Domovská stránka » Žebříčky » [SROVNÁNÍ]✅ Nejlepší kombucha ✅

[SROVNÁNÍ]✅ Nejlepší kombucha ✅

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Hledáte, která je nejlepší kombucha na českém trhu?

Na Ecoblogu jsem jich testoval již více jak 10.

V tomto srovnání se podíváme na to, které z nich byly ty nejlepší.

Pojďme na to!

Nejlepší kombucha

VÝBĚR ECOBLOGU #1

BrainMax Pure Kombucha

Kombucha od BrainMaxu má příchuť citronové trávy. Jedná se o mírně perlivý fermentovaný nápoj, který je připraven z černého čaje Pu-erh. Tento čaj byl získán z čínské provincie Yunnan a sám o sobě má pozitivní účinky na lidský organismus. 

O fenoménu zázračného elixíru mládí jménem kombucha jste již určitě slyšeli.

Pokud se chcete pustit do její výroby, kupte si „houbu“ pouze z obchodu se zdravou výživou či od ověřeného dodavatele, nejlépe však od nějakého svého známého.

Pokud si na to ale netroufáte, kupte si raději kombuchu již hotovou.

TOP 3 Nejlepší kombucha

Doporučuji
Nejlepší kombucha - BrainMax

BrainMax Pure Kombucha

Celkové hodnocení: 5/5

Tento nápoj má vyšší obsah bakterií mléčného kvašení, díky kterým se právě této octové příchutě zcela zbavil. Fermentací získá na své síle a obsahuje velké množství zdraví prospěšných probiotických kultur.

Nejlepší kombucha - NaturalProtein

NaturalProtein Kombucha

Celkové hodnocení: 4.9/5

Kombucha BIO od společnosti Natural protein je fermentovaný nápoj připravený ze 100 % zeleného čaje a třtinového cukru. Jedná se o nápoj, který obsahuje octové bakterie a řadu kvasinek.

Nejlepší kombucha - LongLife

LongLife Kombucha

Celkové hodnocení: 4.8/5

Bio kombucha s příchutí zázvoru a limetky je fermentovaný lehce nakyslý nápoj, který je vytvořen ze zeleného čaje a speciální „houby“, která je složena ze zdraví prospěšných bakterií a kvasinek. 

TIP: Na Ecoblogu jsem testoval i nejlepší resveratrol a nejlepší NMN.

Co je to kombucha?

Slyšeli jste o kombuche jako o zázračném nápoji, který má blahodárné účinky na lidský organismus? Co to vlastně ale ta kombucha je? Jedná se o fermentovaný, jemně perlivý nápoj, na bázi černého a zeleného čaje, jehož pozitivní vlastnosti znali již starověcí Číňané.

 Právě „cha“ ve slově kombucha označuje klasický čínský čaj, který se již před naším letopočtem používal v tradiční čínské medicíně kvůli pozitivním účinkům na lidské zdraví. Tento nápoj se připravuje ze stejnojmenné „houby“, která je vlastně směsí bakterií a kvasinek, které jsou však pro nás velmi zdravé. Houbu to však připomíná pouze tvarem, o druh houby se však v žádném případě nejedná. Zpočátku to vlastně připomíná jakousi beztvarou hmotu. 

A právě tato hmota při kvasném procesu tvoří na nápoji povlak, který je zprvu šedý, později hnědý a slouží jako živná půda právě pro zmíněné bakterie mléčného kvašení. Díky tomu pak vzniká lehce nakyslý nápoj plný užitečných látek.

Na co pomáhá kombucha?

Kombucha je známá zejména díky vysoké hladině zdraví prospěšných bakterií a kvasinek, které obohacují náš organismus, zejména jeho mikroflóru. Tím napomáhají správnému trávení a celkové imunitě.

Působí vlastně na podobném principu jako laktobacily. Hlavní výhodou pití kombuchy je zejména přirozená detoxikace organismu a obsažené antioxidanty navíc chrání buňky před oxidačním stresem a zpomalují proces stárnutí. 

Kombucha dokáže lidskému tělu dodat i spoustu energie, a to zejména díky obsaženému kofeinu, železu a vitamínům B. Pravidelné pití tohoto nápoje přispívá i ke snížení cholesterolu a je prokázáno, že lidé, kteří pravidelně pijí zelený čaj, mají nižší výskyt rakoviny, což je připisováno obsaženým polyfenům, které se v čaji také přirozeně vyskytují.

Z čeho se kombucha vyrábí?

