Domovská stránka » Žebříčky » TOP 7 tipů na skleněné ekologické láhve a hrnky na vodu

TOP 7 tipů na skleněné ekologické láhve a hrnky na vodu

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Skleněné ekologické láhve mne zaujaly hned na začátku mé cesty k zero-waste.

A protože je denně používám, tak jsem se rozhodnul o tom napsat svou vlastní zkušenost.

Říká se, že voda je základ života a je nezbytnou součástí našeho organismu.

Tělo dospělého člověka tvoří ze 40 až 60 %, jsme na ní závislí, dodává nám sílu a životadárné látky.

(při zadání slevového kódu "ECOBLOG" dostanete SLEVU 150,- Kč)

A proč pít vodu ze skla?

Nechci se tady obecně rozepisovat, ale na blogu Econey se o tom můžete dočíst víc.

Zmíním snad jen mou zkušenost a tou je neporovnatelná chuť.

Když pijete vodu z plastu a když pijete vodu ze skla, tak sklo na celé čáře vítězí.

Alespoň u mě.

Proč skleněné ekologické láhve používat?

Na webu Econey jsem se dočetl že, pokud 1 000 lidí začne pravidelně používat láhev na vodu a koupí si tak denně o 3 PET láhve méně, tak za rok ušetříme 1 milion plastových jednorázovek. To číslo mě, musím se přiznat, úplně ohromilo. Láhve a hrnky zde popisované sám aktivně používám nebo jsem používal. Rád je totiž rozdávám jako dárky a doma mi stačí mít jen 2 láhve a 1 hrnek:)

A ještě malé doporučení před samotným popisem jednotlivých ekologických láhví. Na čištění používám tento kartáč, dají se s ním vyčistit všechny láhve.

1. Equa Mismatch skleněná láhev

Tahle láhev s minimalistickým designem klade hlavní důraz na ergonomii. Má široké hrdlo na pití a dobře se díky svému tvaru drží. Lze do něj dobře vložit např. ovoce jako jahody, maliny nebo goji a stejně tak lze ovoce díky velkému hrdlo dobře vyndat.

skleněné ekologické láhve - equa mismatch

Materiál: tělo z borosilikátového skla, víčko z nerezové oceli, polypropylenu, silikonu. Výška: 25cm, váha: 315g, objem: 750ml. Země původu: Slovinsko, vyrobeno v ČR. Kde koupit: Econea.cz

Je vyrobená z borosilikátového skla, nepřejímá žádné pachy ani barvy, vody z ní skvěle chutná a nepoškrábe se, jak je to běžné u plastových láhví na vodu.

Nerezové víčko a velice pevné a perfektně těsní, takže nepropustí ani kapku. Jen dejte pozor, abyste jej nedali do myčky, kam rozhodně nepatří. Láhev tam ale v pohodě dát můžete.

Co na této láhvi oceňuji:

  • moc hezký design
  • široké hrdlo

Příběh firmy Equa začal v momentě, kdy její zakladatel Anže šel po krásné pláži ve Slovinsku a byl zklamaný množstvím plastových lahví, které plavaly v oceánu. Od té doby uvažoval nad tím, jak Zemi od tohoto břímě ulevit. Krásný důvod, co myslíte?

2. Made Sustained skleněná láhev

Láhev Knight od společnosti Made Sustained je láhev s minimalnistickým detailem a bambusovým víčekm. Má jednoduchý, funkční tvar, je bytelně navržená a vyrobená z odolného borosilikátového skla. Je „tak akorát“ veliká a všude se vejde. Její objem činí 550ml.

skleněné ekologické láhve - made sustained

Materiál: tělo z borosilikátového skla, víčko z bambusu. Výška: 23cm, průměr 6,5 cm, váha: 295g, objem: 550ml. Země původu: vyrobeno v Číně. Kde koupit: Econea.cz

Co na této láhvi oceňuji:

  • krásný design
  • ideální velikost

Sjoerd van der Helm založil značky Made Sustained a Re-Sack s cílem přispět ke snížení množství odpadů, ochraně životního prostředí a obecně udržitelnému životnímu stylu. Nápad mu přišel v roce 2010, když byl na praxi v Los Angeles, kde si všiml, že vláda zakázala rozdávání plastových pytlíčků na ovoce a zeleninu, které jsou všude v Evropě v obchodech běžné.

