Domovská stránka » Bea Johnson » Bea Johnson: Recyklovat méně, ne více!
Recyklovat méně

Bea Johnson: Recyklovat méně, ne více!

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Sledoval jsem v poslední době snad všechna videa od Bea Johnson a tohle z TEDx z Münsteru mě hodně zaujalo.

Bea zde mluví o problému recyklace a jak ji omezit.

Ano, omezit, nespletl jsem se:)

Podívejte na to, jak recyklovat méně a žít více.

Opravdu recyklovat méně?

Kdo z vás si myslíte, že bychom měli více recyklovat? Já si to nemyslím. Moje otázka byla chyták. Jsem Bea Johnson, autorka knihy Domácnost bez odpadu a od roku 2008 moje čtyřčlenná rodina produkuje jednu sklenici odpadu za rok.

Když lidé zjistí, že žiju životní styl zero-waste, tak mi s radostí říkají, že taky recyklují všechno. A město San Francisco, jehož cílem je do roku 2020 přestat produkovat odpad, tvrdí, že když budeme recyklovat a kompostovat, co to jen jde, tak dostáhneme nulového odpadu. Tak s tím vůbec nesouhlasím.

Recyklování není řešením na náš problém s odpadem. Recyklace potřebuje energii na svou činnost a nemáme ani pravidla, která by usměrňovala úsilí výrobců, konzumentů, měst a všech, co recyklují všude na světě.

Recyklace závisí na příliš mnoha proměnných, abychom na ni mohli spoléhat. Nad odpadem, který jsme uložili do kontejneru, ztrácíme kontrolu. Co se s ním stane, není jisté. Moje město, například, recykluje všechny druhy plastů. Ale jen pro pár z nich zde existuje trh, který by je zpracoval. A jen pro malé množství plastů, které se dají recyklovat, vznikne produkt, který se dá znovu recyklovat.

Když se z obsahu kontejneru na plast vyrobí dřevoplast, tak se tento produkt už nedá znovu recyklovat. Skončí na skládce nebo ještě hůř, skončí ve spalovně a my přicházíme o tento zdroj navždycky.

Recyklovat méně

Zero waste a recyklace

Pro mojí rodinu neznamená „zero waste“ více recyklování. Znamená recyklovat méně. Hlavně tím, že odpad vůbec nepouštíme k nám domů. Recyklování je pro nás poslední možnost. Naším cílem je vůbec nerecyklovat. Vyhýbání se používání jednorázových věcí se zdá být zcela nemožné. Ale ještě nedávno nám tyhle věci vůbec nechyběly. Věci na jedno použití jsou moderní vymožeností, něco co bylo vynalezeno výrobci a jejich marketéry za účelem zisku. Věděli jste, že například i prázdné tonery do tiskárny je možné použít ještě jednou?

Slibují nám, že ušetříme čas a že budeme více produktivní. Ale není to spíš naopak a nestojí jejich produkt v cestě k naší produktivitě? Tyhle věci musí být koupeny a pak vyhozeny. Koupit a vyhodit. Koupit a vyhodit. To je strašná ztráta času a peněz. Jak se ale dostat z tohoto začarovaného kruhu? Zjistili jsme, že zbavení se věcí na jedno použití je vlastně docela snadné. Moje rodina to byla schopna dokázat ve 3 krocích.

Zbavte se věcí na jedno použití

Číslo 1: Prostě se zbavte všech věcí na jedno použítí. Každá jednorázová věc má opakovatelně použitelnou alternativu. Hodně nám otevřelo oči jejich objevování. Byli jsme schopni přestat používat papírové utěrky, plastové fólie, alobal, sáčky do mrazáku, jednorázové propisky. A ano, dokonce obvazy, menstruační produkty, dentální niť, vatičky do uší.

Nikdy by mě nenapadlo, že bez nich můžu žít. A chybí mi teď? Vůbec ne. Je to vlastně naopak. Nemusím už chodit do obchoďáků, abych je kupovala. Nemusím už je nakládat do auta. Nemusím už je nosit 36 kroků k mým dvěřím. Nemusím je skladovat. A nemusím je už třídit. Moje děti už je nemusí všechen ten materiál uklízet ze svých pokojů k recyklaci. A můj manžel je docela šťastný kvůli finančním úsporám. A všichni si můžeme užívat skvělé rodinné aktivity.

Trik je v tom, mít oči otevřené, když hledáte tyto alternativy a dát si na to trochu času. Muži jsou dá se říct závislí na papírových útěrkách. Bude jim trochu trvat, než si místo nich zvyknou na látkové.

Nakupujte bez obalu

Číslo 2: Je to nakupování bez obalu. To můžete dělat např. nakupováním na second-hand trhu, protože ty se prodávají bez obalu. A taky můžete kupovat např. jídlo bez obalu, a to používáním vašich vlastních věcí, jako jsou látkové tašky a sklenice s uzávěrem. Můžete mi říct: „U nás se ale neprodávají nebalené věci.“ Když ale začnete žít zero waste stylem, získáte selektivní vidění. A dojde vám, že nebalené zboží je všude. Osobně, když vejdu do supermarketu, tak už nevidím balené zboží. Vidím jen to, co si můžu koupit bez obalu.

