Domovská stránka » Zero waste » [RECENZE] Kniha Život skoro bez odpadu (zkušenost)

[RECENZE] Kniha Život skoro bez odpadu (zkušenost)

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Na knížku od Czech Zero Waste s názvem Život skoro bez odpadu jsem se moc těšil.

Znal jsem jejich blog a proto jsem čekal na to, až knížka spatří světlo světa.

Rok před tím jsem četl knížku od Bey Johnson Domácnost bez odpadu a byl jsem zvědavý, jak se nejnovější knížka bude od "zero-waste bible" lišit:)

Byl jsem příjemně překvapen...

Považuji se za zero-waste začátečníka, začal jsem s prvními krůčky před rokem.

Tématu ekologie a bezobalovému životnímu stylu se na Ecoblogu hodně věnuji.

Proto se stále rád vzdělávám a tato knížka mi rozhodně přišla vhod.

Myslím si, že díky ní si každý najde osobní míru uplatnění této filozofie ve svém životě.

Kniha se jmenuje Život skoro bez odpadu a to slovíčko „skoro“ je důležité.

I samotná Bea Johnson produkuje jednu sklenici odpadu za rok:)

Čtení knihy Život skoro bez odpadu

Čtení je velmi příjemné už od začátku a nutí člověka se zamýšlet na svým vlastním životem a jeho vlastního vztahu k planetě. Není to jen souhrn tipů, jak na ze svého života dostat odpad, ale spíš takový průvodce, jak o svém životě přemýšlet. Alespoň tak jsem knihu vnímal já:)

Na začátku knihy je zmíněno, že nové zvyky je třeba budovat postupně. To proto, abychom u nich vydrželi. Já jsem např. začal s nakupováním bez plastových tašek a koupil jsem si skleněnou láhev na vodu, abych si nekupoval vodu v plastu.

život skoro bez odpadu

V následujících odstavcích se budu zamýšlet na věcmi, které mě v knize zaujaly, i když těch témat je mnohem a mnohem víc a jsou navíc skvěle rozebrány na více jak 300 stranách knihy.

Uhlíková stopa

První velké zamyšlení přišlo, když jsem četl o uhlíkové stopě. Je to pro mě velké téma a tato kalkukačka vám může pomoci se na svůj život podívat z této perspektivy. Na konci vám vyjde, kolik kg CO2 za rok jako člověk vyprodukujete. U mě osobně je největší problém spojený s dopravou.

Schválně si kalkulačku zkuste. Ty výsledky jsou zajímavé a na výstupu uvidíte, jak jste na tom v porovnání s ostatními.

Proč vůbec celé zero-waste vůbec řešit?

Tohje je důležitá otázka hned z kraje knihy. Každý bude mít své důvody jiné, ale já je mám takové:

  • Ekologie – pro mě jsou nejviditelnější obrovské ostrovy odpadků v oceánech
  • Nutnost – se znečišťováním planety se už musí něco dělat
  • Hodnoty – žít tak, abychom neničili život ostatním
  • Zdraví – díky zero-waste jsem mnohem méně ve styku s nebezpečnými látkami
  • Ekonomie – nekupováním zbytečností šetřím, jednoduché
  • Zábava – stále je to pro mě relativně nová věc, takže i zábavná
  • Komunita – rád sdílím své postřehy s ostatními
  • Dobrý pocit – to mluví samo za sebe

Nutriční stopa

Co mě ale fakt dostalo, byla tzv. nutriční stopa. Mám rád hovězí maso, ale nepřemýšlel jsem nad tím, jaký má jeho konzumace vliv na planetu. Můžete si nutriční stopu spočítat na této stránce. Je to fakt síla.

nutriční stopa

Bezodpadová pyramida

Znal jsem tento princip už od Bey Johnson a její knihy Domácnost bez odpadu. Ona sama jej nazývá Zásady 5Z (v originále 5R Principles) a sám jsem o tom psal článek dříve. Ve zkratce je to o tom, že co nepotřebujeme, bychom měli zamítnout. Co potřebujeme a nemůžeme zamítnout, tak máme zredukovat. Co spotřebováváme a nemůžeme zamítnout nebo zredukovat, tak máme zužitkovat. Co nemůžeme zamítnout, zredukovat nebo zužitkovat, tak máme zrecyklovat. No a co zbude, tak zkompostovat.

život skoro bez odpadu

Bezobalové nakupování potravin

Před rokem jsem také začal řešit, jak nakupovat potraviny bez obalu. Stačí zadat do Googlu např. dotaz „bezobalové obchody brno“ a dostanete množství výsledků, mezi kterými si můžete vybrat. Do těchto obchodů je ale nutné chodit připravený.

Takže pokud si chcete odnést např. těstoviny, tak je musíme mít kam dát. Já mívám připravené zavařovačky. Pokud sklenice nemáte nebo zapomenete, tak mnoho obchodů má tzv. skleničkové banky. Čili zásoby sklenic, které tam nechali jiní zákazníci a vy je můžete použít.

Beru si s sebou také samozřejmě tašky a sáčky. Pokud s těmito sáčky nakupujete ovoce a zeleninu i v supermarketech, tak je potřeba kupovat sáčky co nejlehčí, jako je třeba Frusack.

Kompostování

Začalo mě hodně bavit kompostování a nedám na něj dopustit. Svou zkušenost jsem popsal v tomto článku.