Nápoj se vyrábí z výše zmíněné „houby“, která se skládá z bakterií a kvasinek. Abyste z ní vyrobili onen zdravý nápoj, musíte si nejdříve připravit silný nálev z černého nebo zeleného čaje, do kterého přidáte poměrně velké množství cukru, což je velmi důležité, jelikož se tato „houba“ živí právě převážně cukrem a čajem.

Poté do nálevu vložíte „houbu“, která začne nápoj přeměňovat do jeho perlivé a mírně octové chuti. Kvasný proces však nesmí překročit hranici 10 dnů, jinak je kombucha pro lidský organismus nebezpečná.

Jaké jsou druhy kombuchy?

Kombuchu dnes samozřejmě můžete koupit v obchodě, často se zdravou výživou, již jako hotový nápoj. Pokud jste však zastánci domácí výroby, sežeňte si onu „houbu“ a podle jednoduchého návodu si připravte vlastní homemade nápoj.

Nejčastěji se kombucha připravuje z černého a zeleného čaje, v poslední době je oblíbený i čaj bylinný. Chutě a aromata kombuchy se mohou lišit na základě použitých ingrediencí. 

Na trhu je dnes k dostání kombucha klasická, ovocná, bylinná, květinová, kvásková či probiotická. Seženete i kombuchu s různými sladidly či obohacenou o další superpotraviny, jako je například acai, spirulina či různá semínka.

Jsou nějaké nevýhody kombuchy?

Na kombuchu si dejte pozor zejména z toho důvodu, že kromě poměrně velkého množství cukru obsahuje také až 1 % alkoholu, který vzniká díky fermentaci. V obchodě koupená kombucha nemá prakticky žádná rizika.

Pokud si však nápoj připravujete doma, pohlídejte si, že pracujete v naprosto čistém prostředí. Kombucha by neměla být v kvasném procesu dýl jak 10 dní, jelikož pak se v nápoji mohou objevit i toxické látky.

TIP: Na Ecoblogu jsme testovali i nejlepší trávicí enzymy.

Nejlepší kombucha

VÝBĚR ECOBLOGU #1

BrainMax Pure Kombucha

Kombucha od BrainMaxu má příchuť citronové trávy. Jedná se o mírně perlivý fermentovaný nápoj, který je připraven z černého čaje Pu-erh. Tento čaj byl získán z čínské provincie Yunnan a sám o sobě má pozitivní účinky na lidský organismus. 

TIP: Prozkoumejte i srovnání nejlepších vitamínů B12

Sledujte Ecoblog i na Facebooku a Instagramu

sledujte
Ecoblog
Facebook 
sledujte
Ecoblog
Instagram

BrainMax Pure Kombucha

Kombucha od BrainMaxu má příchuť citronové trávy a balení 300 ml stojí 69 Kč. Jedná se o mírně perlivý fermentovaný nápoj, který je připraven z černého čaje Pu-erh. Tento čaj byl získán z čínské provincie Yunnan a sám o sobě má pozitivní účinky na lidský organismus. Klasická kombucha má svou specifickou lehce octovou chuť, která řadu lidí odradí.

Tento nápoj má však vyšší obsah bakterií mléčného kvašení, díky kterým se právě této octové příchutě zcela zbavil. Fermentací získá kombucha na své síle a obsahuje velké množství zdraví prospěšných probiotických kultur a vitamínů B a C. Právě fermentace hraje tu nejdůležitější roli při přípravě nápoje. Fermentované potraviny totiž obecně mají pozitivní vliv na trávení, proto je kombucha skvělým pitím zejména po jídle, kdy trávení podpoří a nastartuje. 

Mezi další pozitivní účinky patří detoxikace organismu, podpora imunity, snížení rizika srdečních onemocnění, podporuje také sportovní výkony a obsahuje řadu antioxidantů. Díky obsažené příchuti citronové trávy vás tento nápoj v letních měsících příjemně osvěží, dodá vám energii, a navíc nastartuje vaše trávení tím nejlepším možným způsobem.

NaturalProtein Kombucha BIO

Kombucha BIO od společnosti Natural protein je fermentovaný nápoj připravený ze 100 % zeleného čaje a třtinového cukru. Jedná se o nápoj, který obsahuje octové bakterie a řadu kvasinek.

Tento nápoj má řadu zdraví prospěšných látek, které posilují zejména imunitu, zlepšují trávení a obsahují i celou řadu vitamínů. Navíc kombucha detoxikuje organismus, působí jako silný antioxidant a zlepšuje kvalitu pleti. Dále také podporuje hubnutí a kardiovaskulární systém. 

