Domovská stránka » Greta Thunberg » Fridays for Future a Greta Thunberg – 15. 3. 2019

Fridays for Future a Greta Thunberg – 15. 3. 2019

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Akce Fridays for Future se konala v pátek 15. března 2019.

Jedná se již o celosvětové hnutí a sám jsem byl překvapený velikostí akce, protože se jí zúčastnili desetitisíce studentů po celém světě.

V ČR byla akce nejviditelnější v Praze.

Shodou okolností jsem byl i v hlavním městě Slovinska a tam se konala také a všude bylo vidět symboly tohoto protestu.

Fridays for Future? Co to je?

Zjednodušeně řečeno je to mezinárodní hnutí, které chce dostat povědomí o klimatických změnách do veřejného prostoru. Inspirací tomuto hnutí je mladá Švédka Greta Thunberg, o které jsem již několikrát psal.

Můj rozhovor v Dnu podle Petra Šimůnka na ČR Plus

fridays for future

Díky této události jsem byl pozván na krátký rozhovor do Dne Petra Šimůnka na Českém rozhlase Plus. Celý pořad si můžete poslechnout zde, najdete jej v sekci od 17:10 hodin. Byl to můj první rozhovor v rozhlase a ještě k tomu byl naživo, takže jsem byl trochu nervózní:)

Zkrácená verze rozhovoru je k poslechu zde:

Kdo je Greta Thunberg a kde se vzala?

Greta je mladá švédská eko aktivistka, v lednu jí bylo 16 let.  Její doménou je globální oteplování, kterým se začala zabývat už v 9 letech. Vyzývá k výraznému zrychlení ochrany klimatu na celém světě. Je známá hlavně svou stávkou před Švédským parlamentem. Chce pokračovat ve stávce, dokud Švédsko nezačne snižovat emise skleníkových plynů o 15% ročně. A svým jednáním inspirovala studenty po celém světě, kteří začali stávkovat také. Taková zajímavost – její předek dostal Nobelovu cenu za výpočet skleníkové efektu oxidu uhličitého. Takže toto téma mají v rodině

fridays for future
Greta

Proč jí najednou svět poslouchá?

Greta má Aspergerův syndrom, což je forma autismu. Lidé s tímto syndromem bývají hodně upřímní a mají velmi dobrou paměť. Navíc je velice inspirativní, když si na Youtube najdete např. její video z Katowic, kde mluví ke světovým politikům, prostě vás to zasáhne. Mluví o věcech, o kterých asi každý z nás tuší, že by se mluvit mělo. Proto tolik lidí zaujala a já jsem rozhodně jedním z nich.

Co je dnešní akce Fridays for Future?

Fridays for future je hnutí, které začalo minulý rok v srpnu tím, že tehdy 15-ti letá Greta Thunberg sedala každý den před švédským parlamentem a vydržela to 3 týdny. Protestovala proti nicnedělaní vlád ve věci klimatické krize. A informovala o tom pravidelně na Instagramu a Twitteru. Poté se rozhodla sedávat před parlamentem každý pátek. U nás se dnes koná Stávka za klima, kde několik tisíc studentů vyrazilo průvodem z Malostranského náměstí v Praze, ale i v dalších městech. Chtějí po politicích, aby vážně začali řešit naše problémy s klimatem a znečištěním planety. Když jsem se díval na stránky tohoto, dnes už celosvětového, hnutí, tak se konalo na stovkách míst po celém světě .To mě naprosto ohromilo.

Fridays for Future

Co máme udělat pro budoucnost my?

Každý musí začít sám u sebe. A vůbec nemusí jít o extrémní věci. Stačí začít jednoduše – berte si s sebou vlastní plátěnou tašku na nákupy, neberte si igelitové pytlíky na ovoce a zeleninu, které stejně doma hned vyhodíte. Dívejte se co kupujete, protože každou korunou, kterou vytáhnete z peněženky, hlasujete. Hlasuje pro to, co si za své peníze kupujete. Pokud si budete brát jablka na papírovém tácku a ještě zabalená igelitem, tak tím tomu výrobci dáváte najevo, že se vám to tak líbí a on to do supermarketu dodá znovu. Ale máte možnost s tím přestat a udělat tak první krůček k tomu, aby toto nezodpovědné chování přestalo.

Další věcí, kterou lze udělat je např. akce Ukliďme Česko, která se koná 6. dubna. A zúčastnit se může účastnit každý. Na stránkách akce uklidmecesko.cz naleznete, kde se akce koná nejblíže vašemu bydlišti a pak na půl dne prostě vyrazíte sbírat odpadky.

Co můžeme kromě Fridays for Future dělat dál?

Osobně si myslím, že nemůžeme čekat až někdo něco udělá, něco zařídí. Musíme to udělat sami nebo se nic nezmění. Jak jsem začal já, píšu na svém webu ecoblog.cz. Napsal jsem o tom krátkého průvodce, jak začít malými krůčky, který je tam ke stažení. Také mě dost ovlivnila kniha Domácnost bez odpadu. Dále jsem nakoupil na Econea.cz ekologické věci pro domácnost a koupil si domácí kompostér.

Kdo je Greta Thunberg

Greta Thunberg je známá švédská aktivistka. Narodila se 3. ledna 2003. Její nejznámější aktivitou je každopáteční protest před švédským parlamentem. V červnu 2019 Greta oznámila, že si bere rok volna od studia. V této době se zúčastní zasedání Valného shromáždění OSN v září 2019 v New Yorku a dalších konferencí.

Greta Thunberg

Jejím klíčovým postojem je, že politika dělá příliš málo na ochranu klimatu a funguje tudíž nezodpovědně, zejména vůči mladým lidem. Vyzývá k výraznému zrychlení ochrany klimatu na celém světě a chce pokračovat ve stávce, dokud Švédsko nezačne snižovat emise skleníkových plynů o 15 % ročně. Argumentuje, že Švédsko, jako bohatá země, má povinnost snižovat emise rychleji než jiné státy.

Více si o Gretě můžete přečíst třeba na Wikipedii zde. Připravil jsem taky infografiku s názvem Greta Thunberg – Vše, co jste chtěli vědět.

Co můžete dělat pro ochranu planety vy?

Dlouho mě to taky trápilo, až jsem se jednou rozhodl s tím něco dělat, můžete si o tom přečíst zde. Zde nabízím seznam prvních krůčků, které může udělat každý:

  1. Stáhněte si můj ebook s prvními kroky, jak na ekologickou domácnost
  2. Začněte v supermarketech nakupovat s látkovou taškou
  3. Pečivo, ovoce a zeleninu nedávejte do igelitových sáčků, ale do eko sáčků
  4. Na vodu používejte eko skleněnou láhev
  5. Kupte si knihu Domácnost bez odpadu
Krátké shrnutí
Fridays for Future a Greta Thunberg - 15. 3. 2019
Jméno článku
Fridays for Future a Greta Thunberg - 15. 3. 2019
Popis
Akce Fridays for Future se konala v pátek 15. března 2019. Jedná se již o celosvětové hnutí a sám jsem byl překvapený velikostí akce, protože se jí zúčastnili desetitisíce studentů po celém světě. V ČR byla akce nejviditelnější v Praze. Shodou okolností jsem byl i v hlavním městě Slovinska a tam se konala také a všude bylo vidět symboly tohoto protestu.
Autor
Vydavatel
Radoslav Černý
Logo Ecoblog.cz

Podobné články

Zanechte komentář