Domovská stránka » Greta Thunberg » Greta Thunberg a její proslov v Katowicích – česky
Greta Thunberg

Greta Thunberg a její proslov v Katowicích – česky

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Greta Thunberg a její proslov Katowicích na konferenci UNFCCC COP24.

Záznam je z 12. prosince 2018.

Názor si udělejte sami, ale mě rozhodně zaujala.

Moje jméno je Greta Thunberg, je mi 15 let a jsem ze Švédska. Mluvím zde jménem organizace Climate Justice. Mnoho lidí říká, že Švédsko je jenom malá země a nezáleží na tom, co děláme. Ale já jsem se naučila, že nikdy nejste tak malí, abyste nemohli udělat změnu. A pokud pár malých dětí může zaplnit hlavní titulky na celém světě jen tím, že nechodí do školy, tak si představte, co bychom všichni mohli dokázat, pokud bychom opravdu chtěli.

Greta Thunberg a její proslov Katowicích a její poselství

Ale abychom tohle mohli udělat, musíme mluvit jasně bez ohledu na to, jak nepohodlné to může být. Neustále mluvíte o věčně zelené ekonomice růstu, protože jste příliš vystrašení tím, že budete neoblíbení. Mluvíte jen o tom pohybovat se dopředu se stále stejně špatnými nápady, které nás dostaly do téhle špatné situace. I když jediné smysluplné řešení této situace je zatáhnout za záchrannou brzdu. Nejste dost vyzrálí na to, říct jaké to opravdu je. Necháváte to jen na nás, na dětech.

Ale mě je jedno, jestli budu neoblíbená. Jde mi o Climate Justicet (klimatickou spravedlnost) a o živoucí planetu. Naše civilizace je obětovávána, aby jen malá hrstka lidí mohla pokračovat ve vydělávání ohromných množství peněz. Naše biosféra je obětovávána jen proto, aby bohatí lidí v zemi jako je ta moje, mohli žít v luxusu. Je to utrpení mnohých lidí, kteří platí za přepych té malé hrstky bohatých.

Stále je čas jednat

V roce 2078 oslavím moje 75. narozeniny. Pokud budu mít děti, možná je oslaví se mnou. Možná se mě zeptají na vás. Možná se mě zeptají na to, proč jste nic neudělali, když byl stále čas na to jednat.

Říkáte, že milujete svoje děti nade vše ostatní. Zatím je ale okrádáte o jejich budoucnost před jejich vlastníma očima. Pokud se nezaměříte na to, co musí být nezbytně uděláno, radši než na to, co je politicky možné, tak zde nebude žádná naděje.

Nemůže se dostat z této krize, pokud se ji budeme snažit léčit jako krizi. Musíme nechat fosilní paliva v zemi a musíme se zaměřit na spravedlnost. A pokud je nalezení řešení v tomto systému nemožné, tak bychom možná měli změnit celý tento systém.

Nepřišli jsme sem žadonit u lídrů, aby se začali zajímat. Ignorovali jste nás v minulosti a budete nás ignorovat znovu. Došli nám výmluvy a dochází nám také čas. Přišli jsme sem dát vám na vědomí, že změna přichází jestli se vám to líbí nebo ne.

Skutečná moc patří lidem. Děkuji!

Kdo je Greta Thunberg

Greta Thunberg je známá švédská aktivistka. Narodila se 3. ledna 2003. Její nejznámější aktivitou je každopáteční protest před švédským parlamentem. V červnu 2019 Greta oznámila, že si bere rok volna od studia. V této době se zúčastní zasedání Valného shromáždění OSN v září 2019 v New Yorku a dalších konferencí.

greta thunberg a její proslov katowicích
Greta Thunberg

Jejím klíčovým postojem je, že politika dělá příliš málo na ochranu klimatu a funguje tudíž nezodpovědně, zejména vůči mladým lidem. Vyzývá k výraznému zrychlení ochrany klimatu na celém světě a chce pokračovat ve stávce, dokud Švédsko nezačne snižovat emise skleníkových plynů o 15 % ročně. Argumentuje, že Švédsko, jako bohatá země, má povinnost snižovat emise rychleji než jiné státy.

Více si o Gretě můžete přečíst třeba na Wikipedii zde. Připravil jsem taky infografiku s názvem Greta Thunberg – Vše, co jste chtěli vědět.

Co můžete dělat pro ochranu planety vy?

Dlouho mě to taky trápilo, až jsem se jednou rozhodl s tím něco dělat, můžete si o tom přečíst zde. Zde nabízím seznam prvních krůčků, které může udělat každý:

  1. Stáhněte si můj ebook s prvními kroky, jak na ekologickou domácnost
  2. Začněte v supermarketech nakupovat s látkovou taškou
  3. Pečivo, ovoce a zeleninu nedávejte do igelitových sáčků, ale do eko sáčků
  4. Na vodu používejte eko skleněnou láhev
  5. Kupte si knihu Domácnost bez odpadu
Krátké shrnutí
Greta Thunberg a její proslov v Katowicích - česky
Jméno článku
Greta Thunberg a její proslov v Katowicích - česky
Popis
Greta Thunberg a její proslov Katowicích na konferenci UNFCCC COP24. Záznam je z 12. prosince 2018. Názor si udělejte sami, ale mě rozhodně zaujala.
Autor
Vydavatel
Ecoblog.cz
Logo Ecoblog.cz

Podobné články

Zanechte komentář