Domovská stránka » Greta Thunberg » Greta Thunberg a její stávka za klima na TEDx

Greta Thunberg a její stávka za klima na TEDx

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Gretě Thunberg se věnuji poslední dobou často.

Opravdu mě zaujala a studoval jsem její projevy opravdu pečlivě.

Je zajímavé, kolik má i odpůrců, kteří hledají cokoliv, čím by její jednání mohli zdiskreditovat.

V tomto videu Greta mluví o tom, jak nepochopitelné pro ni bylo, když jako osmiletá viděla, jak nikdo nic nedělá s alarmujícím stavem naší planety.

Ona sama však jednala a jako 15-ti letá začala stávkovat za klima před švédským parlamentem.

Školní stávka za klima

Když mi bylo asi 8 let, tak jsem poprvé slyšela o něčem, co se jmenuje klimatická změna a globální oteplování. Očividně to bylo něco, co stvořili lidé svým jednáním. Říkali mi, abych zhasínala světla a šetřila tak energii, třídila papír a šetřila tak zdroji.

Vzpomínám si, jak mi připadalo dost zvláštní, že lidé, kteří jsou jedním z živočišných druhů, by mohli být schopní změnit klima Země. Protože pokud by toho byli schopni a pokud by se to opravdu dělo, tak by nemluvili o ničem jiném. Jakmile byste zapnuli televizi, běželo by to na každém programu. Hlavní titulky, rádia, noviny – nečetli ani neslyšeli byste o ničem jiném. Jako by se odehrávala světová válka. Ale nikdo o tom nemluvil.

Pokud by spalování fosilních paliv bylo tak špatné, že by ohrožovalo naši samotnou existenci, jak bychom v tom jen tak mohli dál pokračovat? Proč nebyla žádná omezení? Proč to ještě nebylo protiprávní? To mi nedávalo žádný smysl. Bylo to příliš neskutečné.

Když mi bylo 11, tak jsem onemocněla, upadla jsem do deprese. Přestala jsem mluvit a přestala jsem jíst. Za 2 měsíce jsem zhubla asi 10 kilo. Později mi diagnostikovali Aspergerův syndrom, obsedantně kompulzivní poruchu a selektivní mutizmus. V podstatě to znamená, že mluvím, jen když si myslím, že je to nutné. A jedna z takových chvil nastala nyní:)

Aspergerův syndrom

Pro nás, kteří máme tyto nemoci, je téměř vše černé nebo bílé. Nejsme moc dobří ve lhaní a obvykle nás nebaví účastnit se této společenské hry z níž se, jak se zdá, těšíte vy ostatní. Myslím, že v mnoha věcech jsme my autisté ti normální a že zbytek lidí je dost divných, zvláště pokud jde o krizi udržitelnosti, v rámci níž všichni stále říkají, že klimatické změny jsou hrozbou pro život a zcela nejdůležitějším problémem, a přece se stále chovají jako předtím.

Nerozumím tomu, protože pokud se mají zastavit emise, pak je musíme zastavit my. Pro mě je to černé nebo bílé. Pokud jde o přežití, tak neexistují žádné šedé zóny. Buď budeme jako civilizace pokračovat nebo nebudeme. Musíme se změnit.

stávka za klima
Greta na TEDx

Snižování emisí o 15% každý rok

Bohaté státy, jako Švédsko, musí začít se snižováním emisí alespoň o 15% každý rok. Tak můžeme udržet oteplování pod cílovou hranicí 2 stupňů. Avšak jak nedávno ukázal Mezivládní panel pro změny klimatu, kdybychom měli za cíl pouze 1,5 °C, významně bychom snížili dopady oteplování klimatu. Ale můžeme si jen představovat, co by to znamenalo pro snížení emisí.

Mysleli byste si třeba, že média a všichni naši lídři nebudou mluvit o ničem jiném, ale nikdy se o tom ani nezmínili. A nikdo ani nikdy nezmiňuje skleníkové plyny, které už ze systému nejdou dostat. Ani to, že oteplování je skryto za znečištováním vzduchu. Takže i kdybychom přestali spalovat fosilní paliva, i tak to způsobí růst oteplování. Možná o 0,5 až 1,1 °C.