Rozhodl se tedy vyrábět produkty, které snižují množství odpadů – termosky, lahve, opakovaně použitelné obaly na svačinu či oběd a znovupoužitelné sáčky, které jsou vyrobené z biobavlny a hravě nahradí stovky těch jednorázových.

3. U-Konserve skleněná láhev

Tato láhev byla moje první ekologická skleněná láhev na vodu. Používám ji už opravdu dlouho a to hlavně při sportu. Láhev je vyrobená z lehčeného skla a okolo je silikonový obal. Víčko z polypropylenu, který zajišťuje vodotěsnost láhve. Skvěle se otevírá a vody z ní chutná skvěle. Její objem je 600ml.

Jediný problém je, že už se nedá sehnat. Proto jako alternativu doporučuji láhve Retap s doživotní zárukou.

u konserve

Materiál: sklo, silikon, polypropylen Výška: 24cm, průměr: 6cm, váha: 300g, objem: 600ml. Země původu: USA, vyrobeno v ČR. Kde koupit: Econea.cz

Co na této láhvi oceňuji:

  • téměř nerozbitné
  • skvělé na sport

Firma Kids Konserve vznikla v roce 2008 v USA s cílem redukovat vysoký počet jednorázových obalů – řada ekologických produktů U-Konserve a Kids Konserve se snaží minimalizovat používání jednorázových obalů a odpad s tím spojený, díky opakovaně použitelným výrobkům pro přenos a skladování potravin. 

4. Retap skleněná láhev

Skleněná ekologiká láhev Retap je klasika. Už jsem již dopodrobna popsal zde na blogu, tak jen malé připomenutí. Je to moje nejoblíbenější láhev, protože se skvěle drží a dobře se z ní pije. Navíc má doživotní zároku, takže i když si ji sami rozbijete, dostanete novou. á perfektně těsnící víčko a nic z ní nevyteče. Můžete ji používat i jako karafu.

Sám používám objem s 800ml, ale existují i půllitrové a 300ml láhve.

skleněné ekologické láhve - retap

Materiál: borosilikátové sklo, víčko z termoplastického elastomeru (TPE). Výška: 23cm, váha: 220g, objem: 800ml. Země původu: Láhev je vyrobená v ČR, víčko v Dánsku. Kde koupit: Econea.cz

Co na této láhvi oceňuji:

  • pocitově super chuť vody
  • dostatečná velikost
  • víčko perfektně těsní
  • doživotní záruka

Všechny lahve a karafy Retap mají nádherný čistý skandinávský design. Jsou vyrobeny z vysoce odolného borosilikátového skla (z 20 % recyklovaného). Neobsahují ftaláty ani BPA (Bisfenol-A).

A ještě jedna malá zajímavost. Nezávislý výzkum od Carbon Footprint Ltd. dospěl k uhlíkové stopě 358 gramů CO2 pro jednu půllitrovou Retapku. Co to v praxi znamená? Že když budete Retapku používat každý den, tak oproti PETkám ušetříte za rok přes 30 kilogramů CO2. A to už je pořádný důvod začít ekologické skleněné láhve používat.

5. rCup kelímek

Kelímek rCup toho se mnou zažil opravdu hodně. Používám jej už přes rok a procestoval se mnou kus světa. Skvěle se mi osvědčil na celé Transsibiřské magistrále, kde jsem jej používal několikrát denně. Při běžném použití se hodí na kávu nebo čaj. Tohle byl můj velký nešvar, protože při cestování vlakem jsem si kupoval kafe do jednorázových kelímků a ty pak vyhazoval. To se mi s rCupem už nestává.

A zajímavost – rCup je první opakovaně použitelný kelímek na kávu vyrobený z recyklovaných jednorázových papírových kelímků🙂

Jeho objem je 227ml.

skleněné ekologické láhve - rcup

Materiál: vnitřní plášť – polypropylen, vnější plášť – papírová drť recyklovaných kelímků, těsnění -silikon. Výška: 133 mm s víčkem, 110 mm bez víčka. Průměr dna: 64 mm. Průměr víčka: 84 mm, váha: 200g, objem: 227ml. Země původu: Navrženo ve Velké Británii. Vyrobeno v Číně. Kde koupit: Econea.cz

Co na tomto kelímku oceňuji:

  • udrží nápoj dlouho teplý
  • dá se z něj pít po celém obvodu
  • odolný, nerozbije se snadno

rCUP nikdy neteče, nepálí. Navíc udržuje nápoj uvnitř déle teplý nebo studený a to více než jednu hodinu, u čaje ještě déle. Dá se nadno se otevírat i zavírat jednou rukou. Při pití z něj nemusíte srkat jednou malou dírkou, můžete z něj pít po celém obvodu. Více fotek je zde na blogu v mé recenzi.

