Domovská stránka » PR » Vánoce letos nebudou bílé, ale zelené

Vánoce letos nebudou bílé, ale zelené

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Od stromečku přes jmelí až po šetrný výběr dárků a ekologický úklid – Vaše Vánoce se letos snadno zazelenají. A vy tak nemusíte mít žádné výčitky, že si v tomto adventním období dopřejete hojnosti. Protože při troše snahy budete mít Vánoce jako ze žurnálu a naší planetě to neublíží.

Výzdoba s rozumem

Období adventu většinou začíná chystáním výzdoby, kterou i naše příbytky připravíme na příchod nejkouzelnějšího období. Obchody jsou zavalené plastovými ozdobami, které k nám cestovaly přes půlku planety. Zkuste proto při nákupu nebo výrobě dát přednost přírodním materiálům, ideálně ze svého okolí nebo od lokálního dodavatele. A když už zvolíte plast, vyberte takový, který s vámi vydrží několik svátků za sebou. Navíc, nejlepší vánoční dekorace jsou ty tradiční, po generace předávané a s láskou opečovávané.

Když už stromek, tak živý

Pravidelně každý rok v prosinci se domácnostmi rozletí poplašná zpráva o neekologičnosti živých stromků. Až se i letos dostane k vám, zachovejte klid a neutíkejte v panice do obchodu pro ten umělý. Britská firma Carbon Trust, která se věnuje ochraně přírody a s tím souvisejícím procesem dekarbonizace, spočítala, že dvoumetrový umělý stromek má dvakrát větší uhlíkovou stopu než živý strom, který po Vánocích skončí na skládce. A desetkrát větší než stromek, který po tom, co doslouží, spálíte. Nezapomínejte, že většina stromků pochází z cílených plantáží pro pěstování vánočních stromků, některé z prořezávky hospodářských lesů nebo rekultivovaných ploch, takže se nemusíte bát, že by kvůli vaší dekoraci došlo k vyplenění lesa.

Úklid šetrný k přírodě

Nezbytnou, ač ne tak oblíbenou součástí vánočních příprav, je úklid. Doma chceme mít vše nachystané, nazdobené a pochopitelně také čisté. Aby se hon za čistotou neproměnil v ekologickou katastrofu, zvolte prostředky s co nejšetrnějším složením a v obalech, které maximálně respektují aspekty trvalé udržitelnosti (nejsou baleny v plastu, a když už ano, tak z recyklovaného). V dm drogerii takové produkty najdete pod značkou Denkmit nature, FeelEco, ecover nebo Frosch.

Pro Climate – nový level udržitelnosti

Pokud chcete zajít ještě o krok dál, hledejte v dm drogerii výrobky s označením „Pro Climate“. Mezi výrobky neutrálními k životnímu prostředí najdete i přípravek na nádobí nebo prací gel. Většinu ale tvoří kosmetické přípravky. Svým nejbližším tak můžete darovat unikátní kosmetiku (šampon, pleťový krém, olej na holení, tělovou emulzi atp.), ze které budou mít dobrý pocit. Aby v dm drogerii dosáhli unikátních výsledků, spojili síly s Technickou univerzitou v Berlíně a optimalizovali výrobu těchto produktů a optimalizovali výrobu těchto produktů za účelem zanechání co nejmenší uhlíkové stopy. Jejich dopad na životní prostředí pak sledují hned v pěti oblastech (klimatická změna, eutrofizace, okyselování, oxidační smog, narušování ozonové vrstvy) a případné újmy kompenzují například zalesňováním. Díky kompenzačnímu procesu se tak přírodě vrací to, co jí při výrobě produktu bylo odebráno.

Kosmetiku s označením Pro Climate pak nezapomeňte zabalit třeba do novin nebo recyklovaného papíru. Krásně také vypadají dárky zabalené do starého ubrusu, odstřižků látky nebo nenošeného šátku. Vaše domácnost určitě ukrývá spoustu pokladů, které budou vašim prezentům slušet a vám nebudou chybět.

Nezapomeňte si Vánoce užít. Naplno, ale zodpovědně.

Podobné články

Zanechte komentář