Extrémní vymírání druhů

Dále téměř nikdo nemluví o faktu, že jsme uprostřed šestého masového vymírání druhů, kdy každý den vymírá téměř 200 druhů. A rychlost vymírání je dnes 1.000 až 10.000x vyšší než je považováno za běžné. A málokdo také mluví o aspektu rovnosti a o klimatické spravedlnosti, o kterých se jasně mluví v Pařížské dohodě a které je absolutně nutné zavést v celosvětovém měřítku. To znamená, že bohaté země musí při dnešní rychlosti tvorby emisí snížit své emise na nulu mezi 6-ti až 12-ti lety.

A to proto, aby lidé v chudých zemích mohli dostat šanci zvýšit svou životní úroveň vybudováním infrastruktury, kterou jsme si my už vybudovali. Napřiklad silnice, školy, nemocnice, čistou pitnou vodu, elektřinu, a tak dále. Jak jinak můžeme očekávat, že země jako Indie nebo Nigérie bude zajímat klimatická krize, pokud se my, kteří už máme všechno, o to ani vteřinu nezajímáme. A ani o naše současné závazky plynoucí z Pařížské smlouvy?

Jsou lidé opravdu tak zlí?

Takže proč nesnižujeme naše emise? Proč vlastně pořád narůstají? Proč způsobujeme vědomě masové vymírání? Jsme tak zlí? Ne, samozřejmě, že ne. Lidé dělají to, co dělají, protože drtivá většina nemá ponětí o skutečných dopadech našeho každodenního života. A nevědí, že je nutná rychlá změna. Všichni si myslíme, že to víme. A všichni máme za to, že to ví každý. Ale není to tak. Jak bychom to mohli vědět?

stávka za klima

Pokud by tu opravdu byla taková krize a pokud by krizi způsobovaly naše emise, viděli bychom alespoň nějaké znamení. A ne jen zaplavená města, desítky tisíc mrtvých lidí a celé národy zdecimované v hromadách zničených budov. Viděli bychom nějaká omezení. Ale ne. A nikdo o tom nemluví.

Nekonají se žádná krizová setkání, žádné titulky ani žhavé zprávy. Nikdo se nechová, jako bychom tu měli krizi. I většina klimatologů a zelených politiků dál létá po světě a jí maso a mléčné výrobky.

Pokud se dožiju stovky, budu tu ještě v roce 2103. Když dnes přemýšlíte o budoucnosti, nemyslíte dál než po rok 2050. V té době nebudu mít, v ideálním případě, za sebou ani polovinu života. Co se stane dál? V roce 2078 oslavím své 75. narozeniny. Pokud budu mít děti nebo vnoučata, možná ten den oslavím s nimi. Možná se mě budou ptát na vás. Na lidi, kteří žili v roce 2018. Možná se mě budou ptát, proč jste nic neudělali, dokud byl ještě čas jednat.

To, co uděláme nebo neuděláme teď, ovlivní celý můj život a životy mých dětí a vnoučat. To, co uděláme nebo neuděláme právě teď, nebude v budoucnu moje generace umět vrátit zpět.

Stávka za klima před švédským parlamentem

Takže když letos v srpnu začal školní rok, rozhodla jsem se, že už toho bylo dost. Sedla jsem si na zem před švédským parlamentem. A stávkovala jsem za ochranu klimatu. Někteří lidé říkají, že bych měla raději sedět ve škole. Někteří lidé říkají, že bych měla radši studovat, abych se stala klimatoložkou, abych mohla „vyřešit klimatickou krizi“.

Ale klimatická krize už byla vyřešena. Už známe všechna fakta a řešení. Nemusíme dělat nic jiného, jen se probudit a změnit se. A proč bych měla studovat pro budoucnost, která brzo nebude, pokud nikdo nic neudělá, aby nějakou budoucnost zachránil? A jaký má smysl učit se fakta ve školním systému, když ta nejdůležitější fakta, která nám dává špičková věda téhož školního systému, zjevně pro naše politiky a pro naši společnost nic neznamenají.

