Domovská stránka » Greta Thunberg » Výzva Grety Thunberg ke stávce

Výzva Grety Thunberg ke stávce

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Výzva Grety Thunberg ke stávce pro ostatní národy.

Sama místo školy stávkuje každý pátek před švédským parlamentem. 

Je inspirací pro studenty na celém světě.

Jsme ve školní stávce za klima.

Každý pátek budeme sedět venku před švédským parlamentem dokud Švédsko nezačne dodržovat podmínky Pařížské dohody.

Naléháme na všechny ostatní, aby udělali to samé, kdekoliv jste. 

Seďte před svým parlamentem nebo místním budovou vlády dokud váš národ nebude na bezpečné cestě ke snížení zvyšování teploty klimatu pod 2 stupně Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Když zahrneme veškeré současné švédské emise - z letectví, lodní dopravy, dovoz zboží a když budeme brát v úvahu aspekt rovnosti k chudším národům, jasně ukotvené v Pařížské dohodě a Kjótském protokolu, bohaté státy, jako Švédsko, musí začít znižovat své emise alespoň o 15% ročně.

Alespoň podle univerzity v Uppsale.

Snižování emisí alespoň o 15% každý rok

Snižováním emisí u nás dáme šanci na změnu rozvojovým zemím a zvýšíme jejich životní úroveň. Pomůže jim to vybudovat infrastrukturu, kterou my sami už dávno máme. Jako jsou silnice, školy, nemocnice, čistá pitná voda, elektřina, atd.

Nemáme více jak 1 planetu

Švédsko je často zmiňováno jako modelový příklad, ale když spočítáme všechny naše emise, tak jsme mezi top 10 státy s největší ekologickou stopou na osobu. Pokud by každý žil tak, jak žijeme my, potřebovali bych 4.2 planet Země každý rok. To znamená, že státy jako Švédsko kradou 3.2 roků přírodních zdrojů budoucím generacím a chudším státům světa každý rok.

My, kteří patříme k těmto budoucím generacím požadujeme po Švédsku a všech ostatních zemích skoncovat s tímto a začít žít uvnitř hranic planety Země udržitelně.

Seďte radši ve škole! Vážně?

Někteří lidé říkají, že bychom místo toho měli radši sedět ve škole. Ale proč bychom měli studovat pro budoucnost, která tady brzo nebude a když nikdo nedělá nic pro to, aby tuto budoucnost zachránil. Ale kde je smysl učení se faktů uvnitř školeního systému, když většina nejvíce důležitých faktů od nejlepších vědců, kteří jsou součástí tohoho školního systému, jasně neznamená nic pro naše politiky a pro naši společnost.

 

Výzva Grety Thunberg ke stávce v České republice

V České republice se výzva Grety Thunberg ke stávce ujala. Dne 15. března 2019 vyšli do ulic tisíce studentů v mnoha městěch po celé republice.

Kdo je Greta Thunberg

Greta Thunberg je známá švédská aktivistka. Narodila se 3. ledna 2003. Její nejznámější aktivitou je každopáteční protest před švédským parlamentem. V červnu 2019 Greta oznámila, že si bere rok volna od studia. V této době se zúčastní zasedání Valného shromáždění OSN v září 2019 v New Yorku a dalších konferencí.

Greta Thunberg

Jejím klíčovým postojem je, že politika dělá příliš málo na ochranu klimatu a funguje tudíž nezodpovědně, zejména vůči mladým lidem. Vyzývá k výraznému zrychlení ochrany klimatu na celém světě a chce pokračovat ve stávce, dokud Švédsko nezačne snižovat emise skleníkových plynů o 15 % ročně. Argumentuje, že Švédsko, jako bohatá země, má povinnost snižovat emise rychleji než jiné státy.

Více si o Gretě můžete přečíst třeba na Wikipedii zde. Připravil jsem taky infografiku s názvem Greta Thunberg – Vše, co jste chtěli vědět.

Co můžete dělat pro ochranu planety vy?

Dlouho mě to taky trápilo, až jsem se jednou rozhodl s tím něco dělat, můžete si o tom přečíst zde. Zde nabízím seznam prvních krůčků, které může udělat každý:

  1. Stáhněte si můj ebook s prvními kroky, jak na ekologickou domácnost
  2. Začněte v supermarketech nakupovat s látkovou taškou
  3. Pečivo, ovoce a zeleninu nedávejte do igelitových sáčků, ale do eko sáčků
  4. Na vodu používejte eko skleněnou láhev
  5. Kupte si knihu Domácnost bez odpadu
Krátké shrnutí
Výzva Grety Thunberg ke stávce
Jméno článku
Výzva Grety Thunberg ke stávce
Popis
Výzva Grety Thunberg ke stávce pro ostatní národy. Sama místo školy stávkuje každý pátek před švédským parlamentem. Je inspirací pro studenty na celém světě.
Autor
Vydavatel
Ecoblog.cz
Logo Ecoblog.cz

Podobné články

Zanechte komentář