Kombuchu si můžete vychutnat kdykoli, když na ni máte chuť. Jen si dejte pozor na to, že fermentací vzniká i alkohol, který zde může být zastoupen až 1 %. Společnost Natural Protein si zakládá i na ochraně životního prostředí, takže všechny použité suroviny jsou ekologické a BIO. Balení jedné lahve stojí 69 Kč.

LongLife Biotea Kombucha

Bio kombucha s příchutí zázvoru a limetky je fermentovaný lehce nakyslý nápoj, který je vytvořen ze zeleného čaje a speciální „houby“, která je složena ze zdraví prospěšných bakterií a kvasinek. Fermentace je pak podpořena cukrem, díky kterému začíná samotný proces kvašení.

Nápoj kombucha je znám po celém světe již několik tisíc let, a to zejména díky jeho blahodárným účinkům na naše zdraví, zejména pak trávení, a to díky bakteriím, které jsou užitečné pro náš zažívací trakt. Příchuť limetky a zázvoru má hořkou až lehce kyselou chuť, ale k dostání je i v jiných příchutích jako je citron, broskev, maliny nebo dokonce meduňka. Půllitrové balení kombuchy stojí 71 Kč.

Puhdistamo kombucha BIO

Bio kombucha Puhdistamo je přírodní fermentovaný nápoj, který můžete konzumovat během dne pro osvěžení či pro lepší trávení. Základem je bio zelený čaj sencha, japonský tradiční čaj s chutí umami, který má silné povzbuzující účinky.

Obsahuje desítky látek včetně řady antioxidantů, které mají pozitivní účinky na tělo i duši. Další obsažené látky jsou filtrovaná voda, bio třtinový cukr, bio kolový extrakt a přírodní příchuť broskve bez konzervantů či barviv. Kromě trávení vám nápoj může pomoci i v boji proti únavě, jelikož tělu dodá energii a koncentraci. 

Velmi důležitou roli zde hraje zejména fermentace, která mimo jiné mění obsažené látky do nové podoby, která je pro tělo lépe využitelná. Při kvašení vznikají i látky nové, zejména látky ze skupiny vitamínu B, které jsou pro tělo velice důležité.

Country Life kombucha

Kombucha od Country life je vyráběna ze zeleného čaje fermentací čajové „houby“ a jedná se o perlivý nápoj, který má řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Tento nápoj je vyráběn tradičně, tedy fermentací zeleného čaje s cukrem prostřednictvím „houby“, která obsahuje zdravé bakterie a kvasinky podporující naše trávení.

Ona čajová „houba“ má tvar plochého světle šedivého lívance, bez kterého se výroba nápoje neobejde. Nápoj pak má příjemnou osvěžující perlivou chuť, která některým připomíná jablečný mošt. Kombuchu můžete popíjet po celý den a balení 500 ml stojí 106 Kč.

Salvia Paradise kombucha násada

Kombuchu můžete zakoupit jako hotový nápoj nebo jako čajovou „houbu“, ze které si tento nápoj sami doma jednoduše připravíte. Tato čajová „houba“ od společnosti Salvia paradise je kvalitní násadou pro výrobu kvašeného nápoje. Jedná se o symbiózu kvasnic, laktobacilů, kvasinek a bakterií.

Kombucha roste v čaji, kde je podporována kofeinem a cukrem, který do čaje musíte přidat. Následně dochází k procesu fermentace, během kterého dochází k tvorbě samotného fermentovaného jemně perlivého nápoje lehce octové chuti. Při výrobě kombuchy dbejte na zvýšenou hygienu. Nádobí musí být vždy perfektně čisté a omyté vodou bez saponátu. 

Balení obsahuje čajovou „houbu“ velikosti 7 x 7 cm a kvasný ocet, ve kterém je kombucha po určitou dobu uchována. Tato násada je vhodná pro přípravu 5 litrů čaje, následně ji můžete rozmnožit a používat dále. Jedno balení stojí 169 Kč.

Stevikom kombucha násada

Od společnosti Stevikom si můžete rovnou zakoupit násadu čajové „houby“, ze které si velice snadno připravíte zdravý nápoj i vy doma. Tato násada je opravdu kvalitní a ihned z ní můžete připravit fermentovaný nápoj.

Navíc je i dostatečně velká, takže je vhodná pro okamžité rozmnožení. Sice se o této násadě mluví jako o houbě, ale houba to není. Jedná se o systém kvasnic, laktobacilů, kvasinek a bakterií. Tato násada roste přímo v čaje, nejčastěji černém, zeleném či bylinném, který je velmi silně dochucen cukrem, který funguje jako živná půda pro zmíněnou „houbu“. 

