Domovská stránka » PR » Tipy na zelené akcie: Jak investovat do ekologie

Tipy na zelené akcie: Jak investovat do ekologie

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Pozor! Nejde o investiční doporučení

Hned na úvod je nutné upřesnit, že akciové tituly uvedené v tomto článku mají pouze informativní charakter. Akcie nebyly finančně analyzovány a jsou uvedeny pouze na základě jediného aspektu – tedy že se daná společnost věnuje ekologii a myslí na budoucnost naší planety.

Před nákupem těchto akcií byste si proto měli provést vlastní důkladnou rešerši a zhodnotit, zda vedle ekologického rozměru může daná investice dávat smysl i po ekonomické stránce.

Firmy produkující zelenou energii

Pokud se zajímáte o obnovitelnou energii a snažíte se o to, abyste ji sami v co největší míře využívali, možná vás budou zajímat akcie firem, které zelenou energii vyrábějí.

V USA k nim patří například následující:

  • Brookfield Renewable (akcie BEP a BEPC)
  • Clearway Energy (akcie CWEN)
  • First Solar (akcie FSLR)
  • SolarEdge Technologies (akcie SEDG)

Najdete ale i spoustu dalších akciových titulů nejen v USA, ale i v Evropě. Zapomenout nesmíme ani na klasické energetické společnosti, které od fosilních paliv postupně přecházejí k šetrnějším zdrojům energie. Pokud nejste odpůrci jádra, smysl v tomto ohledu může dávat i nákup akcií ČEZ.

Firmy, jejichž cílem je uhlíková neutralita

Spotřebitelé vyvolávají stále větší tlak na udržitelnost firem, které ji ještě donedávna zcela ignorovaly. Mluvíme i o největších technologických společnostech, jako je Microsoft (akcie MSFT), Apple (akcie AAPL) nebo Google (resp. Alphabet, akcie GOOGL).

Tyto společnosti mají velice ambiciózní plány, jak snížit svou uhlíkovou stopu, případně ji kompenzovat – směřují k uhlíkové neutralitě. Přecházejí proto na obnovitelné zdroje energie a investují do ekologických projektů, díky kterým svou stávající uhlíkovou stopu kompenzují.

Apple je také znám důrazem na důslednou recyklaci starých zařízení, získaný materiál poté používá k produkci nových modelů.

Můžete tedy důkladně prostudovat, co jednotlivé firmy pro ekologii dělají, a investovat pouze do těch, které budou vyhovovat vašim nárokům.

Inovativní start-upy napříč obory

Zejména v USA se objevuje spousta firem, pro které je udržitelnost nedílnou součástí byznysu. Zmínit můžeme Beyond Meat (akcie BYND), společnost, která vyrábí k přírodě šetrnější „maso“ z rostlinných produktů.

Světovým fenoménem je již automobilka Tesla (akcie TSLA), která způsobila revoluci v elektromobilitě. A za zmínku stojí i módní značky jako Allbirds (akcie BIRD), které se snaží své produkty vyrábět oproti konkurenci šetrněji k přírodě.

Podobné články

Zanechte komentář