rostlinného původu je bohatá na mnoho živin. Bílkoviny, železo, vápník a plno dalších nezbytných vitamínů a minerálů. Potraviny na rostlinné bázi těchto živin mají nízký obsah nasycených tuků a vysoký obsah vlákniny, včetně antioxidantů.

Možná by stálo za to rostlinnou stravu vyzkoušet a sledovat jak se cítíte.

rostlinné maso
To, že je to rostlinné maso prostě nepoznáte

Je rostlinné maso dobré pro planetu?

Podle Billa Gatese je téměř 18% všech emisí skleníkových plynů produkováno zemědělským sektorem a polovina z těchto emisí je způsobena chovem zemědělských zvířat, z nichž většinu tvoří chov krav. Nevím, jak to napsat slušně, ale je to díky jejich říhání a prdění.

Navíc celý proces vzniku celé krávy je velmi neefektivní, protože se spotřebuje 8 kalorií na výrobu 1 kalorie, kterou dostaneme z pojídání jejího masa. Je to proto, že musí vzniknout její kosti, dýchací systém, atd.

Výroba masa a emise dopravních prostředků

Když bychom položili na váhu emise zemědělských zvířat a emise všech dopravních prostředků na zemi, tak bychom zjistili, že jsou zhruba stejné.

rostlinné maso

Člověk jako takový získává energii z rostlin, které my pak jíme. Rostliny jsou napájeny ze slunce. Můžete říct, že také jíme zvířata. Ale ty zase jedí rostliny….

rostlinné maso
Rětězec slunce – rostliny – zvíře – člověk

Když z tohoto řetězce odstraníme zvířata, tak se vlastně nic nestane…

rostlinné maso
Zvíře tam není třeba

Jíst či nejíst?

Spotřeba masa raketově roste tím, jak lidstvo bohatne a více a více lidí se dostává do tzv. střední třídy. Tento systém je dlouhodobě neudržitelný i díky obrovské spotřebě vody, které je nutná pro produkci masa.

Těch důvodů, proč omezit konzumaci masa je spousta a jsou hezky popsané v úvodním videu. Říkám si proto, proč nezkusit rostlinné maso a tím planetě trošku pomoc. Pokud bude chutnat dobře, bude dobře sehnatelné v obchodech a za dobrou cenu, tak nevidím důvod jej nejíst.

Navíc, když jej lidi budou kupovat, tak jeho cena v pohodě může klesnout mnohem níže než je současná cena masa. Jednoduše proto, že rostlinné maso je levnější vyrobit než klasické maso.

Bezmasé pondělky

Mark Rober ve videu navrhuje mít pro začátek bezmasé pondělky. Jsem pro a proto jsem si připravil první bezmasý burger taky. A chutnal skvěle:)

rostlinné maso
Bezmasé pondělí

Co tedy můžete udělat vy?

Rychlé hodnocení
Datum hodnocení
Hodnocený produkt
Bill Gates a 3 OTÁZKY PROČ JÍST rostlinné maso
Celkové hodnocení autora
51star1star1star1star1star
Název produktu
Rostlinné maso

Zanechte komentář