Domovská stránka » PR » Jak se na zahradě ubránit plžům a mšicím?

Jak se na zahradě ubránit plžům a mšicím?

od Radek
Publikováno: Aktualizováno

Trápí vás na zahradě škůdci, kteří oslabují vaše rostliny, které pak nekvetou či neplodí? Stačí chvíle nepozornosti a problém se může rozrůst do těžko zvladatelných rozměrů. Naštěstí existují způsoby, jak pravděpodobnost rozsáhlého útoku výrazně snížit – a to i bez chemických postřiků.

Na lezoucí škůdce nejlépe funguje vyvýšený záhon

Doslova paseku dokážou na zahradě napáchat slimáci, kteří dokážou sníst veškerou úrodu nebo zcela zahubit rostliny v okrasné zahradě. Pokud na ně nechcete použít chemii – zpravidla jedovaté tablety, kterými se po pozření slimák otráví – existuje naštěstí několik triků, jak se jich zbavit.

Tím základním je prosté sbírání a ruční hubení těchto potvůrek. Slimák totiž může každý rok naklást desítky vajíček, a pokud problém dlouhodobě neřešíte, na zahradě se zcela přemnoží. Jenže i k nejpoctivějším „sběratelům“ mohou noví a noví jedinci přicházet od sousedů, kteří tak důslední nejsou.

Spolehlivější obranou je tedy dokonale utěsněný skleník či vyvýšený záhon. Zkrátka vytvoříte slimákovi překážku, přes kterou se nebude moci dostat. Vyvýšený zákon má i mnoho dalších praktických benefitů, rozhodně jde tedy o věc, kterou stojí za to vyzkoušet.

Na terasu zase můžete umístit venkovní stojany na květiny, které jsou pro slimáky rovněž příliš vzdálené na to, aby se zde k rostlinám dostali. Nejbezpečnější variantou je samozřejmě balkón, kde jsou například vaše bylinky i všechny další rostlinky před slimáky v dokonalém bezpečí. Alternativou mohou být i zavěšené květináče – třeba na zahradním altánu nebo na pergole. Kromě praktičnosti jsou i zajímavým designovým prvkem.

Na mšice můžete vyzrát bylinkami

Také mšice mohou během několika týdnů nepozornosti kompletně zahubit růže a další chlouby vaší zahrady. Mšice totiž rostlinu postupně vysávají. Pokud si jich nevšimnete, jejich počet velice rychle roste, rostlina pak slábne. Mšice se v našich podmínkách rychle šíří do okolí, a než se nadějete, může být napadena celá zahrada. V tu chvíli již možná bude chemický postřik, kterým mšice plošně zahubíte, jediným řešením. To by nebyl takový problém například u růží, ovoce a zeleninu si ale chemickým postřikem znehodnotit nechcete.

Šanci, že se mšice ve vaší zahradě usídlí, snížíte včasnou přípravou. Na podzim zryjte kolem ohrožených rostlin zeminu, díky tomu zahubíte vajíčka. Dále nejpozději na jaře zahradu vykliďte od tlejících zbytků rostlin a napadaného listí. Takové prostředí je totiž pro škůdce ideální.

Rostliny pravidelně přihnojujte a zalévejte, ať jsou zdravé a silné. Škůdci preferují rostliny, které byly oslabené ještě před tím, než se na nich usídlí.

Posledním trikem je přirozené zapuzení mšic. Docílíte toho „chytrou“ výsadbou. K blízkosti ohrožených rostlinek sázejte ty, které mšicím nevoní – česnek, cibuli, tymián, levanduli, kopr a další. Zpravidla jde o výrazně aromatické druhy.

Z těch si můžete připravit i přírodní roztok, kterým mšice postříkáte. Bylinky vylouhujte ve vodě – čím silnější postřik, tím lépe. Mšice se raději přestěhují jinam.

Podobné články

Zanechte komentář