Domovská stránka » Bez obalu » TOP 8 tipů na nákupní tašky, síťovky a sáčky pro bezobalové nakupování

TOP 8 tipů na nákupní tašky, síťovky a sáčky pro bezobalové nakupování

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Po velkém testu ekologických láhví na vodu jsem se rozhodnul popsat svou zkušenost s taškami na bezobalové nakupování.

Ročně se na světě vyprodukuje více jak 1 bilion jednorázových nákupních tašek, které pak z více než 90% skončí v koši.

Jejich rozklad pak může trvat stovky let.

Stejně zbytečné jsou jednorázové mikrotenové sáčky, které používáme při nákupu ovoce a zeleniny.

Jen v EU se jich ročně vyprodukuje skoro 100 miliard. 

Víc jich pak poletuje v okolí než se recykluje.

Řešení je nasnadě – stylové tašky a sáčky pro opakované použití. Pořádná nákupní taška nahradí několik set těch jednorázových, které si v obchodech musíte kupovat. Takže ve finále i ušetříte.

Proč tašky na bezobalové nakupování vůbec používat?

U mě byl ten důvod před více jak rokem celkem jednoduchý. Nechtěl jsem dál zbytečně zamořovat životní prostředí dalším plastem. Je opravdu alarmující, že díky plastům vznikají obrovské souostroví odpadků, které jsou velké jako třetina Evropy. Jako např. Velká tichomořská odpadková skvrna. A k tomu jsem nechtěl dát přispívat.

velká tichomořská odpadková skvrna
Červená skvrna znázorňuje velikost odpadků plujících v oceánu

Navíc jsem nerad vytahoval další peníze na nákup nové plastové tašky téměř pokaždé, když jsem šel nakupovat. Takže moje důvody byly i ekonomické. Proto jsem se rozhodl s tím vším skoncovat a začal používat ekologičtější řešení.

Pojďme se teď podívat na 8 tašek a sáčků na bezobalové nakupování, které sám používám nebo jsem používal v průběhu posledního roku. Všechny jsem osobně vyzkoušel a prověřil v průběhu roku 2019.

Stejně tak se mrkněte na recenze svačinových sáčků.

1. Re-Sack nákupní taška

Tato nákupní taška byla jedna z prvních, které jsem začal pro bezobalové nakupování používat. Je vyrobená z biobavlny a je velice pevná. Jako ostatní Re-Sack tašky je vyrovená za férové mzdy a má certifikát GOTS – světový standard pro udržitelně vyrobený textil z vláken v BIO kvalitě. Její nosnost je vysoká, takže se nemusíte bát, že se při nošení protrhne. Dá se prát do maximální teploty 30ºC.

bezobalové nakupování
Re-Sack taška na nákupy

Materiál: 100% biobavlna. Nosnost: několik kilogramů. Rozměry: 41 x 35 x 10,5 cm. Země původu: Indie

Co na této nákupní tašce oceňuji:

  • jednoduchý design
  • pevnost
  • příběh značky Re-Sack

Příběh firmy Re-Sack začal v roce 2010, když Sjoerd van der Helm, zakladatel firmy, byl na praxi v Los Angeles. Tam si všiml, že vláda zakázala rozdávání plastových pytlíčků na ovoce a zeleninu, které jsou všude v Evropě v obchodech běžné. Rozhodl se tedy vytvořit značku Re-Sack a distribuovat v Evropě znovupoužitelné sáčky, které jsou vyrobené z biobavlny a hravě nahradí stovky těch jednorázových. 

2. Český Západ nákupní taška

Taška od Českého Západu je velice hezká a navíc velmi pohodlná. Je vyrobená ze směsi bavlny a lnu v přírodní barvě. Z vnější stranu je velká praktická kapsa. Jde použít jak na nákupy nebo třeba když vyrazíte k vodě. Je možné ji prát v pračce na 40 °C.

bezobalové nakupování
Český Západ a jejich taška se slonem

Materiál: směs lnu a bavlny přírodní barvy. Nosnost: několik kilogramů. Rozměry: 40 x 45 cm, délka ucha 70 cm. Země původu: Česká republika

Co na této nákupní tašce oceňuji:

  • velmi hezký design
  • pevnost

Obecně prospěšná společnost Český západ působí v sociálně vyloučených, převážně romských lokalitách na Toužimsku a Tepelsku v Karlovarském kraji. Snaží se napomoci, aby obyvatelé těchto komunit měli život ve svých rukou a nebyli závislí na pomoci zvenčí. 

