Domovská stránka » Greta Thunberg » Greta Thunberg a její poselství Davosu

Greta Thunberg a její poselství Davosu

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Greta Thunberg a její poselství Davosu je velice zajímavé video.

Greta se zúčastnila 49. zasedání Světového ekonomického fóra (WEF), které sdružuje tisíce prominentů z celého světa.

Narozdíl od ostatních účastníků, kteří přiletěli na fórum letadlem, ona přijela vlakem a cesta jí trvala více jak 30 hodin.

Na této konferenci byli i Bill Gates, zakladatel Microsoftu nebo Jack Ma, zakladatel Alibaby.

Greta ale vzbudila mnohem větší pozornost.

Greta Thunberg a její poselství Davosu - přepis

Někteří lidé říkají, že neděláme dost pro to, abychom bojovali proti změně klimatu.

Ale to není pravda.

Protože pro "nedělat dost" musíme něco dělat. 

Ale pravda je, že v podstatě neděláme nic.

Ano, někteří lidé dělají více než by měli, ale je jich jen hrstka a příliš daleko od jakékoliv moci, aby dnes cokoliv změnili.

Někteří lidé říkají, že klimatická krize je cosi, co jsme si stvořili my všichni. Ale to je jen další pohodlná lež. Protože pokud je vinný každý, pak není koho vinit. Ale někdo je na vině.

Někteří lidé, některé společnosti a lidé mající rozhodující vliv, ví přesně jaké nevyčíslitelné hodnoty obětovávají proto, aby mohli vydělávat nepředstavitelné množství peněz. Chci vyzvat tyto společnosti a tyhle lidi s vlivem k opravdové a odvážné akci s klimatem. Aby postavili svoje ekonomické cíle bokem a ochránili budoucí životní podmínky pro lidstvo.

Nevěřím, a to ani jednu vteřinu, že se této výzvy zúčastníte. Ale chci vás požádat o to samé. Chci, abyste dokázali, že se mýlím. Vzájmu vašich dětí a v zájmu vašich vnoučat. V zájmu života a této překrásné živé planety. Žádám vás, abyste stáli na správné straně historie. Žádám vás o závazek udělat všechno, co je ve vašich silách, abyste tlačili vaše podnikání nebo vaši vládu do závazku ohledně snižování zvyšování teploty o 1.5 °C (vyplývající z Pařížské dohody). Zavážete se udělat to?

Zavážete se přidat se ke mě a k lidem na celém světě, ať to stojí cokoliv?

Ať to stojí cokoliv

Kdo je Greta Thunberg

Greta Thunberg je známá švédská aktivistka. Narodila se 3. ledna 2003. Její nejznámější aktivitou je každopáteční protest před švédským parlamentem. V červnu 2019 Greta oznámila, že si bere rok volna od studia. V této době se zúčastní zasedání Valného shromáždění OSN v září 2019 v New Yorku a dalších konferencí.

Greta Thunberg

Jejím klíčovým postojem je, že politika dělá příliš málo na ochranu klimatu a funguje tudíž nezodpovědně, zejména vůči mladým lidem. Vyzývá k výraznému zrychlení ochrany klimatu na celém světě a chce pokračovat ve stávce, dokud Švédsko nezačne snižovat emise skleníkových plynů o 15 % ročně. Argumentuje, že Švédsko, jako bohatá země, má povinnost snižovat emise rychleji než jiné státy.

Více si o Gretě můžete přečíst třeba na Wikipedii zde. Připravil jsem taky infografiku s názvem Greta Thunberg – Vše, co jste chtěli vědět.

Co můžete dělat pro ochranu planety vy?

Dlouho mě to taky trápilo, až jsem se jednou rozhodl s tím něco dělat, můžete si o tom přečíst zde. Zde nabízím seznam prvních krůčků, které může udělat každý:

  1. Stáhněte si můj ebook s prvními kroky, jak na ekologickou domácnost
  2. Začněte v supermarketech nakupovat s látkovou taškou
  3. Pečivo, ovoce a zeleninu nedávejte do igelitových sáčků, ale do eko sáčků
  4. Na vodu používejte eko skleněnou láhev
  5. Kupte si knihu Domácnost bez odpadu
Krátké shrnutí
Greta Thunberg a její poselství Davosu
Jméno článku
Greta Thunberg a její poselství Davosu
Popis
Greta Thunberg a její poselství Davosu je velice zajímavé video. Greta se zúčastnila 49. zasedání Světového ekonomického fóra (WEF), které sdružuje tisíce prominentů z celého světa.
Autor
Vydavatel
Ecoblog.cz
Logo Ecoblog.cz

Podobné články

Zanechte komentář