Domovská stránka » Dobrokáva » Dobrokáva a 7 změn v mém životě [zkušenost]

Dobrokáva a 7 změn v mém životě [zkušenost]

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Dobrokáva je káva za dobrý skutek, kterou můžete během léta najít v Brně na Zelňáku.

Za kávu zde neplatíte penězi, ale dobrým skutkem.

Zní to jednoduše, že?:) 

Prostě přijdete, objednáte si kafe a slíbíte, že uděláte určitý dobrý skutek, který si sami vyberete.

Přesto se mi často stává, že se mě kamarádi ptají, na čem teda Dobrokáva vydělává. A já jim stále dokola říkám, že na ničem. Není to žádný skrytý podnik, prostě jen čisté dobro. Káva za dobrý skutek. Způsob jak měnit společnost odspodu. Nesnažit se změnit politiky a dělat kampaně. Prostě inspirace pro lidi, jak dobro posílat dál.

dobrokáva

Dobrokáva – začátek

O tomto projektu mi řekl můj kolega a kamarád Michal, kterého tato myšlenka tak zaujala, že se začal na její organizaci i sám podílet. Oslovil zakladatele Libora Hořeního a pustili se společně do realizace jejího druhého ročníku. S Liborem mě seznámil a já jsem poznal, že jde o výjimečného mladého kluka, který se nebojí nových nápadů a chce šířit dobro. Bylo mi to sympatické a tak jsem na Zelňák v Brně zašel osobně, abych viděl kávu za dobrý skutek na vlastní oči.

x

dobrokáva
Moje první návštěva stánku Dobrokávy v Brně na Zelňáku

Dobrokáva na Zelném trhu

Bylo to v létě 2018. Přišel jsem ke stánku Dobrokávy a slečna baristka hned viděla, že jsem tam asi poprvé a ujala se mě:) Dala mi na výběr z koláčků štěstí, abych si vybral dobrý skutek. Princip je v tom, začít dělat nové dobré skutky. Ne že budu „jen“ pokračovat v tom, co dělám, ale přidám prostě něco dalšího.

Takže jsem si vybral koláček a ten byl o tom, že budu přispívat na Dobrého anděla. Řekl jsem, že to už dělám a tak jsem dostal druhou možnost. Ta byla o tom, že začnu třídit odpad. S tím jsem souhlasil. Jen jsem si nemohl vybavit, jestli v okolí mého bydliště nějaké kontejnery na tříděný odpad vůbec jsou. No samozřejmě, že jich je tam spousta, jak jsem později zjistil. Byl jsem k nim ale celou dobu slepý a vůbec jsem je nevnímal:)

V té době jsem nepřemýšlel moc o tom, jak třídit odpad nebo žít ekologicky. Pojem zero-waste mi nic neříkal. O dobročinnost nebo charitu jsem se ale v té době už několik let zajímal. Přispívám na už zmíněného Dobrého anděla a Paměť národa.

x

dobrokáva u moře
Hrnek Dobrokávy se mnou hodně cestuje – tady u moře

Každopádně jsem dostal svoje kapučíno a vydal se směrem k domovu. Doma jsem sednul k internetu a vybral si tři koše v IKEA a jel je tam koupit. A tak jsem začal s tříděním odpadu. Až později jsem si uvědomil, že to byl pouhý začátek všeho. Co všechno se tedy od té doby v mém životě stalo a co na začátku spustila právě Dobrokáva?

1. Třídění odpadu v mé domácnosti

Začal jsem třídit odpad v létě 2018. Koupil si koše, našel v mém okolí kontejnery na tříděný odpad a začal jsem. A už jsem nepřestal. Tohle byl takový první krok v přeměně mého uvažování.

2. Nový prostor

Kupuji pravidelně Nový prostor. Byl to další z dobrých skutků, které jsem si vytáhnul při opakované návštěvě Dobrokávy. Snažím se s prodejci i prohodit pár slov, pokud jsou tomu otevření:)

3. Založení blogu díky Econea eshopu

Začal jsem být vnímavější k eko věcem a když jsem v lednu 2019 ve Forbesu četl článek o eshopu Econea, tak jsem byl tak nadšený, že jsem si od nich objednal několik výrobků. Na základě toho jsem taky založil Ecoblog, který právě teď čtete.

4. Dubnový úklid okolí – Ukliďme Česko

V dubnu jsem se zúčastnil úklidu okolí mého bydliště. Byl jsem překvapený, kolik smetí je možné za 2 hodiny sbírání sesbírat. Bylo to fakt velké uvědomění a každému, kdo se takovéto akce zúčastní, to otevře oči. Jednalo se o akci Ukliďme Česko a určitě se příští rok zúčasním znovu.

úklid okolí
Výsledek čistění okolí naší skupiny

5. Zero waste

Tato filozofie změnila můj život opravdu hodně. Přečetl jsem si knihu od Bey Johson s název Domácnost bez odpadu a začal její rady aplikovat ve své domácnosti. Kniha je velkou studnicí zajímavých nápadů, i když někdy extrémních. Můžete ji brát jako zdroj inspirace. Sám jsem díky ní začal aplikovat minimalismus v mé domácnosti, prodávat nepoužívané věci, nekupovat si zbytečnosti a desítky dalších zlepšováků.

Bea Johnson a filozofie zero-waste

6. Konec kupování papírových knih a registrace v knihovně

Jsem velkým milovníkem knih a až donedávna jsem jich kupoval velké množství, někdy i 5 měsíčně. Nejen, že to dost leze do peněz, ale zabírá to pak strašného místa. Když jsem knihu dočetl, tak v 90% případů jsem ji jen založil do knihovny a už se k ní nevrátil. Pak jsem si ale v knize Domácnost bez odpadu přečetl, že knihy mohu velice jednoduše posílat dál, např. pomocí stránky Trh knih. A od té doby to tak dělám a mám radost, že moje přečtené knihy poslouží dobře někomu dalšímu. Současně jsem se taky zaregistroval v knihovně, kde za 200,- Kč ročně mám knih téměř neomezeně. A finanční úspora za 60 knih ročně s průměrnou cenou 300,- Kč je opravdu značná:)

7. Greta Thunberg

Objevení Grety bylo další věcí v mém životě. Poprvé jsem viděl její video z konference v Katowicích a to mě opravdu hodně zaujalo. Začal jsem si o ní zjišťovat víc a napsal o ní několik článků. Úplně nerozumím tomu, že budí tolik emocí. Prostě jen upozorňuje na to, že musíme změnit své chování k planetě. Pro mě je rozhodně velkou inspirací.

Dobrokáva prostě ovlivnila strašně moc

Jsem opravdu vděčný za to, že Dobrokáva přišla do mého života. Pomohla mi nastartovat spoustu nových věcí, které ovlivňují život kolem nás. A za to jí a jejím organizátor moc děkuji!

P.S. Na závěr video se zakladatelem Dobrokávy Liborem

https://www.youtube.com/watch?v=xb50boNaYhc
Libor Hoření na TEDx ve Zlíně

Zanechte komentář