3. Ecozz nákupní taška

Taška Ecozz je vyrobena 100 % z recyklovaných PET. Unese 20 kg, můžete jí zapnout na zip a když jí nepotřebujete, tak ji snadno složíte do elegantní ruličky a dáte třeba do kapsy. Skvělé je na ní i to, že je vyrobená z recyklovaných PET lahví. Je pratelná, velmi pevná, perfektně vyrobená a barvy vám nikdy nevyblednou.

Materiál: 100 % z recyklovaných PET. Nosnost: 20kg. Rozměry: 41 x 47 cm. Země původu: Navrženo v ČR. Vyrobeno v Číně.

Co na této nákupní tašce oceňuji:

  • krásný design
  • nosnost
  • skladnost – zabalíte do zipu a vložíte do kapsy

Ecozz je českou společností, která se zaměřuje na vývoj a výrobu opakovaně použitelných nákupních tašek z ekologického materiálu rPET. Spolupracují s předními českými designéry, aby svým produktům vtiskli unikátní vzhled.

4. Síťovka Casa Organica na bezobalové nakupování

Musím se přiznat, že tohle je můj naprostý oblíbenec a na nákupy v současné době vyrážím nejčastěji s touto taškou. Díky dlouhému uchu jí můžete pohodlně nosit přes rameno. Je šetrně vyrobená z biobavlny, 100% obnovitelné suroviny. Když jí nepoužíváte, snadno jí složíte a vejde se vám třeba do kapsy.

bezobalové nakupování
Můj favorit na nakupování – síťovka na Casa Organica

Materiál: 100% biobavlna. Nosnost: 10kg. Rozměry: 40 x 40 cm. Země původu: Indie

Co na této nákupní tašce oceňuji:

  • úžasně pohodlná
  • hezký old-school design
  • pevnost

Tierra Verde s.r.o., která vyrábí prostředky Yellow&Blue a Catz&Dogz, a pod vlastní značkou dováží tašky, sáčky a ručníky Casa Organica nebo Mama Natura a také menstruační kalíšky Gaia Cup, je ryze českou firmou s mottem: „Nepracujeme, abychom vydělávali peníze. Vyděláváme peníze, abychom mohli sloužit světu“.

5. Pytlík na pečivo Re-Sack

Sáčky Re-Sack taktéž používám od úplného začátku. Na Econee o nich píšou jako o sáčcích, se kterými můžete vyrazit do obchodu či na farmářské trhy a koupíte do nich jak ovoce a zeleninu, tak i pečivo. Už nikdy nebudete muset použít ani jeden zbytečný mikrotenový sáček. Občas s nimi ale mívá ten problém, kdy se nálepka s váhou odlepí a u pokladny ji musím hledat.

Veškeré produkty od Re-Sacku můžete prát do maximální teploty 30ºC.

zerowaste nakupování s re-sack
Moje Re-Sack sáčky na ovoce a zeleninu

Materiál: 100% biobavlna. Nosnost: několik kilogramů. Rozměry: 38 x 30 cm. Země původu: Indie

Co na této nákupní tašce oceňuji:

  • praktičnost
  • velkou pevnost a bytelnost

Příběh firmy Re-Sack začal v roce 2010, když Sjoerd van der Helm, zakladatel firmy, byl na praxi v Los Angeles. Tam si všiml, že vláda zakázala rozdávání plastových pytlíčků na ovoce a zeleninu, které jsou všude v Evropě v obchodech běžné. Rozhodl se tedy vytvořit značku Re-Sack a distribuovat v Evropě znovupoužitelné sáčky, které jsou vyrobené z biobavlny a hravě nahradí stovky těch jednorázových.

6. Hanabrand ekologické sáčky

Sáčky Hanabrand jsou oproti Re-Sacku odlišné minimálně ve 2 věcech. Mají plastovou plošku na nalepení nálepku s váhou ovoce nebo zeleniny a taky jsou citelně lehčí. Je vyroben z kvalitní bavlněné textilie zpracované v Česku a z tylu.