Život skoro bez odpadu a konzumace kávy

Jsem velký milovník ranní kávy a hlavně její bulletproof varianty. Proto mi opět otevřelo oči, když jsem četl o dopadu jejího pěstování na přírodu. Je to hlavně kvůli zakládání plantáží a kácení tropických pralesů. Řešením je kupování FairTrade kávy. Naopak špatnou variantou jsou kapslové kávovary. 

Oblečení a jeho praní

Toto téma jsem už hodně řešil u četby knihy Domácnost bez odpadu. V šatníku jsem si nechal jen oblečení, které opravdu nosím a zbytek jsem dal pryč. Úžasně mi to zjednodušuje rozhodování, co si vzít každý den na sebe:)

Řešil jsem i ekologické praní a nakonec jsem zakotvil u nakupování u Econey a 5litrových balení. Vím ale, že dalším krokem by mělo být uvažování i o stáčení pracích gelů v bezobalových prodejnách.

Zaujaly mne i tipy nebo dalo by se říct inspirace na noční stolek z pařezu a věšák z větví. Originální nápad:)

život skoro bez odpadu

Obuv a jejich nakupování

Nákup bot docela řeším zhruba jedenkrát za rok, protože každoročně vyrážím na 1000 km dlouhou pouť do Santiaga de Compostely a tam jsou boty prostě potřeba:) Tam potřebuji kvalitní boty, které vydrží tuto dlouhou a intenzivní trasu.

Pro běžné denní nošení v normálním životě používám barefoot boty. Výbornou zkušenost jsem měl naposledy s botami od BeLenky, o kterých jsem psal tady. Barefoot boty mám rád a vždy mi vydrží roky. Věřím, že jejich používáním neškodím životnímu prostředí tolik, jako při kupování klasických bot.

Život skoro bez odpadu a menstruace

Toto je téma, které se řeší opravdu hodně. Holky v knize uvádějí, že menstruační kalíšek je jeden z nejlepších vynálezů určený pro ženy. Z mých rozhovorů s ženami, které kalíšky používají vyplývá, že mají stejnou zkušenost. Prostě o něm po zavedení ani nevíte.

Na tomto blogu najdete množství recenzí na používání jak menstruačních kalíšků, tak nově i zkušenosti s menstruačními kalhotkami.

Kontroverzní témata

V knize mne fakt praštila do očí 2 témata. První z nich je tzv. „zelené pohřbívání“. To je opravdu nezvyklé téma, ale když jsem se nad tím zamýšlel, tak to nejspíš dává smysl. Holky se v knize zamýšlí nad posledním rozloučením s lidmi, kteří za svého života vyznávali ekologický způsob života. Co takhle mít na pohřbu jen luční kvítí a na hostině nepodávat maso, nepoužívat papírové podtácky a hlavně plastová brčka?

Druhé téma mě, musím říct, dostalo ještě víc. A tím je zamýšlení se nad tím, že člověk bude produkovat menší uhlíkovou stopu díky tomu, že bude mít méně dětí. Což je v konečném důsledků asi pravda, ale vážně chceme uvažovat až takhle? Přiznám se, že tohle je na mě vážně moc.

Život skoro bez odpadu a zvířata

Jsem velkým milovníkem zvířat, hlavně psů a proto se mi líbila kapitola o zvířatech. Tipy na pelíšky, hračky nebo obojky určitě využiju. Navíc je zde recept na psí sušenky, který chci vyzkoušet:)

život skoro bez odpadu

Digitální technologie

Tématem, které jsem začal řešit jen několik měsíců nazpět je vliv různých wifi sítí na své zdraví. Snažím se odstiňovat wifi z ložnice a nebrat si tam s sebou mobil. Nebo jej aspoň dávat do letadlového módu.

V knize se řeší i to, že není třeba tisknout účtenky a že se dají posílat mailem. To se hodně děje např. v bezobalových obchodech. Zajímavých tipem je také zajímání se o to, jakou energii používají mí poskytovatelé mobilních sítí, internetu nebo online služeb.

Spotřebiče

Důležitým tématem jsou i domácí spotřebiče, které není nutné kupovat vždy nové. Proto se vždy dívám na různé bazary na internetu, zda danou věc nemají. Skvělým místem je Facebook Marketplace, Aukro nebo Bazoš.

Život skoro bez odpadu a cestování

Dalo by se říci, že mým největším „prohřeškem“ proti filozofii zero-waste je používání auta a létání letadlem. Hodně cestuji a proto auto ke svému životu potřebuji. Snažím se ale hodně chodit pěšky, viz výše zmíněné Camino nebo jezdit vlakem.

Život skoro bez odpadu – shrnutí

Kniha se četla téměř sama. Hodně jsem se vždy těšil na osobní příběhy, které mě dost bavily. Užitečné jsou na konci každé kapitoly „desatera“, které pomáhají se k daným tématům vracet a připomenout si, co je důležité. Život skoro bez odpadu se opravdu povedl:)

Touto větou začíná kniha Život skoro bez odpadu a současně končí moje recenze:

Tak co, jste připraveni psát i vy svůj příběh o životě skoro bez odpadu?

TIP 1: Skvělou ekologickou volbou jsou také batohy Rebag, které jsem recenzoval zde.

Rychlé hodnocení
Datum hodnocení
Hodnocený produkt
Kniha Život skoro bez odpadu
Celkové hodnocení autora
51star1star1star1star1star
Název produktu
Život skoro bez odpadu
Cena
399
Dostupnost produktu
Available in Stock

Podobné články

Zanechte komentář