A jak vůbec vznikl nápad na tento kelímek? Na začátku byla otázka:“Co můžeme dělat s použitými jednorázovými kelímky na kávu?” Tuto otázku v roce 2016 dostali lidé z Ashortwalk, designové společnosti z Velké Británie, která se zabývá využitím použitých a recyklovaných materiálů a vracím jim život v nové formě. Nezalekli se, dali hlavy dohromady a začali hledat možnosti a přemýšlet o způsobu, jak je využít.

6. Woodway hrnek

Tenhle hrnek jsem si pořídil zhruba před rokem, protože se mi moc líbil motiv kaktusu a taky velikost. Woodway cup je vyroben z bambusu, kukuřice a pryskyřice. Když do něj nalejete horkou kávu, tak jej v ruce neudržíte. Proto má ve spodní části gumovou objímku, za kterou se dá držet a nespálíte se.

woodway cup

Materiál: bambusová vlákna, kukuřice, pryskyřice, silikon. Výška: 13.5cm, objem: 400ml. Země původu: Slovinsko. Kde koupit: Econea.cz

Co na tomto hrnku oceňuji:

  • velikost
  • motiv kaktusu

Před časem jej Econea vyřadila ze svého sortimentu, protože se nebyla jistá jeho nezávadností. Napsali o tom článek zde. Já jsem s ním byl celkem spokojený, protože se mi z něj dobře pilo. Měl ale jednu nevýhodu a tou je, že byl hodně velký a nevešel do automatů na kávu.

7. Jococup hrnek

Pokud byste nechtěli používat kelímek rCup vyrobený z recyklovaných kelímků, tak můžete vyzkoušet i tento vyrobený z odolného borosilikátového skla. Čili ze stejného materiálu, ze kterého jsou vyrobeny ostatní ekologického láhve na vodu.

Jeho objem je 236ml.

skleněné ekologické láhve - jococup

Materiál: Borosilikátové sklo, potravinářský silikon. Výška: 8.3cm, váha: 270g, objem: 236ml. Země původu: Navrženo v Austrálii. Vyrobeno zodpovědně v Číně. Kde koupit: Econea.cz

Co na tomto hrnku oceňuji:

  • pohodlný na pití
  • speciální tvar, díky kterému nebudete do víčka narážet nosem

Jococupy jsou krásné a prvotřídně vyrobené s úctou k detailům. Udrží váš nápoj déle horký a díky silikonovému obalu i víčku vám bude pohodlný na pití i nošení. Speciální design víčka zajišťuje, že se vám lahodná ranní káva nerozlije a k tomu je tvarované tak, abyste do něj nenaráželi nosem.

Vítězové mého testu

Skleněné ekologické láhve a kelímky jsou nyní standardním vybavením mé domácnosti. Osobně jsem si vybral láhev Retap a kelímek rCup. Používám je oba už dostatečně dlouho na to, abych prověřil jejich kvality. A jak láhev, tak kelímek se osvědčili absolutně bez výhrad.

Skleněné ekologické láhve – shrnutí

Podle mého názoru je toto nejlepší způsob, jak v běžné domácnosti pít vodu. Není absolutně nutné kupovat vodu v plastu a tím zatěžovat naši planetu. Každý rok se totiž na světě vyhodí tolik plastových lahví (přes 22 miliard kusů!), že kdybychom je postavili na sebe, tak se dotkneme Měsíce – 50krát!

Budete-li pít kohoutkovou vodu, tak nejen, že jasně vyjádříte svůj názor na zbytečné jednorázové PETky (které navíc mohou za tepla uvolňovat do vody nebezpečné toxiny jako je Bisfenol-A / BPA), ale voda samotná se k vám potrubím dostane doslova 1.000krát šetrněji. Navíc kohoutková voda je o 99 % levnější než balená, takže se vám investice do lahve rychle vrátí. Za dobu její životnosti ušetříte tisíce korun.

Co si o tom myslíte? Začnete skleněné ekologické láhve také používat?

Rychlé hodnocení
Datum hodnocení
Hodnocený produkt
Ekologické láhve
Celkové hodnocení autora
51star1star1star1star1star
Název produktu
rCup a Retap

Podobné články

Zanechte komentář