Domovská stránka » Greta Thunberg » Greta Thunberg v Davosu: Chci, abyste panikařili
greta thunberg v davosu

Greta Thunberg v Davosu: Chci, abyste panikařili

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Greta Thunberg v Davosu.

Velká událost, na kterou se sjely stovky význačných lidí z celého světa. 

A jedna mezi nimi absolutně vyčnívala - Greta Thunberg.

Přednesla před světovými vůdci a vlivnými lidmi svůj projev "Chci, abyste panikařili".

Náš dům je v plamenech

Jsem zde, abych vám řekla, že náš dům je v plamenech. Podle IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) jsme 12 let od doby než nebude možné napravit naše chyby. Na místech jako je Davos lidé rádi vypráví úspěšné příběhy. Ale jejich finančního úspěchu dosáhli za nepředstavitelnou cenu. A ohledně klimatické změny si musíme přiznat, že jsme selhali.

Všechna politická hnutí v jejich součastné podobě selhala. A média selhala ve vytvoření širšího povědomí o tomto problému. Ale Homo Sapiens dosud neselhali. Ano, selháváme, ale stále ještě pořád je čas všechno zvrátit. Stále to můžete napravit. Stále máme vše v našich rukou.

greta thunberg v davosu
Greta Thunberg

Nyní je čas mluvit jasně. Vyřešení klimatické krize je největší a nejvíce složitá výzva, které musela rasa Homo Sapiens dosud čelit. Nicméně hlavní řešení, je tak prosté, že by mu rozumělo i malé dítě. Musíme přestat s emisemi skleníkových plynů. A buď to uděláme nebo ne.

Říkáte, že nic v životě není jen černé nebo bílé. Ale to je lež. Velmi nebezpečná lež. Buď budeme předcházet oteplování atmosféry o 1.5 °C nebo ne. Buď se vyhneme aktivaci nevratné řetězové reakce, která se vymkne kontrole, nebo ne. Buď si vybereme pokračovat v civilizaci nebo ne. To je černé nebo bílé a ne jinak.

greta thunberg v davosu
Světové ekonomické forum v Davosu

Musíme změnit téměř všechno v našich současných společnostech. Čím větší je vaše uhlíková stopa , tím větší je váš morální závazek. Čím větší je vaše postavení, tím větší je vaše zodpovědnost.

Greta Thunberg v Davosu a její poselství

Dospělí stále říkají: „Dlužíme mladým lidem naději.“ Ale já nechci vaši naději. Nechci, abyste doufali. Chci, abyste panikařili! Chci, abyste cítili strach, který já cítím každý den. A potom chci, abyste začali jednat. Chci, abyste jednali tak, jako byste byli v krizi. Chci, abyste jednali tak, jako by dům už hořel. Protože už se to děje!

Kdo je Greta Thunberg

Greta Thunberg je známá švédská aktivistka. Narodila se 3. ledna 2003. Její nejznámější aktivitou je každopáteční protest před švédským parlamentem. V červnu 2019 Greta oznámila, že si bere rok volna od studia. V této době se zúčastní zasedání Valného shromáždění OSN v září 2019 v New Yorku a dalších konferencí.

Greta Thunberg

Jejím klíčovým postojem je, že politika dělá příliš málo na ochranu klimatu a funguje tudíž nezodpovědně, zejména vůči mladým lidem. Vyzývá k výraznému zrychlení ochrany klimatu na celém světě a chce pokračovat ve stávce, dokud Švédsko nezačne snižovat emise skleníkových plynů o 15 % ročně. Argumentuje, že Švédsko, jako bohatá země, má povinnost snižovat emise rychleji než jiné státy.

Více si o Gretě můžete přečíst třeba na Wikipedii zde. Připravil jsem taky infografiku s názvem Greta Thunberg – Vše, co jste chtěli vědět.

Co můžete dělat pro ochranu planety vy?

Dlouho mě to taky trápilo, až jsem se jednou rozhodl s tím něco dělat, můžete si o tom přečíst zde. Zde nabízím seznam prvních krůčků, které může udělat každý:

  1. Stáhněte si můj ebook s prvními kroky, jak na ekologickou domácnost
  2. Začněte v supermarketech nakupovat s látkovou taškou
  3. Pečivo, ovoce a zeleninu nedávejte do igelitových sáčků, ale do eko sáčků
  4. Na vodu používejte eko skleněnou láhev
  5. Kupte si knihu Domácnost bez odpadu
Krátké shrnutí
Greta Thunberg v Davosu: Chci, abyste panikařili
Jméno článku
Greta Thunberg v Davosu: Chci, abyste panikařili
Popis
Greta Thunberg v Davosu. Velká událost, na kterou se sjely stovky význačných lidí z celého světa. A jedna mezi nimi absolutně vyčnívala - Greta Thunberg. Přednesla před světovými vůdci a vlivnými lidmi svůj projev "Chci, abyste panikařili".
Autor
Vydavatel
Ecoblog.cz
Logo Ecoblog.cz

Podobné články

Zanechte komentář