Domovská stránka » PR » Zubní pasta: její nákup stojí za pečlivé zvážení

Zubní pasta: její nákup stojí za pečlivé zvážení

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Čištění zubů je činnost, kterou máme natolik zautomatizovanou, že všichni z nás nad tímhle úkonem již vůbec nepřemýšlí. Oblíbenou zubní pastu často používáme roky a vybírám ji podle chuti, pěnivosti nebo kvůli bělícím schopnostem. Složení ale obvykle nečteme. Změňte chemické sloučeniny uvedené na obalu je pro většinu z nás španělská vesnice. Dentální hygientistky a zubaři obvykle šíří názor, že na pastu nezáleží, které je z jejich pohledu vhodný kartáček a technika. V následujícím článku vás přesvědčíme, že na výběr zubní pasty opravdu záleží. Zjistíte rychle proč.

Chemické koktejly v kosmetice

Při výběru šamponů či krémů studujeme složení a musíme se vyhnout alespoň látkám, jako jsou silikony či parabeny. Jejich absencí v přijímání se běžně chlubí i samotní výrobci. Zubní pasty či ústní vody však tento příznivý trend zatím nepostihl. Silikony v kosmetice vám způsobí zplihlé vlasy a pupínky, jejich negativní vliv vidíte v zrcadle hned. Dopady chemického koktejlu v pastě na zuby nejsou tak viditelné. Proto se jimi tolik netrápíme. Ústy se látky vstřebávají během vteřin.
Zubní těstoviny


Berte ústní dutinu jako součást trávicího traktu

Sliznice v ústech má obrovskou schopnost rychle vstřebávat látky do krevního oběhu. To je jeden z několika důvodů, proč by lidé měli více zajímat o to, co nejméně dvakrát denně (celý život!) Do úst vkládání. Sliznice v ústech vstřebává látky doslova během vteřin. Proto se v kurzu první pomoci dozvíte, že při podezření na mrtvici či infarkt máte postiženému člověku dát rozkousat lék na ředění krve - nepolykat, ale rozkousat a vstřebat v ústech. Stejně tak celá řada léků či potravinových doplňků je určena k vycucání v ústech právě kvůli okamžitému vstřebání bez vlivu žaludečních šťáv a kyselého pH. Ústní dutina je součástí trávicího traktu jako tato myšlenka je vhodná přistupovat nejen k výběru potravin, ale také produktů zubní péče.

Co je to SLS a proč si na něj dát pozor

Asi nejproblematičtější složkou běžných zubních past je právě složka SLS (Sodyum Lauryl Sulfate). Ví se, že velmi často vyvolává atopický ekzém. Z toho důvodu se jí nepodařilo zabránit například v tekutých mýdlech. Proč však škodí v pastě? Jedná se o stejnou stránku, jakou najdete také v prostředcích na nádobí, kde stejně jako v pastě hraje hlavní čistící roli. Dali a chcete si jídlo na talíř, který je od pěny po mytí? Asi ne, že? Raději jej pořádně povolnete. Přitom tu samou látku si dáváte do úst denně, ještě pěkně vylepšenou umělými parfémy a látkami, které zajišťují lepší chuť.

SLS může přivodit afty a další problémy

U SLS není zdaleka jen problém, že se jedná o chemickou látku, která určitě není vhodná ke konzumaci. Toto chemické pěnidlo dokáže velmi účinně čistit, problémem je, že doslova smyje vše. Bohužel i to, co do úst přirozeně patří. V ústech jsou mikroorganismy, ochranná vrstva sliznice nebo určité pH, které tam přirozeně patří a které jsou nezbytně nutné pro zdraví zubů i sliznice. Potíže však je, že SLS spláchne nejen škodlivé bakterie nebo plak, ale také tyto zdraví prospěšné součásti úst. Důsledkem pak může být například opakovaný vznik aftů, které na narušené sliznici mají ideální podmínky pro vznik.

Další otazníky v běžných pastách

Konvenční pasty samozřejmě používají pouze SLS, ale také umělou vůni, která jsou spojována se vznikem alergií. Nebo třeba fosfáty a sulfáty. Že vám to je povědomé? Ano, právě tyto látky se nacházejí v pracích prášcích, kde plní bělící efekt. Bohužel nejen bělí, ale také poškozují tkaniny, pračky i životní prostředí. Bylo by zvláštní, kdyby na chrup měly jiný efekt. 