Vytvořila jsem i bezobalový vyhledávač, který lidem umožňuje najít obchody bez obalu v jejich okolí. Je na mém webu www.zerowastehome.com. Obsahuje tisíce míst po celém světě. Aplikace také umožnuje lidem sdílet informace s celou zero waste komunitou. Skvělá zpráva je, že s těmito obchody se doslova roztrhl pytel. Moje kniha inspirovala nespočet bezobalových obchodů na celém světě. Jako např. Unverpackt Kiel, což byl první německý obchod bez obalů. A taky Natürlich Unverpackt právě tady v Münsteru.

Pokud plánujete přinést si svou vlastní nádobu a nechat si ji naplnit sýrem v typickém supermarketu, musíte na to mít odvahu. Trik je nedívat se prodavačům do očí. Prostě přijdete se svou nádobou a řeknete: „Dobrý den, můžu vás požádat o 500g tohodle brie sýru?“ Chovejte se, jako byste tohle dělali celý svůj život a já vám slibuji, že vás neodmítnou.

Neberte si předměty zdarma

Číslo 3: Přestaňte si brát předměty zdarma. Protože konzum není jen o tom, že si kupujeme věci. Je to taky o tom, že přijímáme věci, které nám někdo dává. A v téhle naší společnosti jsme cílem mnoha věcí zdarma. Vizitek například. Zjistila jsem, že v 99% případů, když se mi někdo snažil dát svou vizitku, už jsem s tím člověkem byla v kontaktu předtím. Když si zavolám domů instalatéra a když otevřu dveře a on mi podává svou vizitku, tak to přece nedává žádný smysl. Stojí před mými dvěřmi, zná mou adresu, byli jsme už v kontaktu. Není důvod brát si jeho kontaktní informace na malém kousku papíru.

V téhle společnosti může vypadat odmítání věcí, které vám někdo dává, zvláštní. Může to být bráno jako neslušné. Trikem je mít připravených pár vět. „Je to od vás velice milé, ale ne, děkuji.“ Můj mladší syn říká: „Ne, to je v pohodě.“ Můj starší syn, teenager, je ještě víc stručný: „Ne, díky.“ Můžeme se toho tolik naučit od našich dětí:)

Pokud si něco bereme, tak to schvalujeme. Stejně jako při nakupování, hlasujeme. Pokaždé, když se rozhodneme, máme moc podporovat věci, které jsou udržitelné nebo ty, které nejsou. Pokaždé, když si něco koupíme nebo přijmeme zdarma věci na jedno použití, tak je tím udržujeme při životě. Nejen, že nemáme dořešené věci ohledně recyklace, ale taky vzniká problém s materiály, které jsou uvnitř těchto obalů.

Plastové obaly

Věděli jste, že BPA v plastech obsahují a do jídla vypouštějí některé látky, které jsou spojovány s rakovinou a menšími penisy u malých dětí? Ano, tohle jsem opravdu řekla:)

Takže to znamená, že když kupujete plastové obaly, tak nejenže schvalujete drancování přírodních zdrojů a nedořešený systém recyklace, ale také používání toxických materiálů. Prostě svět plný malých penisů. Ale schvalujete také využívání peněz daňových poplatníků na zpracování odpadů namísto investic do užitečných programů, jako jsou školy nebo knihovny, dopravní infrastruktura a ochrana půdy. A na osobní úrovni, pokaždé, když utratíte svoje peníze na něco jednorázového, co použijete a pak vyhodíte, tak je to jako byste vyhazovali peníze.

Recyklovat méně a více žít

Na druhou stranu, když se nakupování jednorázových věcí zbavíte nadobro, když budete nakupovat bez obalu a přestanete přijímat věci zdarma, tak hlasujete pro to, aby byl svět zdravější a udržitelnější pro naše děti. A ještě lépe, objevíte své lepší já. Osvobodíte se od všech těch smyšlených potřeb, které vytvářejí marketéři. Přestanete plýtvat časem a penězi na nakupování a vyhazování jednorázových věcí. A zaměříte se na to, co je důležité. Budete mít čas na přátele, rodinu nebo koníčky. Budeme mít peníze na to, abyste si splnili svoje sny. Zvedněte ruku, kdo si myslíte, že bychom měli recyklovat méně a žít více. Děkuji.

Co můžete dělat pro ochranu planety vy?

Dlouho mě trápilo, jak přispívám ke znečištění planety, až jsem se jednoho dne rozhodl s tím něco udělat. Můžete si o tom přečíst zde. Zde nabízím seznam prvních krůčků, které může udělat každý:

  1. Stáhněte si můj ebook s prvními kroky, jak na ekologickou domácnost
  2. Začněte v supermarketech nakupovat s látkovou taškou
  3. Pečivo, ovoce a zeleninu nedávejte do igelitových sáčků, ale do eko sáčků
  4. Na vodu používejte eko skleněnou láhev
  5. Kupte si knihu Domácnost bez odpadu
Rychlé hodnocení
Datum hodnocení
Hodnocený produkt
Recyklovat méně, ne více!
Celkové hodnocení autora
51star1star1star1star1star
Název produktu
Bea Johnson

Podobné články

Zanechte komentář