Domovská stránka » PR » Trend „non-bathing“

Trend „non-bathing“

od Radek

Důraz na ekologii je kladen napříč obory a pravdou zůstává, že tento akcent by se měl odrážet v každé lidské činnosti. V domácnosti je jedním z míst, kde se zdroji pracujeme, resp. kde je v hojné míře užíváme, koupelna. Snad i proto se rychle ujímá trend „non-bathing“, sprcha místo vany.

Kolik vody vlastně spotřebujeme?

Kapka sem, kapka tam, mohlo by se zdát, ale pak nám vyrazí dech skutečnost, že průměrná spotřeba pitné (!) vody na osobu je něco málo přes 90 litrů/den. U čtyřčlenné domácnosti už jde o pořádné kvantum vody. Pitnou vodu v našich končinách používáme nejen k jídlu a pití (cca 13 litrů a 4 litry), ale také na osobní hygienu, vč. sprchování (35 litrů), splachování (22 litrů) či úklid, praní (8 litrů). Ekologická zátěž je však ve skutečnosti mnohem vyšší, neboť aby byla voda považována za pitnou, musí splňovat určitá kvalitativní kritéria. A k jejich dosažení je třeba další energie a bohužel i řada chemických látek.

Trend „non-bathing“

„Non-bathing“: ekologicky šetrná, ale účinná očista

Z uvedených dat je jasné, že osobní hygiena patří mezi místa, kde můžeme na své spotřebě vody zapracovat. Zatímco jedna koupel ve vaně spolkne podle statistik v průměru 100–200 litrů, sprchování pouze 30–60 litrů. Zatímco vanu jednoduše musíte napustit, se spotřebou vody ve sprše lze čarovat, a dokonce ji snížit. Jak? Jednoduše! Trend „non-bathing“ současně vyzývá, abychom zvážili, zda je pro nás opravdu nutné dát si sprchu každý den. Ostatně i dermatologové doporučují sprchovat a koupat se jednou nebo dvakrát týdně. Denní mytí bychom podle nich měli určitě dopřát oblastem, kde se nacházejí pachové žlázy, tedy podpaží a intimním místům.

Proč je sprchování ekologičtější než koupel ve vaně?

Sprchové kouty nabízejí perfektní očistu, ale také řadu dalších výhod. Mezi nimi figuruje zejména vyšší komfort při očistě, ale též práce se spotřebou vody. Základem je zúžit výběr na takové sprchové kouty, které v ideálním případě nabízí funkčně kompatibilní celek. Vedle samotného sprchového koutu je třeba vybrat také sprchovou baterii a sprchový set. Obojí totiž v sobě může ukrývat další možnosti, jak spotřebu vody snížit (obvykle se uvádí jako ekologický režim), a vy získáte šanci, jak se chovat k životnímu prostředí opět o trošku ohleduplněji.

Trend „non-bathing“

Sprchové kouty s ekologickým cítěním

Mezi efektivní a ekologická řešení patří termostatické baterie. Díky nim se vyhnete nekomfortnímu upravování teploty a síly proudu vody. Nastavení obou parametrů probíhá před samotným spuštěním vody a vy díky tomu získáte ihned vodu s požadovanou teplotu a intenzitou proudu. Zároveň se teplota i síla proudu udrží konstantní po celou dobu sprchování.

Dalším významným pomocníkem je sprchová hlavice s více druhy proudů, např. masáž pak neznamená více spotřebované vody, ale efektivní cílení vodního proudu. Mnoho sprch nabízí také ekologický režim – do proudu vody se přimíchává vzduch, který kapky učiní plnější, méně se rozstřikují a více „umyjí“. V mnoha případech pak klesá spotřeba vody až o 50 % (běžná sprchová hlavice spotřebuje až 20 l/min, úsporná dokáže spotřebu stáhnout i na 8 l/min.).

Trend „non-bathing“

Co dále vám přinese „non-bathing“ rozhodnutí?

Regulace proudu a jeho intenzita však může začít mnohem dříve. Řada sprchových baterií nabízí vedle dalších funkcí i omezovače (teploty i proudu). Spotřebu pak máte ještě víc pod kontrolou. Vsaďte také na výrobky, které využívají moderní technologie, například sprchové hlavice s technologicky podpořenou funkcí trysek (ať už pro distribuci vody, tak za účelem čištění) vám zážitek zintenzivní, aniž byste museli zvyšovat spotřebu vody. Pokud je vaším hlavním argumentem pro pořízení vany: „děti se rádi koupou,“, vězte, že pořízením hlubší vaničky do sprchového koutu máte téma vyřešeno a spotřebu vody pod kontrolou.

Jak ještě šetřit vodou? Pozor na kapající kohoutky!

O tom, že i těch pár kapek rozhoduje, vás přesvědčíme další statistikou. Úspory ekologické, ale i ekonomické totiž dosáhnete i tím, že své spotřebiče budete držet v dobrém stavu, jednoduše jim budete věnovat pravidelnou péči. Proč? Protože jeden slabě kapající kohoutek znamená až 24 litrů vody nazmar (ten, co kape o něco usilovněji, pak aspiruje na hodnoty kolem 50 litrů za den!). Protékající splachovač na WC může znamenat plýtvání 150 litry, ale dokonce i 1 000 litry vody. Pokud toto množství přepočteme na peníze, může se jednat o zbytečné finanční náklady 1 000–2000 Kč/rok za kohoutek a 6 000–45 000 Kč/rok za protékající splachování.

Podobné články

Zanechte komentář