Někteří lidé říkají, že Švédsko je jen malá země a že nezáleží na tom, co děláme. Ale já si myslím, že pokud se pár dětí umí dostat na titulky novin po celém světě jen tím, že pár týdnů nechodí do školy, představte si, co bychom dokázali, kdybychom chtěli.

Stávka za klima před švédským parlamentem

Naděje? Činy!

Můj příspěvek je téměř u konce a zde obvykle lidé začnou mluvit o naději, solárních panelech, větrné energii, cirkulární ekonomice a podobně. Ale já to neudělám. Měli jsme tu 30 let plamenných řečí a výzev k pozitivnímu myšlení. Je mi líto, ale toto nefunguje. Protože pokud by to fungovalo, tak by se emise už dávno snížily. A nesnížily se. A ano, my potřebujeme naději. Samozřejmě, že ano.

Ale jediná věc, kterou potřebujeme víc než naději, jsou činy. Když začneme jednat, naděje bude všude. Takže nehledejte naději. Hledejte, co se dá udělat. Tehdy a jedině tehdy přijde naděje.

Dnes spotřebujeme 100 milionů barelů ropy každý den. Není zájem to změnit. Neexistují žádná nařízení, že by ropa měla zůstat v zemi. Takže nemůžeme zachránit svět dodržováním pravidel. Protože ta pravidla musí být změněna. Vše se musí změnit. A musíme s tím začít dnes. Děkuji.

Má stávka za klima smysl?

Rozhodně! Stávka za klima upozorňuje na nutnost začít něco dělat a mám pocit, že po 15. březnu o tom mluví obrovské množství lidí. Jen tak dál. Budu Gretu dál sledovat a velmi podporovat!

Kdo je Greta Thunberg

Greta Thunberg je známá švédská aktivistka. Narodila se 3. ledna 2003. Její nejznámější aktivitou je každopáteční protest před švédským parlamentem. V červnu 2019 Greta oznámila, že si bere rok volna od studia. V této době se zúčastní zasedání Valného shromáždění OSN v září 2019 v New Yorku a dalších konferencí.

Greta Thunberg

Jejím klíčovým postojem je, že politika dělá příliš málo na ochranu klimatu a funguje tudíž nezodpovědně, zejména vůči mladým lidem. Vyzývá k výraznému zrychlení ochrany klimatu na celém světě a chce pokračovat ve stávce, dokud Švédsko nezačne snižovat emise skleníkových plynů o 15 % ročně. Argumentuje, že Švédsko, jako bohatá země, má povinnost snižovat emise rychleji než jiné státy.

Více si o Gretě můžete přečíst třeba na Wikipedii zde. Připravil jsem taky infografiku s názvem Greta Thunberg – Vše, co jste chtěli vědět.

Co můžete dělat pro ochranu planety vy?

Dlouho mě to taky trápilo, až jsem se jednou rozhodl s tím něco dělat, můžete si o tom přečíst zde. Zde nabízím seznam prvních krůčků, které může udělat každý:

  1. Stáhněte si můj ebook s prvními kroky, jak na ekologickou domácnost
  2. Začněte v supermarketech nakupovat s látkovou taškou
  3. Pečivo, ovoce a zeleninu nedávejte do igelitových sáčků, ale do eko sáčků
  4. Na vodu používejte eko skleněnou láhev
  5. Kupte si knihu Domácnost bez odpadu
Krátké shrnutí
Greta Thunberg a její stávka za klima na TEDx
Jméno článku
Greta Thunberg a její stávka za klima na TEDx
Popis
Gretě Thunberg se věnuji poslední dobou často. Opravdu mě zaujala a studoval jsem její projevy opravdu pečlivě. Je zajímavé, kolik má i odpůrců, kteří hledají cokoliv, čím by její jednání mohli zdiskreditovat.
Autor
Vydavatel
Ecoblog.cz
Logo Ecoblog.cz

Podobné články

Zanechte komentář