Domovská stránka » Greta Thunberg » [video + překlad] Greta Thunberg: Jak se opovažujete?

[video + překlad] Greta Thunberg: Jak se opovažujete?

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Video z New Yorku, kde Greta Thunberg v OSN mluví ke světovým politikům, na mě hodně zapůsobilo.

Takže jsem se jej rozhodnul přeložit a sdílet.

Názor si udělejte sami.

Moje zpráva je tato: Budeme vás sledovat!

Toto je celé špatně. Vůbec bych tu neměla být. Měla bych být zpátky ve škole na druhé straně oceánu. Ale vy všichni od nás stále žádáte naději. Jak se opovažujete? Ukradli jste mi moje sny a moje dětství svými prázdnými slovy, ale přesto jsem jedna z těch šťastlivějších. Lidé trpí. Lidé umírají. A celé ekosystémy se hroutí.

Jsme na počátku hromadného vymírání, a vše, o čem dokážete mluvit jsou peníze a pohádky o věčně trvajícím ekonomickém růstu. Jak se opovažujete?

Nárůst teploty o 1.5°C

Po více než 30 let jsou zprávy vědy naprosto jasné. Jak se opovažujete pokračovat v tom, že se díváte jinam? A přijít sem a říkat, že děláte dost i když potřebná politika a řešení jsou stále v nedohlednu? Říkáte, že nás slyšíte a že rozumíte té naléhavosti. Ale bez ohledu na to, jak smutná a naštvaná jsem, tak tomu nechci věřit. Protože pokud byste opravdu rozuměli této situaci a stále selhávali ve svém konání, tak byste byli opravdu zlí. A tomu já odmítám věřit.

Populární myšlenka o snižování emisí na polovinu v 10 letech nám dává pouze 50%-ní šanci na udržení se pod nárůstem teploty planety o 1.5°C, čímž riskujeme spuštění nezvratných řetězových reakcí, které člověk už nedokáže kontrolovat. Padesát procent vám možná přijde jako přijatelné číslo. Ale tahle čísla neobsahují přelomové okamžiky, většinu zpětnovazbeních smyček, dodatečné skryté oteplování díky toxickému znečištění ovzduší nebo aspekty rovnosti a klimatické spravedlnosti.

Greta Thunberg a OSN New York

Zbývá nám limit 350 gigatun CO2

Taktéž spoléháte na mou generaci, která má zbavit ovzduší stovky miliard tun vašich CO2. Díky technologiím, které téměř neexistují. Takže 50%-ní risk pro nás není jednoduše přijatelný, protože my tady budeme muset žít s následky.

Abychom měli 67%-ní šanci zůstat pod hranicí nárůstu teploty planety o 1.5°C, zbývá světu podle nejlepších odhadů Mezivládního panelu pro změnu klimatu 420 gigatun CO2, které můžeme vpustit do atmosféry. To vše k 1. lednu 2018.

Dnes už je toto číslo níže a máme už jen 350 gigatun. Jak se opovažujete předstírat, že nás přesvědčíte, jako obvykle, pomocí byznysu a nějakých technických řešení?

Při současných úrovních produkce emisí CO2 bude současný limit „volných gigatun“ vyčerpán za méně než 8 a půl roku.

Neobjeví se zde dnes žádná řešení nebo plány v souladu s těmito čísly, protože tyto čísla jsou příliš nepříjemná a vy nejste stále dost vyzrálí na to říct, jak to doopravdy je.

Greta Thunberg v OSN – Zklamáváte nás!

Zklamáváte nás! Ale mladí lidé si začínají vaši zradu uvědomovat. Oči všech budoucích generací vás pozorují. A pokud se rozhodnete nás zklamat, tak říkám: My vám nikdy neodpustíme. My nedovolíme, aby vám to jen tak prošlo. Právě tady a právě teď je ten okamžik, kdy stanovujeme hranice. Svět se probouzí. A změna přichází, ať se vám to líbí nebo ne. Děkuji!

Kdo je Greta Thunberg

Greta Thunberg je známá švédská aktivistka. Narodila se 3. ledna 2003. Její nejznámější aktivitou je každopáteční protest před švédským parlamentem. V červnu 2019 Greta oznámila, že si bere rok volna od studia. V této době se zúčastní zasedání Valného shromáždění OSN v září 2019 v New Yorku a dalších konferencí.

greta thunberg v osn
Greta Thunberg

Jejím klíčovým postojem je, že politika dělá příliš málo na ochranu klimatu a funguje tudíž nezodpovědně, zejména vůči mladým lidem. Vyzývá k výraznému zrychlení ochrany klimatu na celém světě a chce pokračovat ve stávce, dokud Švédsko nezačne snižovat emise skleníkových plynů o 15 % ročně. Argumentuje, že Švédsko, jako bohatá země, má povinnost snižovat emise rychleji než jiné státy.

Více si o Gretě můžete přečíst třeba na Wikipedii zde. Připravil jsem taky infografiku s názvem Greta Thunberg – Vše, co jste chtěli vědět.

Co můžete dělat pro ochranu planety vy?

Dlouho mě to taky trápilo, až jsem se jednou rozhodl s tím něco dělat, můžete si o tom přečíst zde. Zde nabízím seznam prvních krůčků, které může udělat každý:

  1. Stáhněte si můj ebook s prvními kroky, jak na ekologickou domácnost
  2. Začněte v supermarketech nakupovat s látkovou taškou
  3. Pečivo, ovoce a zeleninu nedávejte do igelitových sáčků, ale do eko sáčků
  4. Na vodu používejte eko skleněnou láhev
  5. Kupte si knihu Domácnost bez odpadu
Krátké shrnutí
Greta Thunberg v OSN v New Yorku: Jak se opovažujete?
Jméno článku
Greta Thunberg v OSN v New Yorku: Jak se opovažujete?
Popis
Video z New Yorku, kde Greta Thunberg v OSN mluví ke světovým politikům, na mě hodně zapůsobilo. Takže jsem se jej rozhodnul přeložit a sdílet. Názor si udělejte sami.
Autor
Vydavatel
Ecoblog.cz
Logo Ecoblog.cz

Podobné články

Zanechte komentář