Samostatnou kapitolou je pak obsah v podobě hliníku a také oxidu titaničitého. Jeho konzumace prostřednictvím produktů péče o zuby je podle posledních studií v USA důvod narůstajících případů diabetu 2. typu. Výzkum ukázal, že tuto látku mají pacienti uloženou ve slinivce. Když jsme u problematických složek v pastách na zuby, nemůžeme opomenout obsah fluoru, na které mají skutečně skutečné protichůdné názory. Jedni jej doporučují jako prevenci kazu a druzí jej naopak považují za důvod porušení kazivosti. Jednoznačné stanovisko bohužel zatím neexistuje.

čistění zubů

Jak na změnu?

Pokud vás výše zmíněné informace přesvědčily k vyzkoušení některé z přírodních zubních past a chcete si takovou pořídit, v klasickém supermarketu ji nenajdete. Zde totiž tato nabídka stále chybí a dokud nebude o těchto produktech větší zájem, situace se zdá nezmění. Na internetu je však poměrně široká nabídka jak pro děti, tak pro dospělé. Jste zvyklí používat i ústní vodu? Zklameme vás, ale přírodní značky je téměř nenabízí, protože její každodenní používání nemá žádné opodstatnění.

Speciální séra, například pro pomoc se zvýšenou kazivostí, s přírodním složením však seženete. Zajímá vás, jak působí a co obsahují? Především v nich najdete minerály důležité pro zdravé zuby, a to v ryze přírodní podobě. Dále obsahují látky, které zlepšují pH v ústech. Právě špatné pH, mimo jiné narušené konvenční kosmetikou, může být důvodem pro afty, záněty dásní či rostoucí kazivost. Snahou těchto přírodních produktů je nastolit zásadité pH v rozmezí 6,4 až 7,5, které jsou pro ústní dutinu přirozené a zdravé. Zejména nadměrná konzumace sacharidů, které bakterie ústní během změny na kůži, tj. Změny přirozeného pH úst, které takto takto kyselejším.

Přírodní pasty chutnají i pění

Možná jste již někdy před lety přírodní pastu vyzkoušeli, byla ale drahá, nechutnala vám a nepěnila. Dost důvodů k tomu, aby se na vaší poličce v koupelně trvale nezabydlela. Jedny z prvních past s přírodním složením totiž byly na našem trhu asijské pasty s obsahem neemu s opravdu nulovou pěnivostí, podivnou barvou i chutí. Dále pasty, které obsahovaly mořskou sůl a logicky tak byly slané. 

V dnešní době však výrobci přírodní kosmetiky sází na klasickou mátovou chuť. Ta obvykle díky použití pravého oleje z máty o něčem slabší, než na jakou jsme zvyklí od klasického syntetického vyráběného mentolu. Ovšem stejně tak osvěžující a příjemná. Konzistence pasty obvykle srovnatelná, někdy se setkáte se zubními gely. Těstoviny určitě nepění tak bohatě, ale i tak tvoří obstojnou pěnu. Vyberete si dokonce iz variant, které mají bělící účinky nebo jsou ochucené ovocnými gely a jsou proto skvělé pro děti. Rozhodně stojí za zkoušku!

Jak si vyrobit přírodní pastu doma?

Přírodní zubní pasty jsou vzhledem ke svému složení a malému množství, ve kterých jsou vyráběny, cenově dražší než běžné značky. Některým lidem se nechce za pastu dát tolik peněz. Rádi vám poradíme levnější variantu. Velmi často je doporučená kombinace jedlé sody a oleje. Nebo ještě hůř - jedlé sody a citronu pro vybělení zubů. Před těmito pokusy vás chceme určitě varovat! Klasická jídla soda má vysokou abrazivitu, laicky řečeno je příliš hrubá pro zubní sklovinu, kterou si jejím používáním můžete narušit. Děsivá je navíc v kombinaci s kyselým citronem. Takovými pokusy si narušíte zubní sklovinu. Ta je pak citlivá, bolesti bolesti a snadno se na ní začne tvořit zubní kaz. Později u svého stomatologa zaplatíte mnohem více, než jste ušetřili.

Pokud nelpíte na osvěžujícím dechu, může pro vás být přijatelnou alternativou čištění pomocí kokosového oleje, který si dáte na kartáček. Podmínkou jeho ceny je podle nás tato varianta ale nevyplatí. Další možnosti je pak čistit zuby pouze namočeným kartáčkem. Zvlášť, když nemáte zuby zuby. Co si však budeme povídat, osvěžit svůj dech voňavou pastou je návykové. Obzvlášť u malých dětí, které při čištění vše spolykají, je to však ideální alternativa. Pokud ale se dostanete z úst problém nemáte, klidně se vydejte touto cestou.

Zdroj: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.chemrestox.8b00047

Podobné články

Zanechte komentář