Domovská stránka » PR » PMS trápí zhruba třetinu žen. Uleví od něj léky i bylinky

PMS trápí zhruba třetinu žen. Uleví od něj léky i bylinky

od Radek

Každoměsíční špatná nálada a podrážděnost žen bývá předmětem vtipů a je tak nějak považována za běžnou součást menstruačního cyklu. Premenstruační syndrom (PMS), psychické a fyzické obtíže předcházející menstruaci, však některé ženy trápí natolik, že zásadně zasahují do jejich běžného života. Je PMS skutečně běžným údělem, nebo se mu dá vyhnout?

Nepříjemné příznaky vs. zásadní problém

Určité nepříjemné příznaky pociťuje v týdnu před menstruací většina žen. Liší se však jejich intenzita. Zhruba třetinu žen dokonce obtěžují natolik, že značně ovlivňují i běžné denní aktivity. Příčinou PMS jsou výkyvy v hladině hormonů, které mají vliv na náladu a vnímání bolesti. V týdnu před menstruací totiž dochází k poklesu hladiny estrogenu a nárůstu hladiny progesteronu a prolaktinu a snižuje se také hladina serotoninu (hormonu štěstí).

K typickým příznakům blížící se menstruace patří bolest hlavy, zvýšená citlivost a napětí v prsou, bolest v podbřišku, pocit plnosti břicha, nadýmání a změny chuti k jídlu, zadržování vody v těle a s ním související zvýšení hmotnosti a otoky kloubů, změny libida, poruchy spánku a únava. Zhoršit se může také kvalita pleti a vlasů. Projevy jsou ovšem také psychického charakteru. PMS doprovází podrážděnost, náladovost, deprese, přecitlivělost, vztahovačnost či nesoustředěnost.

Pomoc najdete v lékárně, na louce i na hodině jógy

Naštěstí existuje celá řada řešení, jak nepříjemné příznaky zmírnit. Na bolest pomohou nejen volně prodejné léky na bolest, ale také pohybová aktivita. Vyzkoušejte třeba jógu nebo aerobic. Z bylinek se proti bolesti i podrážděnosti hodí kontryhel, na trávení a špatnou náladu třezalka a proti nadýmání kmín a fenykl.

Pomoci může i běžná úprava životosprávy. V období před menstruací omezte solení, cukr, kofein a alkohol. Do jídelníčku naopak zařaďte dostatek ovoce, zeleniny a tekutin a zaměřte se na vitaminy B6 a E, vápník, železo, zinek a hořčík. Bohatým zdrojem hořčíku a vápníku jsou třeba mandle a mák, ostatní z těchto prospěšných látek zase najdete v dýňových semínkách a dalších ořeších.

Nebojte se obrátit na lékaře

Pokud běžné metody na zmírnění PMS nepomáhají, nezdráhejte se obrátit na lékaře. Ačkoli se jedná jen o několik nepříjemných dnů v měsíci, není důvod si jimi nechat kazit plány, obzvlášť při velmi výrazných potížích.

Podobné články

Zanechte komentář