Domovská stránka » PR » Efektivní úklid domácnosti ekologicky šetrnými způsoby

Efektivní úklid domácnosti ekologicky šetrnými způsoby

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Ekologická drogerie a další produkty šetrné k životnímu prostředí představují alternativu ke „klasickým“ čisticím prostředkům. Jsou přitom nejen účinné, ale zároveň také zdravější.

Pořiďte si účinné čističe

V současné době si můžete pořídit nejrůznější eko drogerii, která byla vyrobena s ohledem na životní prostředí. Ačkoli mohou být tyto produkty velmi účinné, v českých domácnostech prozatím rozhodně nepřevažují. Obvykle za to může vyšší pořizovací cena. Na druhou stranu lze využít různé slevové akce jako např. cashback na Econea.cz, jednotlivé produkty tedy mohou být šetrné nejen k životnímu prostředí, ale také nemusí být přehnaně drahé. Ve srovnání s konvenční drogerií navíc bývají účinnější, takže je nebudete muset kupovat tak často. K dispozici máte i univerzální ekologické čističe, jež jsou vhodné k efektivnímu čištění všech omyvatelných hladkých ploch v domácnosti.

Vsaďte na eko pomocníky

Při úklidu domácnosti se neobejdete nejen bez čističů, ale potřebovat budete rovněž houbičky nebo utěrky. Zatímco klasické mycí houbičky jsou vyrobeny z plastu, pořídit si je možné i houbičky z recyklovaných PET lahví. Pokud při úklidu používáte i utěrky, což je pravděpodobné, pak vám můžeme doporučit produkty z mikrovláken, které mají oproti běžnému bavlněnému vláknu jiné vlastnosti. Nejenže díky členitému povrchu účinně absorbují nečistoty a zbavují povrchy bakterií, ale zároveň je lze prát až 300×. Kromě toho si je možné pořídit i bambusové kartáče se štětinami z kokosových vláken, které lze využít při mytí nádobí i úklidu celé domácnosti.

Nemusíte však spoléhat jen na nové výrobky, ale využít můžete i recyklované věci, které již máte doma. Například ze starého oblečení či ubrusu lze jednoduše vyrobit utěrky, které vdechnou nový smysl starému materiálu.

Použít můžete i běžně používané produkty

K ekologicky šetrnému úklidu si vlastně ani nemusíte kupovat žádné přípravky, protože na mnohé nečistoty vám postačí běžně vybavení, které máte doma. Velmi účinná může být v tomto ohledu např. jedlá soda, jež nachází uplatnění při čištění sprchového koutu, vany, dřezu či umyvadla a použít ji můžete i při úklidu pelíšku domácích mazlíčků. Vodního kamene se můžete spolehlivě zbavit i za pomoci octa, který lze dát např. do pračky a zapnout ji na běžný program. Pokud se chcete zbavit vodního kamene či zaschlé špíny, můžete použít i jedlou sodu a ocet dohromady. Na místo octa lze navíc využít i kyselinu citronovou, stačí mít tedy doma vždy po ruce několik citronů.

Buďte šetrní k planetě

Potřebujete-li však si mycí přípravky koupit nové, můžete alespoň využít bezobalový obchod, kde si zakoupený produkt odnesete v krabičce či obalu, kterou si s sebou do obchodu vezmete. Ušetříte tak spoustu obalového materiálu, který často ani není potřeba. S obchody, které se zaměřují čistě na bezobalové produkty se v posledních letech doslova roztrhl pytel a lze je nalézt v každém větším městě. Kromě toho třeba i DM drogerie se rozhodla nabízet některé čistící přípravky s možností využití vlastního obalu.

Zaměřte se i na vůně

Interiér bytu či domu by se po úklidu neměl pouze lesknout, ale zároveň musí krásně vonět, aby se vám bydlelo co nejlépe. Produkty ekologické drogerie často přinesou do domácnosti krásné přírodní vůně, máte ale i další možnosti. Pokud budete stírat prach, můžete např. mikrohadřík máchat ve vodě s pár kapkami esenciálního oleje, které provoní celý interiér. V současné době si je možné pořídit celou řadu produktů, jimiž si doma můžete kupříkladu vytvořit nádhernou atmosféru lesa, svou vůní vám tedy připomenou jeho klid a ticho. To bude mít samozřejmě pozitivní vliv na vaše psychické rozpoložení, a tím pádem i na fyzické zdraví.

Podobné články

Zanechte komentář