Nápoj pak nechejte kvasit od 7–20 dnů, po celou dobu jej můžete ochutnávat brčkem, než si najdete tu správnou chuť, která bude vyhovovat přímo vám. V balení najdete mateřskou kombuchu v nálevu živé kultury, aby se uchovala její čerstvost a podrobný návod, jak s násadou pracovat a jak si jednoduše připravit domácí fermentovaný nápoj jemně perlivé chuti. Balení mateřské houby stojí 122 Kč.

Stevikom kombucha meduňka

Meduňková kombucha je již hotový jemně perlivý fermentovaný nápoj od společnosti Stevikom, který si můžete zakoupit v lahvi velikosti 2 litrů za 82 Kč. Tato kombucha chutná podobně jako jablečný mošt a je vyrobena z kvalitního zeleného čaje, z bílého řepného cukru a z bylin, ze kterých je výrazná zejména meduňka, která zde má také dominantní chuť.

Kombucha je čajová „houba“ původem z Asie, která má blahodárné účinky na lidský organismus. Svým tvarem připomíná šedivý lívanec gumovitého tvaru, který je složen z kvasinek a bakterií, které jsou prospěšné pro naše tělo. Kombuchu můžete popíjet po celý den.

Stevikom kombucha heřmánek

Společnost Stevikom již řadu let vyrábí mimo jiné i různě ochucené kombuchy. Nápoj s příchutí heřmánku je velice osvěžující, jemně perlivý, zdraví prospěšný a svou chutí někomu připomíná jablečný mošt.

Je vyroben z čajové „houby“ kombuchy, kvalitního zeleného čaje a cukru, který slouží jako živina zmíněné „houby“ během fermentace. Během tohoto kvasného procesu se však téměř všechen cukr spotřebuje, nemusíte se tedy bát, že by výsledný produkt byl příliš sladký. Až 50 % je zde zastoupen léčivý odvar z heřmánku, který je také prospěšný pro naše zdraví. Balení 2 litrů stojí 82 Kč.

Captain Combucha

Captain kombucha je 100 % přírodní, jemně perlivý s vyváženou kyselostí, bez umělých barviv a konzervantů, nápoj, který má řadu benefitů na lidské zdraví. Balení 400 ml stojí 54 Kč a k dostání je i v ZERO verzi bez cukru.

Nápoj je vyroben speciálním procesem fermentace ze zeleného a černého čaje, třtinového cukru, „houby“ kombuchy a listů stévie. Pravidelným potím kombuchy dosáhnete zlepšení trávení a posílíte mikroflóru a celkově svůj organismus.

Kombucha zelený čaj BIO Nupreme

Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj, který nejčastěji vzniká z oslazeného černého či zeleného čaje, do kterého se přidává čajová „houba.“ Nejedná se však o houbu jako takovou, ale o symbiotické propojení kvasinek a bakterií, které jsou prospěšné pro naše zdraví. BIO kombucha Nupreme je připravovaná podle tradičních postupů, bez chemie či pasterizace.

Jemné bublinky, které kombucha obsahuje, vznikají právě procesem fermentace. Kombuchu můžete popíjet místo běžného nápoje. Doporučuje se 0,4 l za hodinu a skvěle se hodí k jídlu, jelikož podpoří trávení. Kombucha tělo neodvodňuje, naopak mu dodává tekutiny, živiny a vitamíny, které potřebuje. Díky obsaženému čaji má i povzbuzující účinky a mírně kyselkavá chuť zažene i žízeň. Jedna lahev stojí 59 Kč.

TIP: Prozkoumejte, jak zpomalit stárnutí pomocí srovnání nejlepších NMN.

Nejlepší kombucha

VÝBĚR ECOBLOGU #1

BrainMax Pure Kombucha

Kombucha od BrainMaxu má příchuť citronové trávy. Jedná se o mírně perlivý fermentovaný nápoj, který je připraven z černého čaje Pu-erh. Tento čaj byl získán z čínské provincie Yunnan a sám o sobě má pozitivní účinky na lidský organismus. 

Žebříčky TOP produktů na Ecoblogu

Recenze a zkušenosti spokojených uživatelů kombuchy

Kombuchu od Natural protein jsem si objednala poprvé a musím říct, že mi moc zachutnala.

Lucie // Heuréka

Výborné výrobky od Natural protein, mohu jen doporučit. Balení je vždy krásně zabalené, dárek mě potěší.