Doporučení k praní – pytlíky perte v ruce v roztocích pracích prostředků s teplotou lázně maximálně 40 °C, perte jemným mačkáním a uvolňováním bez kroucení a mnutí, máchejte v čisté vlažné vodě, nepoužívejte aviváž. Žehlete na první stupeň.

hanabrand
Hanabrand pytlíky na ovoce a zeleninu

Materiál: 100% bavlna. Rozměry: 25 x 30 cm. Země původu: vyrobeno v Česku

Co na této nákupní tašce oceňuji:

  • moc hezký design
  • pevnost
  • nízká hmotnost

První věty příběhu této rodinné značky byly napsány v kuchyni. Čtete dobře. Paní Hanka, která celou značku zaštiťuje, v té době pracovala v kuchyni jedné restaurace. Protože jako správná dáma chtěla vypadat stále pěkně a elegantně, ušila si pro sebe pár šmrncovních zástěrek. Vyučená krejčová s kreativním duchem se v ní nezapřela. 

7. Frusack sáčky na ovoce

Můj nejnovější oblíbenec má jméno Frusack. Tyto velice lehké sáčky jsou vyrobeny z pevné a odolné kompostovatelné tkaniny na bázi kukuřičného škrobu. Materiál má vlastnosti běžného plastu s tím rozdílem, že po konci užívání se ho lze zbavit ekologicky v prostředí průmyslové kompostárny. Tento materiál je světovým unikátem. Byl navržen a vyrábí se v České republice za férových podmínek pro dodavatele.

bezobalové nakupování
Moje nejoblíbenější sáčky na ovoce a zeleninu – Frusack

Materiál: Kompostovatelná tkanina na bázi kukuřičného škrobu. Nosnost: 3,5 kg. Rozměry: 32 x 32 cm. Země původu: Materiál ze Švýcarska. Šito a baleno v České republice.

Co na této nákupní tašce oceňuji:

  • materiál
  • kompostovatelnost

Když existují znovupoužitelné tašky místo igelitek, proč nemůže existovat i alternativa k mikrotenovým sáčkům?“

Možná budete překvapeni, že za tímto jedinečným produktem nestojí žádná korporace ani zahraniční firma. Jsou to dvě mladé dívky, studentky medicíny, Hana Němcová a Tereza Dvořáková. A právě věta ona osudná věta, uvedená výše, to celé odstartovala.

8. Ekosáčky na ovoce

A nakonec další zástupce superlehkých sáčků na ovoce a zeleninu s prostým název Ekosáčky:) Lehoučký síťovinkový sáček, který sbalíte do kapsy. Ideální společník na nákupy, kde poslouží na potraviny všeho druhu a nikdy vás nezradí – je totiž výborně pevný a kvalitně zpracovaný. Prát se dá do 40°C.

ekosáčky
Ekosáčky na bezobalové nakupování

Materiál: 100% polyamid, s certifikací pro styk s potravinami.. Nosnost: několik kilogramů. Rozměry: 20 x 30 cm. Země původu: vyrobeno v Česku

Co na této nákupní tašce oceňuji:

  • velice lehké
  • pevné
  • hezký design

Je tomu už pár let, kdy mladá designérka Jana změnila svůj životní styl směrem k větší udržitelnosti. Ruku v ruce s tím jí nebylo lhostejné, jak se chováme k naší planetě, jaké potraviny (a jakým způsobem) nakupujeme a jak nakládáme s odpadem. Dokud byla sezóna farmářských trhů, nakupovala vždy tam, z bedýnek přímo do vlastní tašky. 

Vítězové mého testu na bezobalové nakupování

Stejně jako skleněné ekologické láhve, jsou i tašky pro bezobalové nakupování nyní standardním vybavením mé domácnosti. Otestoval jsem jich za poslední rok hodně, ale nejvíce jsem spokojený se síťovkou na nákupy a Frusack sáčky na ovoce a zeleninu. Používám je už dostatečně dlouho na to, abych prověřil jejich kvality:)

Tašky pro bezobalové nakupování – shrnutí

Podle mého názoru je toto nejlepší způsob, jak v běžné domácnosti nakupovat. Tedy krom toho, že byste zvládli nákup nacpat do kapes a tašky nepotřebovali:)

Co si o tom myslíte? Začnete tašky na bezobalové nakupování také používat?

Rychlé hodnocení
Datum hodnocení
Hodnocený produkt
Ekologické tašky
Celkové hodnocení autora
51star1star1star1star1star
Název produktu
Síťovka

Podobné články

Zanechte komentář