Renata // Heuréka

Kombucha limetka – zázvor od Long life biotea má asi tu nejlepší příchuť ze všech, co jsem kdy pil.

Ověřený zákazník // Heuréka

Koupila jsem si násadu Salvia paradise a nápoj se mi povedlo vyrobit. Chutná mi a doufám, že mi zlepší imunitu.

Tereza // Heuréka

Skvělé, první kvašení s mateřskou houbou od Stevikom máme za sebou a nápoj nám moc chutnal. Kombucha ve skleničce mi přišla docela malá, ale za týden nabrala skoro trojnásobek své původní velikosti.

Jakub // Heuréka

Houba od Stevikom mi přišla malá a tenká, ale svou funkci plní skvěle, hned napoprvé jsme měli parádní kombuchu. Po pár dnech houba vyroste a slouží nám téměř nepřetržitě.

Hana // Heuréka

Heřmánková kombucha od Stevikomu mi moc chutnala. Dávám jí 5 hvězdiček z 5, spokojenost.

Štefan // Heuréka

Velká spokojenost s kombuchou od BIO Nupreme. Rozhodně doporučuji a budu se těšit na další nákup.

Zuzana// Heuréka

Spokojenost s rychlostí dodání BIO Nupreme kombuchy, která má i příjemnou chuť.

Jan // Heuréka

Kombucha Vigo je opravdu moc dobrá, kombinace okurky a koriandru je osvěžující.

Ověřený uživatel // Heuréka

Nejlepší kombucha

VÝBĚR ECOBLOGU #1

BrainMax Pure Kombucha

Kombucha od BrainMaxu má příchuť citronové trávy. Jedná se o mírně perlivý fermentovaný nápoj, který je připraven z černého čaje Pu-erh. Tento čaj byl získán z čínské provincie Yunnan a sám o sobě má pozitivní účinky na lidský organismus. 

Na tomto místě vám chci popsat, jak si vybírám produkty, o kterých pak následně píšu já nebo moje přítelkyně.

Vše začalo na začátku roku 2019.

Jak jsem již napsal v mém příběhu, tak jsem si do své domácnosti začal kupovat ekologické věci, o kterým jsem následně začal psát.

Proto všechny produkty, o kterých se na Ecoblogu dočtete, jsem vyzkoušel buď já nebo moje přítelkyně.

Vše vždy objednáme, vyfotíme, otestujeme a následně o tom sepíšeme svou zkušenost.

Tím pádem se dá říct, že nám to zabírá docela dost času.

Nad každým tématem nějaký čas přemýšlíme, abychom vám ulehčili průzkum a výběr produktu, což vám ušetří mnoho hodin.

Naše porovnání vám umožní rychle a snadno najít ten správný produkt, který splní vaše různorodé požadavky, nebo vás alespoň rychle zorientuje v dané oblasti.

Naším cílem je psát recenze a porovnání tak, aby byly srozumitelné pro každého. 

Chceme vám, našim čtenářům, předat komplexní přehled o našem přístupu k testování a hodnocení výrobků a služeb.

Tím vám umožníme správné rozhodnutí před definitivním nákupem nebo výběrem.

A jak jsme za to všechno placení?

Pokud si nakonec některý z testovaných produktů koupíte, tak mi za tento nákup dostaneme provizi.

Náš postup při tvorbě recenzí a srovnávacích článků:

Když nás zaujme nějaké téma, tak si o něm co nejvíce zjistíme.

Potom provedeme průzkum produktů, které jsou na našem trhu dostupné.

Zjišťujeme, které e-shopy produkty nabízí.

Většinou ze startu objednáme 3 nejlepší produkty a o nich napíšeme recenzi.

Podívejte se na naše recenze zde.

Poté dost často v daném tématu s nákupy pokračujeme a tvoříme srovnávací články.

Podívejte se na naše srovnávací články zde.

A nakonec pravidelně naše články aktualizujeme, aby byly vždy relevantní.

Zdroje

  1. Kombucha: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kombucha
  2. Kvašení: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kva%C5%A1en%C3%AD
  3. Kyselina citronová: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_citronov%C3%A1
  4. Biochemie: https://cs.wikipedia.org/wiki/Biochemie
Rychlé hodnocení
Datum hodnocení
Hodnocený produkt
Nejlepší kombucha
Celkové hodnocení autora
51star1star1star1star1star
Název produktu
Nejlepších kombucha na českém trhu

Podobné články

Zanechte komentář